Παρασκευή 13 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΙΝΟ-ΑΡΑΒΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Νέοι στόχοι για εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας...

ΝΤΟΧΑ.--

Ξεκίνησε χτες στην Ντόχα του Κατάρ η 7η υπουργική σύνοδος του Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας - Αραβικών Χωρών (CASCF), με στόχο την εμβάθυνση της συνεργασίας σε εμπόριο, οικονομία, πολιτισμό, τεχνολογία στο πλαίσιο της σινικής πρωτοβουλίας για τους «Δρόμους της Ζώνης του Μεταξιού».

Επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας είναι ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι που συναντήθηκε χτες, λίγες ώρες πριν την έναρξη της συνόδου, με τον Καταριανό εμίρη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θανί, τον οποίο χαιρέτισε ως «εταίρο - κλειδί» στην προώθηση της σινικής πρωτοβουλίας για τους Δρόμους του Μεταξιού, που περνούν και από τις αραβικές χώρες.

Η υπουργική σύνοδος του φόρουμ CASCF θα επανεξετάσει το σχέδιο κοινών δράσεων και σχεδίων ανάπτυξης των μεταξύ τους σχέσεων για την επόμενη διετία. Προκάλεσε τη συμμετοχή περίπου 200 αξιωματούχων από σχεδόν όλες τις αραβικές χώρες και τον Αραβικό Σύνδεσμο, ο γενικός γραμματέας του οποίου Ναμπίλ Ελ Αράμπι εξέφρασε την αισιοδοξία του για σημαντική ανάπτυξη των σχέσεων με την Κίνα.

Η φετινή σύνοδος συμπίπτει με την 60ή επέτειο από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στην Κίνα και τις αραβικές χώρες.

Εξω από το χώρο της υπουργικής συνόδου είχε στηθεί εκθεσιακός χώρος με κινεζικά επιτεύγματα στον τομέα της τεχνολογίας (όπως το δορυφορικό σύστημα πλοήγησης BeiDou), της παραγωγής Ενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς και του εκσυγχρονισμού των σιδηροδρομικών μεταφορών με κινεζικές υπερταχείες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενίσχυση συνεργασίας με προτεραιότητα την αντιμετώπιση της Κίνας(20/4/2021)
Πεδίο για παρέμβαση από ισχυρές δυνάμεις(18/9/2018)
Στρατηγικοί σχεδιασμοί στον σφοδρό ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό(7/9/2018)
Μεταφορές, Ενέργεια και Εμπόριο στο επίκεντρο του κινεζικού ενδιαφέροντος(16/12/2014)
Διατηρείται η ένταση(28/11/2013)
Διμερείς συμφωνίες(28/7/2005)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org