Πέμπτη 7 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΝΤΕ
Πρόσω ολοταχώς για νέες αντιλαϊκές ανατροπές

Η κυβέρνηση «Κινήματος 5 Αστέρων» - «Λέγκας» πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στην ιταλική Γερουσία

Ο Ιταλός πρωθυπουργός (στο κέντρο) με τους δύο αντιπροέδρους

Copyright 2018 The Associated

Ο Ιταλός πρωθυπουργός (στο κέντρο) με τους δύο αντιπροέδρους
ΡΩΜΗ.--

Ο Τζουζέπε Κόντε, επικεφαλής της νέας ιταλικής κυβέρνησης που συγκρότησαν τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα «Κίνημα 5 Αστέρων» (M5S) και «Λέγκα», συνέχισε και χτες να υποβάλλει τα διαπιστευτήρια των δύο κυβερνητικών «εταίρων» στο μεγάλο κεφάλαιο της χώρας, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών θέσεών τους, η οποία αναμενόταν να ολοκληρωθεί το βράδυ στην Κάτω Βουλή. Είχε προηγηθεί, αργά το βράδυ της Τρίτης, η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη Γερουσία, όπου τη νέα κυβέρνηση στήριξαν 171 άτομα. Κατά ψήφισαν 117 άτομα και οι αποχές ήταν 25.

Η ηγεσία του κεντροδεξιού κόμματος «Φόρτσα Ιτάλια» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που πριν τις εκλογές της 4ης Μάρτη συμμετείχε στον ίδιο συνασπισμό με τη «Λέγκα», είχε δηλώσει εδώ και καιρό ότι δεν θα στήριζε τη νέα κυβέρνηση. Αντίστοιχη ανακοίνωση είχαν κάνει και οι επικεφαλής του μέχρι πρότινος κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος (PD). Αυτές οι τοποθετήσεις όμως δεν αναιρούν, αλλά επιβεβαιώνουν τις εντεινόμενες ενδοαστικές διεργασίες στη χώρα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις διαφωνίες που αναπτύσσονται εδώ και μήνες εντός PD για το ενδεχόμενο συνεργασίας με ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις και πρώτα απ' όλα με το M5S.

«Θέλουμε να ανιχνεύσουμε τις γραμμές της ανάπτυξης, γιατί διαθέτουμε ένα σχέδιο για το μέλλον», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Κόντε στην Κάτω Βουλή, προσπαθώντας να πείσει για τα οφέλη αλλά και τη διαπραγματευτική ισχύ που μπορεί να προσφέρει στα ιταλικά μονοπώλια ένα πιο απαιτητικό παζάρι με την ΕΕ, αλλά και με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως τη Ρωσία.

Αλλωστε, παρόλο που εδώ και καιρό M5S και «Λέγκα» επένδυαν στην έντονη κριτική του έργου των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων, σήμερα, αναλαμβάνοντας τη σκυτάλη της διακυβέρνησης, ξεκαθαρίζουν ότι «δεν θα πάνε στράφι» οι καλές υπηρεσίες στο κεφάλαιο και θα διατηρήσουν πολλές από τις «μεταρρυθμίσεις» των τελευταίων ετών (όπως την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση επί Ματέο Ρέντσι).

Επίσης, στέλνοντας μηνύματα και προς τους «εταίρους» της Ιταλίας, ο Κόντε τόνισε ότι στη Σύνοδο του G7 που ξεκινά αύριο στον Καναδά «πρώτος στόχος είναι η Ιταλία να γίνει γνωστή και δεύτερος να γίνει σεβαστή».

Την ίδια στιγμή, από το Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δήλωσε έτοιμη να συνομιλήσει με τη νέα ιταλική κυβέρνηση, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να γίνουν σεβαστοί οι κανόνες της ΕΕ αλλά και θυμίζοντας ότι «με την Ελλάδα διαπραγματευτήκαμε πολύ σκληρά και τελικά πετύχαμε μια καλή συμφωνία».

Από τη μεριά του ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σχολιάζοντας τις διαθέσεις της κυβέρνησης Κόντε για περισσότερο διάλογο με τη Ρωσία είπε ότι «πρέπει να διατηρήσουμε τον πολιτικό διάλογο με τη Ρωσία, αλλά οι οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την ουκρανική κρίση είναι σημαντικές». Χαρακτήρισε δε την Ιταλία «σημαντικό σύμμαχο» για το ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ