ΑΓΚΥΡΑ.--
Καθώς η Τουρκία μπαίνει στην τελική ευθεία των πρόωρων εκλογών της 24ης Ιούνη (προεδρικών αλλά και βουλευτικών), δυναμώνει η αντιπαράθεση των αστικών κομμάτων για να συγκεντρώσουν επιρροή και μέσα πιο αποφασιστικής υπεράσπισης των ντόπιων μονοπωλίων, σε μια περιφέρεια στην οποία οξύνονται σκληροί ανταγωνισμοί, με την ανάμειξη ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων.
Στη βάση αυτή ξετυλίγεται και η αναμέτρηση του κυβερνώντος ΑΚΡ (που μαζί με το εθνικιστικό ΜΗΡ συγκρότησαν τη λεγόμενη εκλογική «Λαϊκή Συμμαχία» και έχουν σημαντικό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, αν και παραμένει ζητούμενο το αν θα καταφέρουν να πάρουν απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή) με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, ειδικά το σοσιαλδημοκρατικό CHP και το νεοσύστατο φιλελεύθερο IYI. Πρόκειται βέβαια για μια κόντρα που θα κρίνει ποιος θα πρωταγωνιστήσει στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης. Σε αυτήν τη βάση, ο ηγέτης του CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, συνάντησε πρόσφατα και τον πρόεδρο της μεγαλύτερης εργοδοτικής οργάνωσης της χώρας, TUSIAD, χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση «πολύ γόνιμη» και μιλώντας για «ευκαιρία να συζητήσουμε πώς θα εργαστούμε όταν θα πάρουμε την εξουσία». Ακόμα, χαρακτήρισε τον επιχειρηματικό κόσμο «ένα δυναμικό σώμα που παρακολουθεί στενά ολόκληρο τον κόσμο και την Τουρκία».
Στο μεταξύ, ενδεικτικές των μηχανισμών που επιστρατεύονται για να εγκλωβιστούν οι εργάτες στο ένα ή στο άλλο αντιλαϊκό «στρατόπεδο» είναι ακόμα και οι απειλές που χρησιμοποιούν στελέχη του ΑΚΡ, όπως ο δήμαρχος πόλης στη νοτιοανατολική Τουρκία που - σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΚΚ Τουρκίας, «Sol» - «προειδοποίησε» τους δημοτικούς υπαλλήλους ότι θα απολυθούν αν δεν ψηφίσουν ΑΚΡ. Την ίδια στιγμή, εξίσου χαρακτηριστικές είναι και οι νέες καταγγελίες περί ένοπλων τμημάτων που είναι έτοιμα να επέμβουν, σε περίπτωση που το ΑΚΡ δεν κερδίσει τις εκλογές, όπως έχουν καταγγείλει κόμματα όπως το ΙΥΙ.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η εργατική τάξη της χώρας βρίσκεται αντιμέτωπη με την όλο και πιο άγρια επίθεση της εργοδοσίας. Χαρακτηριστικά, σε υπεργολαβίες διυλιστηρίου στην περιοχή της Σμύρνης έχουν καταγραφεί πολλές δηλητηριάσεις εργαζομένων εξαιτίας των απαράδεκτων γευμάτων που διανέμονται. Το διυλιστήριο διαχειρίζεται εταιρεία του αζέρικου ομίλου «Socar», του ενεργειακού κολοσσού που έχει διεισδύσει σε γιγάντια έργα εξόρυξης και πώλησης υδρογονανθράκων προς τις μεγάλες αγορές της Ευρώπης και όχι μόνο. Να σημειωθεί ότι σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει η ψηφοφορία για τους Τούρκους που ζουν στο εξωτερικό, με τις πρώτες κάλπες να στήνονται στην Αυστραλία.