Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Ιούνη 2018 - αριθ. φύλλου: 13013

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Να αξιοποιηθεί κάθε μέρα για τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 14 Ιούνη

Με σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες!», στον αγώνα ενάντια σε εργοδοσία - κυβέρνηση - ΕΕ


ΣΕΛ.  10
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Ματωμένα πλεονάσματα και αναδιαρθρώσεις για τη στήριξη του κεφαλαίου

Η «συμβολή» του ΣΕΒ και των τραπεζικών ομίλων στη διαμόρφωση του Μεσοπρόθεσμου, που ψηφίζεται στις 14/6 στη Βουλή


ΣΕΛ.  11

Προετοιμασία νέων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων με ελληνική εμπλοκή

Προσαρμογές στις δομές διοίκησης και στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, για άμεση ανάπτυξη ετοιμοπόλεμων στρατιωτικών δυνάμεων όπου Γης

  • Τη «μεγαλύτερη ενίσχυση της συλλογικής μας άμυνας από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», που σημαίνει ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, ανήγγειλε χτες ο γγ του ΝΑΤΟ, από τη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας στις Βρυξέλλες, που προετοιμάζει τη Σύνοδο Κορυφής του Ιούλη.
  • Κάτω από τον τίτλο «Πρωτοβουλία Ετοιμότητας», το ΝΑΤΟ συγκροτεί νέες διοικητικές δομές και διατάσσει στρατιωτικές δυνάμεις, με μέτωπο κυρίως προς τη Ρωσία, έτοιμες να επέμβουν άμεσα από αέρα, γη και θάλασσα. Παράλληλα, συνεχίζει τη δολοφονική του δράση σε Μέση Ανατολή και Αφγανιστάν.
  • Οι εξελίξεις προμηνύουν νέους κινδύνους για το λαό, από τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους σχεδιασμούς της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας και τους ανταγωνισμούς που οξύνονται στην ευρύτερη περιοχή.

ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πηγή επικίνδυνων εξελίξεων

Η επιτάχυνση των διεργασιών για συμφωνία στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά με ένταση της τουρκικής επιθετικότητας, οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για την «Ελλάδα που μεγαλώνει», με επίκεντρο τα μεγάλα ενεργειακά σχέδια, έχουν ως κοινό παρονομαστή την «ενεργή συμμετοχή» στους ιμπεριαλιστικούς ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς για λογαριασμό των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

Εξάλλου, ούτε μία ούτε δύο, αλλά τρεις φορές σε διάστημα λίγων ημερών ο πρωθυπουργός από το βήμα των μαζώξεων βιομηχάνων, εφοπλιστών και μεγαλοξενοδόχων έκανε ειδική μνεία στο πώς οι «άοκνες» προσπάθειες της κυβέρνησης για «διευθετήσεις» σε Βαλκάνια και Μ. Ανατολή και «αναβάθμιση» της χώρας εντός των ευρωατλαντικών σχεδιασμών «θα έχουν ευρύτερες ευεργετικές συνέπειες (...) και στον τομέα της οικονομίας και στον τομέα της επιχειρηματικότητας», σε ό,τι δηλαδή αφορά τα συμφέροντα του κεφαλαίου και ως βασικό στοιχείο για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του.

Αν κανείς θέλει να δει τη «μεγάλη εικόνα» και τις ράγες πάνω στις οποίες κινείται η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για λογαριασμό της αστικής τάξης δεν έχει παρά να πιάσει το νήμα των επικίνδυνων σχεδίων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή στον ανταγωνισμό τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και καπιταλιστικά κράτη για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών, διαύλων, αγορών και σφαιρών επιρροής.

Ενα αποκαλυπτικό περίγραμμα έδωσε και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Α. Γ. Μίτσελ, μιλώντας πριν από μερικές μέρες στο αμερικανικό ίδρυμα Heritage Foundation.

Τι είπε ο Μίτσελ; Οτι οι ΗΠΑ «δουλεύουμε με αποφασιστικότητα για να σταθεροποιήσουμε τη σχέση με την Τουρκία και να τη διατηρήσουμε σε μια δυτική στρατηγική τροχιά», ως βασικό προγεφύρωμά τους ενάντια στη ρωσική διείσδυση στην περιοχή, αλλά και ως μια δύναμη «με ειδικό βάρος» για την αντιμετώπιση του Ιράν.

Οτι με βάση αυτόν το στόχο, αλλά και την ανάγκη η Ανατολική Μεσόγειος «να μείνει υπό δυτική επιρροή» οι ΗΠΑ βρίσκονται σε «στενή συνεργασία» με Ελλάδα και Κύπρο, με σκοπό επίσης την επίλυση μακροχρόνιων «διαχωριστικών» ζητημάτων που αφορούν και την Τουρκία «σε αυτόν τον σημαντικό ναυτιλιακό τομέα» (βλ. ΑΟΖ, γενικά θαλάσσιες ζώνες, διαμοιρασμός πλουτοπαραγωγικών πηγών κ.λπ.).

Να, λοιπόν, σε τι «συμπληγάδες» και ζύγια ανταγωνισμών βάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για λογαριασμό της αστικής τάξης τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Να και πώς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ κάνουν πλάτες στο γκριζάρισμα του Αιγαίου, στα σχέδια «συνδιαχείρισης» του ενεργειακού και άλλου πλούτου στην ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός υπουργός έλεγε ότι «στα Βαλκάνια, αυξάνουμε τη βοήθεια κατά της ρωσικής επιρροής και συντονίζουμε τις ενέργειες με την ΕΕ για να οικοδομήσουμε μεγαλύτερη σταθερότητα», προσθέτοντας σε ό,τι αφορά το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ πως «οι ΗΠΑ συνεχίζουν να διαδραματίζουν έναν αθόρυβο ρόλο, αλλά μαζί με την ΕΕ και τη Γερμανία (...) ώστε να δούμε την ΠΓΔΜ να γίνεται μέλος του ΝΑΤΟ».

Να ποιες είναι οι πραγματικές όσο και επικίνδυνες για το λαό «πηγές» των εξελίξεων. Αυτό, δηλαδή, που επί της ουσίας καθορίζει τις εξελίξεις, σε αντίθεση με τα διάφορα «αφηγήματα» των αστικών επιτελείων, που επιχειρούν να αποκρύψουν την ουσία των εξελίξεων, αλλά και να παρουσιάσουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ως εγγυητές τάχα της σταθερότητας και ασφάλειας του λαού μας και των υπόλοιπων λαών της περιοχής. Αυτά ακριβώς τα σχέδια πρέπει να βρεθούν και στο επίκεντρο της πάλης του εργατικού - λαϊκού κινήματος ενάντια στην επικίνδυνη εμπλοκή.


Eurokinissi


ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΜΑΝΩΛΑΔΑ
Τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης ανέδειξε η καταστροφική πυρκαγιά
  • Στάχτη έγιναν 40 πρόχειρα καταλύματα, όπου διαβιούν εκατοντάδες μετανάστες εργάτες γης από το Μπαγκλαντές, καταστρέφοντας όλα τους τα υπάρχοντα. Από τύχη δεν υπήρξαν θύματα.
  • Οργιάζει η εκμετάλλευση στα φραουλοχώραφα. Στο πλευρό τους αντιπροσωπεία του ΚΚΕ.

ΣΕΛ.  18


ΕΛΛΑΔΑ - ΠΓΔΜ
Κορυφώνεται το παζάρι στο ονοματολογικό

ΣΕΛ.  4
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ «ATHENS LEDRA»
Με τον αγώνα τους απέσπασαν συμφωνία για ΣΣΕ

ΣΕΛ.  10
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Παγώνει» τη συμφωνία για επανεισδοχή προσφύγων

ΣΕΛ.  4
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Προετοιμάζουν την απεργία στις 15 Ιούλη

ΣΕΛ.  15
ΒΟΥΛΗ
Συζητιέται σήμερα η Επίκαιρη Επερώτηση του ΚΚΕ για τις Συλλογικές Συμβάσεις

Περιλαμβάνει την πρόταση νόμου, που υπογράφουν περισσότερα από 500 σωματεία και την οποία η κυβέρνηση αρνείται να συζητήσει από τον Οκτώβρη του 2016


ΣΕΛ.  3


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org