Πέμπτη 7 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
«Πυξίδα» της συμφωνίας για το Μάνμπιτζ οι εξελίξεις «στο έδαφος»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ιδιαίτερα ρευστή αναμένεται να παραμείνει η κατάσταση το επόμενο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής Συρίας, καθώς πολλά πρόκειται να καθοριστούν από την έκβαση των εξελίξεων «στο έδαφος», παρά τη συμφωνία περί «οδικού χάρτη» που ανακοίνωσαν στις αρχές της βδομάδας οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Τουρκίας, με επίκεντρο τον θύλακα Μάνμπιτζ και τη διαφαινόμενη αποχώρηση Κούρδων μαχητών των δυνάμεων YPG.

Χτες, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, μιλώντας σε δημοσιογράφους τόνισε πως η εφαρμογή του «οδικού χάρτη» «εξαρτάται από προϋποθέσεις». Πολλά «μπορεί να αλλάξουν ανάλογα με τις συνθήκες στο έδαφος», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως ΗΠΑ και Τουρκία «είναι αφοσιωμένες» στην υπόθεση της ειρήνης στο Μάνμπιτζ. Ακολούθως υποστήριξε πως η διμερής συμφωνία για «οδικό χάρτη» στην περιοχή είναι «η αρχή σειράς διαβουλεύσεων που αναπόφευκτα θα συνεχιστούν, είτε μεταξύ υπουργών Εξωτερικών, είτε μεταξύ άλλων αξιωματούχων». Παραδέχθηκε πως η συμφωνία ήταν αποτέλεσμα «πολύ σκληρής δουλειάς με τη ΝΑΤΟική μας σύμμαχο, Τουρκία», εκφράζοντας την «ανυπομονησία» της κυβέρνησης των ΗΠΑ δήθεν για «την επίτευξη μεγαλύτερης ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή». Συνεχίζοντας, ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις Κούρδων μαχητών των «Λαϊκών Μονάδων Προστασίας» (ΥPG) θα αρχίσουν να αποχωρούν από το Μάνμπιτζ με προορισμό περιοχές ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.

Από τις Βρυξέλλες, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, χαιρέτισε τη συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας για τον «οδικό χάρτη» στο Μάνμπιτζ, εκφράζοντας ικανοποίηση.

Το ίδιο 24ωρο, ο Σαρφάν Νταρουίς, εκπρόσωπος του Στρατιωτικού Συμβουλίου της πόλης Μάνμπιτζ, που συνεργάζεται με τους Κούρδους μαχητές των δυνάμεων YPG και των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF), προειδοποίησε ότι οι τοπικές αρχές δεν πρόκειται να ανεχθούν τουρκική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή. Επισήμανε ότι το Συμβούλιο «αναμένει εξηγήσεις και διευκρινίσεις από τον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ» για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, προβλέποντας ότι τις επόμενες μέρες θα απομακρυνθούν στρατιωτικοί σύμβουλοι των δυνάμεων YPG. Ακολούθησε ανακοίνωση του Στρατιωτικού Συμβουλίου του Μάνμπιτζ που ανέφερε ότι είναι ικανό να διαφυλάξει την ασφάλεια της περιοχής ενάντια σε «εξωτερικές απειλές».

Παράλληλα, ο Κούρδος αξιωματούχος Αλτάρ Χαλίλ, που θεωρείται από πολλούς «αρχιτέκτονας» της διοίκησης αυτόνομων κουρδικών περιοχών στη βορειοανατολική Συρία, μιλώντας σε δημοσιογράφους του πρακτορείου «Ασοσιέιτεντ Πρες» εξέφρασε προθυμία για διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ. Ανακοίνωσε δε την αποστολή αντιπροσωπείας ώστε να εξακριβωθούν, όπως τόνισε, οι προθέσεις και οι διαθέσεις της συριακής κυβέρνησης σε σχέση με τις «κουρδικές αυτόνομες περιοχές», παρά την αποτυχία προηγούμενης προσπάθειας με ρωσική μεσολάβηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνονται οι μάχες στο Ιντλίμπ...(2019-08-30 00:00:00.0)
Νέες εμπορικές συμφωνίες με το Ιράν(2019-01-30 00:00:00.0)
Οξύνονται κόντρες και παζάρια...(2019-01-09 00:00:00.0)
Ελεγχος του κουρδικού Μανμπίτζ από τον συριακό στρατό(2018-12-29 00:00:00.0)
Η Τουρκία ετοιμάζει νέα επιχείρηση(2018-12-15 00:00:00.0)
Συμμαχίες και παζάρια με φόντο νέα «γενική εκεχειρία»(2016-12-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ