Πέμπτη 7 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΕ - G7 - «ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ»
Στο προσκήνιο τα αντίποινα

Ενώ η Μέρκελ προβλέπει «δύσκολες διαβουλεύσεις» στην επικείμενη σύνοδο του G7 στον Καναδά

Εργοστάσιο χάλυβα στη Γερμανία που μπαίνει στο στόχαστρο των αμερικανικών κυρώσεων

Copyright 2018 The Associated

Εργοστάσιο χάλυβα στη Γερμανία που μπαίνει στο στόχαστρο των αμερικανικών κυρώσεων
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Οι κόντρες μονοπωλίων από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού συνεχίζονται πυροδοτώντας κλιμάκωση του οικονομικού πολέμου ΗΠΑ - ΕΕ. Χτες, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μάρος Σέφτσοβιτς, προειδοποίησε τις ΗΠΑ πως θα επιβληθούν δασμοί σε επιλεγμένα προϊόντα τους από τον Ιούλη, ως απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς ύψους 25% στην εισαγωγή χάλυβα και 10% αλουμινίου.

Τόνισε ότι έως το τέλος του μήνα θα καθοριστεί η λίστα των αμερικανικών προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν δασμοί από χώρες της ΕΕ, προσθέτοντας ότι η αξία των ευρωπαϊκών εξαγωγών χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ που μπαίνουν στο στόχαστρο των αμερικανικών δασμών ανέρχεται σε περίπου 6,4 δισ. ευρώ ετησίως. Ο Σέφτσοβιτς πρόσθεσε πως το σχέδιο της ΕΕ περιλαμβάνει και δασμούς μεταξύ 10% και 50% σε επιπλέον αμερικανικές εισαγωγές αξίας 3,6 δισ. ευρώ το Μάρτη του 2021 ή ενδεχομένως νωρίτερα εάν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου κρίνει παράνομα τα αμερικανικά μέτρα. Η λίστα με τα αμερικανικά προϊόντα έχει ανακοινωθεί ότι μπορεί να περιλαμβάνει το ουίσκι, τα παντελόνια τζιν, τις μοτοσικλέτες και μια σειρά προϊόντων χάλυβα.

Τα αντίποινα της ΕΕ θα ακολουθήσουν τα εμπορικά αντίποινα που αποφάσισε πριν από μερικές μέρες ο Καναδάς επιβάλλοντας δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 12,9 δισ. δολαρίων από την 1η Ιούλη, όπως ο χάλυβας, το χοιρινό κρέας και το ουίσκι.

Οι επισημάνσεις της Μέρκελ

«Δύσκολες διαβουλεύσεις» στο πλαίσιο της Ομάδας των Επτά πλουσιότερων χωρών (G7) προέβλεψε χτες η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται αύριο Παρασκευή και μεθαύριο Σάββατο στο Σαρλεβουά του Καναδά. Η Μέρκελ προειδοποίησε πως δεν θα αποδεχθεί «συμπεράσματα» σε θέματα μεταξύ άλλων που αφορούν π.χ. το εμπόριο, μετά τους πρόσφατους αμερικανικούς δασμούς σε εισαγωγές προϊόντων από την ΕΕ και την αποχώρηση των ΗΠΑ από διεθνείς συμφωνίες, όπως του Παρισιού για τις Κλιματικές Αλλαγές και η διεθνής συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

«Είναι προφανές πως έχουμε σοβαρό πρόβλημα με τις πολυμερείς συμφωνίες», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως θα μεταβεί στη Σύνοδο στον Καναδά «με καλή πίστη» και θα εργαστεί ώστε να διατηρηθεί «τουλάχιστον ό,τι είχε συμφωνηθεί στην περσινή Σύνοδο του G7 και του G20 για το εμπόριο και τις κλιματικές αλλαγές».

Η Αγκελα Μέρκελ εκτίμησε ότι είναι αναπόφευκτη κάποια στιγμή η επιστροφή της Ρωσίας στο G7 αλλά προς το παρόν «είναι αδύνατη». Απαντώντας σε ερωτήματα που της έθεσαν Γερμανοί βουλευτές κατά την Ολομέλεια της Βουλής, επισήμανε ότι «το νήμα του διαλόγου» με τη Μόσχα δεν κόβεται, καθώς «υπάρχουν διαρκείς επαφές και στο πλαίσιο του G20». Τόνισε αρκετές φορές πως η ίδια είναι «υπέρ του διαλόγου με τη Ρωσία, δεδομένων των διαφωνιών που υπάρχουν μεταξύ μας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ