Πέμπτη 7 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Τουρκικές επιδρομές στο Καντίλ με πρόσχημα το ΡΚΚ

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Αεροπορικές επιδρομές σε τουλάχιστον πέντε κουρδικά χωριά στο Καντίλ του βορείου Ιράκ πραγματοποίησαν, χτες, τουρκικά βομβαρδιστικά προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον έξι ατόμων, που φέρεται πως ήταν μαχητές της οργάνωσης ΡΚΚ, και υλικές ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες.

Η νέα επιχείρηση της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας έγινε ενόψει των εκλογών της 24ης Ιούνη και εντάσσεται στο πλαίσιο ευρύτερων επιθέσεων που πραγματοποιεί με ιδιαίτερη σφοδρότητα από τον Αύγουστο του 2015, με φόντο το στόχο της αστικής τάξης να κλιμακώσει ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Κουρδικά ΜΜΕ αναφερόμενα στις χτεσινές επιθέσεις της τουρκικής Αεροπορίας σημείωναν πως η Αγκυρα βομβαρδίζει πάνω από 60 χωριά μεταξύ των πόλεων Τσομάν και Ραουαντούζ της επαρχίας Ερμπίλ υπό το πρόσχημα της δράσης Κούρδων μαχητών της οργάνωσης ΡΚΚ, η οποία θεωρείται από την Τουρκία «τρομοκρατική». Οι επιθέσεις αυτές προκαλούν εύλογα έντονες αντιδράσεις στον άμαχο πληθυσμό αλλά και σε Ιρακινούς αξιωματούχους, τουλάχιστον στα λόγια.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ, δήλωσε χτες πως οι επιχειρήσεις αυτές θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα, ενώ νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, υποστήριξε πως ο στρατός έχει ήδη πραγματοποιήσει επιχειρήσεις σε βάθος 20 χλμ. εντός του ιρακινού εδάφους. Ο Σοϊλού μιλώντας στο πρακτορείο «Αναντολού» υποστήριξε ότι το Καντίλ «δεν είναι πλέον μακρινός στόχος», με το σκεπτικό πως ήδη ο στρατός έχει καταλάβει «πολλές θέσεις» εντός του βορείου Ιράκ. Προέβλεψε μάλιστα ότι το Καντίλ «θα γίνει ένα ασφαλές μέρος για την Τουρκία».

Ο Αμερικανός συνταγματάρχης Σον Ράιαν, μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο ως εκπρόσωπος του «διεθνούς συνασπισμού» των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους», κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στο βόρειο Ιράκ, υποστήριξε πως αυτές «δεν αναμειγνύονται» με τις επιχειρήσεις που πραγματοποιεί ο συνασπισμός. Πρόσθεσε δε πως οι επιχειρήσεις του συνασπισμού πραγματοποιούνται «σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση του Ιράκ».

Ιρακινές αντιδράσεις για τουρκικό φράγμα

Χτες επίσης, ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Χάιντερ αλ Αμπάντι, προτίμησε να αναφερθεί στη λειτουργία του νέου τουρκικού φράγματος Ιλισού λέγοντας πως η τουρκική κυβέρνηση επέλεξε σκόπιμα να ξεκινήσει το γέμισμα του ταμιευτήρα με τα νερά του ποταμού Τίγρη αυτήν την περίοδο ενόψει των εκλογών της 24ης Ιούνη «μολονότι τους ζητήσαμε να μην το κάνουν». Ο Αμπάντι χαρακτήρισε το ζήτημα «πολιτικό και εκλογικό» κατηγορώντας τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, ότι προσπαθεί και με αυτόν τον τρόπο να αποσπάσει τις ψήφους αγροτών.

  • Ιρακινοί βουλευτές δήλωσαν χτες πως η Βουλή αποφάσισε την ανακαταμέτρηση των ψήφων από τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου μήνα μετά την απόφαση της Εκλογικής Επιτροπής και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Χάιντερ αλ Αμπάντι, πως σημειώθηκαν «σοβαρές ανωμαλίες» κατά την καταμέτρηση.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ