Παρασκευή 13 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ - ΑΡΜΕΝΙΑ
Ενδεχόμενη συνάντηση των δύο Προέδρων στη Βιέννη

Εν μέσω σποραδικών συγκρούσεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία, που έχουν ξεκινήσει από τις 2 Απρίλη, ανακοινώθηκε χτες από το ΥΠΕΞ της Ρωσίας (χωρίς να διαψεύδεται από τις δύο πλευρές) μια ενδεχόμενη συνάντηση στις 16 Μάη, στη Βιέννη, των Προέδρων των δύο χωρών, Ιλχάμ Αλίεφ και Σετρζ Σαρκσιάν αντίστοιχα. Η συνάντηση αυτή διοργανώνεται υπό την αιγίδα των συμπροέδρων Ρωσίας, ΗΠΑ, Γαλλίας της λεγόμενης Ομάδας του Μινσκ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Το σχήμα αυτό έχει αναλάβει τη διαμεσολάβηση ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν από το 1994 που τελείωσε ο πόλεμος στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μιας και οι δύο χώρες δεν υπέγραψαν ποτέ συνθήκη ειρήνης. Βεβαίως, η αντιπαράθεση για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, που βρίσκεται στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν από την περίοδο της ΕΣΣΔ - με 150.000 Αρμένιους - και μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση ανακήρυξε την ανεξαρτησία του, είναι μέρος ενός ευρύτερου ανταγωνισμού σε όλο τον Καύκασο, που είναι πλούσιος ενεργειακά και ταυτόχρονα σημαντικό πέρασμα για τους αγωγούς στην περιοχή, ζήτημα για το οποίο ενδιαφέρονται πολλοί μονοπωλιακοί όμιλοι. Σε αυτό τον ανταγωνισμό ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Τουρκίας (που στηρίζει το Αζερμπαϊτζάν) και Ρωσίας, που «παίζει» και με την Αρμενία και με το Αζερμπαϊτζάν, είναι μπλεγμένοι οι λαοί της περιοχής.

Στη συνάντηση στη Βιέννη αναμένεται να συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, των ΗΠΑ, Τζον Κέρι και της Γαλλίας, Ζαν Μαρκ Ερο και σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζακχάροβα, θα επιδιωχθεί «να υπάρξει συντονισμός για να μειωθούν οι στρατιωτικές απειλές και να οικοδομηθεί κλίμα εμπιστοσύνης». Ωστόσο, είναι μάλλον απίθανο σε αυτή τη φάση να επιτευχθεί κάποια συμφωνία ανάμεσα στις δυο εμπόλεμες πλευρές.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org