Παρασκευή 13 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Θετικές ειδήσεις για το κεφάλαιο!

Εγραφε η «Αυγή» στις 12/5/2016: «Εχει ιδιαίτερη σημασία η πρόθεση του Μάριο Ντράγκι και της ΕΚΤ, που δηλώνουν έτοιμοι να επαναφέρουν την κατ' εξαίρεση αποδοχή των ομολόγων έκδοσης ή εγγύησης του Δημοσίου ως ενεχύρων για απευθείας χρηματοδότηση των τραπεζών...

Να υπογραμμίσουμε ακόμη την πρόταση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, που προτείνει, ενόψει του Eurogroup της 24ης Μαΐου, την εξόφληση μέρους του ελληνικού χρέους προς το ΔΝΤ από τον ESM.

Να συνεχίσουμε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, που ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα πάρει κονδύλια ύψους 4 - 5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, ενώ άλλα 6,2 δισ. ευρώ ή και περισσότερα θα δοθούν από το ΕΣΠΑ.

Αρα το δεύτερο εξάμηνο θα πέσουν 9 - 12 δισ. ευρώ στην οικονομία, που είναι επαρκή για να διασφαλίσουν την εκκίνηση ανάκαμψης.

Να προσθέσουμε τις συνεχείς ανακοινώσεις νέων επενδύσεων και κυρίως, μιας και βρισκόμαστε στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, τις εκτιμήσεις για νέο μεγάλο ρεκόρ στην άφιξη ξένων τουριστών.

Θετικές ειδήσεις, που γεννούν αισιοδοξία στις παραγωγικές δυνάμεις».

Ολες αυτές οι «θετικές ειδήσεις» ενισχύουν τους επιχειρηματικούς ομίλους, σ' αυτούς γεννούν αισιοδοξία, που «πατούν» στα νέα μέτρα σφαγιασμού ασφαλιστικών δικαιωμάτων, άγριας φοροληστείας του λαού, ενώ ακολουθούν άλλα βάρβαρα μέτρα. Θετικές, λοιπόν, οι ειδήσεις για το κεφάλαιο, όχι όμως για το λαό, που θα πληρώσει για άλλη μια φορά ακριβά αν δεν οργανώσει την πάλη του και δεν περάσει στην αντεπίθεση.

Κοινοί στόχοι...

Από αναφορά της ελληνικής πρεσβείας στη Ρώμη: «Στις 27 Απριλίου τ.έ. παρουσιάσθηκε από το ιταλικό Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών το Εγγραφο Οικονομικής και Δημοσιονομικής Πολιτικής 2016 (DEF), στο οποίο εκτίθενται οι βασικές πολιτικές της ιταλικής κυβέρνησης στον οικονομικό και δημοσιονομικό τομέα. Βασική προτεραιότητα συνεχίζει να αποτελεί η τόνωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και η προσέλκυση επενδύσεων. Προς αυτόν το στόχο συντείνουν οι εξής τέσσερις συνισταμένες: 1) Συνεχείς δομικές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στην τόνωση των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων. Οι μεταρρυθμίσεις θα επικεντρωθούν σε τομείς που θα έχουν άμεση σχέση με την βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στη χώρα, και συγκεκριμένα (...) στην αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης, στην ενδυνάμωση, εξυγίανση και εκσυγχρονισμό του τραπεζικού συστήματος (...) στην ολοκλήρωση της τομής στα εργασιακά (Job Act), στην περιστολή και εξορθολογισμό των δαπανών, στη διεύρυνση των ιδιωτικοποιήσεων. 2) Δημοσιονομική πολιτική που θα ευνοεί την ανάπτυξη και θα εξασφαλίσει σταδιακή σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών, ούτως ώστε να μειωθεί το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. 3) Μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων με στόχο την τόνωση της κατανάλωσης. 4) Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος (...) Οσον αφορά την δημοσιονομική πολιτική παραμένει πρωταρχικός στόχος η μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό επί του ΑΕΠ. Η περαιτέρω μείωση του μεγέθους σχεδιάζεται να προέλθει από μείωση δαπανών, ορθολογική κατανομή τους και ιδιωτικοποίηση δράσεων και περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου» κ.ά.

... βαθιά αντιλαϊκοί

Θυμίζουμε, ταυτόχρονα με τα μέτρα του Ιταλού πρωθυπουργού, Μ. Ρέντσι, την ίδια ώρα, στη Γαλλία, ο φίλος και σύμμαχος του Αλ. Τσίπρα, Πρόεδρος Φρ. Ολάντ, που, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, πρωτοστατεί στην αλλαγή της ΕΕ και την επιστροφή της σοσιαλδημοκρατίας στον «ίσιο δρόμο», κατακρεουργεί τα δικαιώματα των Γάλλων εργαζομένων, μειώνοντας κι άλλο τους μισθούς, κουρελιάζοντας κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας, διευκολύνοντας τις απολύσεις κ.ά. Για το τι συμβαίνει, δε, στην Ελλάδα, είναι περιττό να μιλήσουμε εδώ. Απόδειξη όλα αυτά ότι τα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα αποτελούν στρατηγική της ΕΕ, προωθούνται σ' όλες τις χώρες για λογαριασμό του κεφαλαίου και ως προαπαιτούμενά τους, και εφαρμόζονται με συνέπεια απ' όλες τις κυβερνήσεις, νεοφιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές.

Φρέσκο γάλα …100 ημερών

Μια ομάδα Αυστραλών επιχειρηματιών δήλωσαν τις προάλλες ότι αναπτύχθηκε εκείνη η τεχνογνωσία που θα επιτρέπει την παραμονή του «φρέσκου γάλακτος» στα ράφια των σούπερ μάρκετ μέχρι και ...100 μέρες! Για να επιχειρηματολογήσουν υπέρ της καινοτομίας τους, πρόσθεσαν μάλιστα ότι δε θα υπάρχει καμία αλλοίωση της γεύσης του. Ετσι, εξήγησαν, θα μπορέσουν να επεκτείνουν τις εξαγωγές τους σε χώρες της Ασίας, αντιμετωπίζοντας το υψηλό ρίσκο που δημιουργούσαν αφενός το μεγάλο κόστος των εναέριων μεταφορών με ψυγεία, αφετέρου η μικρή διάρκεια ζωής του γάλακτος. Η είδηση μας θύμισε ότι και στην Ελλάδα, πλέον, οι επιχειρηματίες έχουν δυνατότητα να διατηρούν «φρέσκο» γάλα στα ράφια των σούπερ μάρκετ σχεδόν για μια εβδομάδα, ως αποτέλεσμα ρυθμίσεων που έφεραν οι αστικές κυβερνήσεις, για να ενισχυθεί ο «υγιής ανταγωνισμός» και να «μπάσουν» στην ντόπια αγορά και μονοπώλια του εξωτερικού.

Κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να εξηγήσει τι συμβαίνει μετά από τόσες μέρες όχι με τη γεύση, αλλά με τα θρεπτικά στοιχεία του φρέσκου γάλακτος, αν διατηρούνται μετά από ...σχεδόν 3,5 μήνες, αν η ποιότητα και η υπεροχή του έναντι των κονσερβοποιημένων παραμένει. Οταν μάλιστα η επιστήμη υποτάσσεται στο στόχο κυριαρχίας των εταιρειών σε νέες αγορές, τότε μόνο ανησυχία μπορούν να προκαλούν τέτοιες ανακοινώσεις. Ανησυχία για το πού μπορεί να φτάσει το κυνήγι του κέρδους.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org