Πέμπτη 7 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΑΓΚΑΗΣ
Σύνοδος Κορυφής της ισχυρής καπιταλιστικής ένωσης

Την ίδια περίοδο που πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής των 7 πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών (ΗΠΑ, Καναδάς, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία και Ιαπωνία) (G7) στις 8-9 Ιούνη στον Καναδά, η συμμαχία πρωτίστως της Ρωσίας και της Κίνας, Οργάνωση Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), κάνει τη δική της Σύνοδο Κορυφής, στην πόλη του Τσινγκντάο στην ανατολική επαρχία Σαντόνγκ, στις 9-10 Ιούνη. Και μόνο το γεγονός αυτό καταγράφει τον σφοδρό ανταγωνισμό που εξελίσσεται. Αξίζει να θυμηθούμε ότι στο πρώην G8 συμμετείχε και η Ρωσία, αλλά αποβλήθηκε μετά από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ενώ και μεταξύ των «7» φουντώνουν οι αντιπαραθέσεις για τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων και σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που αυξάνει τους δασμούς προκαλώντας αντιδράσεις.

Ακόμα, η συγκεκριμένη παραθαλάσσια κινεζική πόλη επιλέχθηκε και για έναν επιπλέον συμβολισμό, καθώς αποτελεί πύλη για το μεγαλόπνοο σχέδιο των κινεζικών μονοπωλίων των σύγχρονων «δρόμων του μεταξιού», «Μια ζώνη, ένας δρόμος». Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη δήλωση του Κινέζου ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, ότι αυτή η Σύνοδος Κορυφής θα «αποτελέσει νέο ορόσημο στην ιστορία της Οργάνωσης». Πρέπει να σημειώσουμε ότι η SCO έχει ήδη διευρύνει τη δράση της και περιλαμβάνει τα 6 ιδρυτικά μέλη (Ρωσία, Κίνα, Καζακστάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν) και επίσης από το 2017 προστέθηκαν η Ινδία και το Πακιστάν. Ακόμα, καθεστώς παρατηρητή έχουν το Αφγανιστάν, η Λευκορωσία, το Ιράν και η Μογγολία, ενώ σε διαδικασία διαλόγου βρίσκονται το Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία, η Καμπότζη, το Νεπάλ, η Τουρκία και η Σρι Λάνκα. Γίνεται κατανοητό ότι τα 8 σημερινά μέλη αποτελούν μια τεράστια αγορά, ενώ είναι η μεγαλύτερη διακρατική καπιταλιστική ένωση και σε έκταση και σε πληθυσμό.

Στη Σύνοδο, όπως κάθε φορά, υπογράφονται και σημαντικές διμερείς συμφωνίες και συνεργασίες, και όπως έχει προαναγγελθεί, τέτοιες αναμένονται και στη συνάντηση των Προέδρων Κίνας και Ρωσίας, Σι Τζινπίνγκ και Βλ. Πούτιν. Επίσης, αναφέρεται ότι θα υπάρξει συζήτηση για ένα πενταετές πρόγραμμα συνεργασιών της Οργάνωσης, που περιλαμβάνει την καλή γειτονία, την οικονομία και την ασφάλεια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ