Παρασκευή 13 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Κινητοποιήσεις ενάντια στις αντεργατικές ανατροπές

Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής Ρεπουμπλικανών και UDI

Από τις χτεσινές κινητοποιήσεις στη Μασσαλία
Από τις χτεσινές κινητοποιήσεις στη Μασσαλία
ΠΑΡΙΣΙ.--

Μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στις νέες φιλομονοπωλιακές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης έγιναν και πάλι χτες σε Παρίσι και δεκάδες ακόμα πόλεις όλης της Γαλλίας, με τις αρχές να έχουν ακροβολίσει παντού δυνάμεις καταστολής που σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και άλλα «μέσα» κατά των διαδηλωτών.

Εργαζόμενοι και πολλοί νέοι βγήκαν στους δρόμους, καταγγέλλοντας τα μέτρα που διευκολύνουν κι άλλο τις απολύσεις, υπονομεύουν τις κλαδικές συμβάσεις, δίνουν στη μεγαλοεργοδοσία τη δυνατότητα να διαμορφώνει ωράρια και συνθήκες εργασίας ανάλογα με τα συμφέροντά της και τις «ειδικές συνθήκες» που σε κάθε φάση αντιμετωπίζει. Τα μέτρα για των οποίων την άμεση εφαρμογή η κυβέρνηση Ολάντ - Βαλς κατέφυγε στο άρθρο 49 παράγραφος 3 του Συντάγματος με το οποίο γίνεται να παρακαμφθεί η Βουλή και να περνάει μόνο μέσα από το υπουργικό συμβούλιο.

Στη Βουλή, νωρίς το απόγευμα ξεκίνησε η συζήτηση της πρότασης μομφής που είχαν καταθέσει τα συντηρητικά κόμματα Ρεπουμπλικάνοι και UDI, δήθεν για να μπλοκάρουν την αξιοποίηση του άρθρου 49. 3 (σύμφωνα με το οποίο μόνο αν εγκριθεί πρόταση μομφής θα «πάγωνε» η εφαρμογή του νέου νόμου). Στην πραγματικότητα, βέβαια, δεν ήταν παρά μία ακόμα κίνηση κριτικής και εναντίωσης στην κυβέρνηση από τη σκοπιά των συμφερόντων του κεφαλαίου. Αργότερα, έγινε γνωστό ότι η πρόταση απορρίφθηκε, καθώς έλαβε μόνο 246 ψήφους, ενώ χρειάζονταν 288.

Κριτική στην κυβέρνηση για «έλλειψη τόλμης»

Ο βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων Κριστιάν Ζακόμπ, στην ομιλία του, δεν παρέλειψε να εκφράσει το παράπονο του ντόπιου κεφαλαίου ότι «η Γαλλία υστερεί σε όλους τους δείκτες στην Ευρώπη», αλλά και να απευθύνει έκκληση στους διαφωνούντες (με την κυβέρνηση) σοσιαλιστές βουλευτές «να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και το UDI, με τον βουλευτή του Φιλίπ Βιζιέ να αποδοκιμάζει τους κυβερνώντες ότι «δεν έχετε πάρει τις τολμηρές αποφάσεις για να μειώσετε το έλλειμμα και να ελαφρυνθεί το χρέος», δηλαδή για να μειωθούν «βαρίδια» που δυσκολεύουν την ολόπλευρη ενίσχυση των ντόπιων μονοπωλίων.

Οι περισσότερες αναλύσεις εμφάνιζαν ως πολύ δύσκολο το ενδεχόμενο η πρόταση μομφής να υπερψηφιστεί, δεδομένου τού ότι και οι διαφωνούντες σοσιαλιστές (λεγόμενοι «φροντέρ») μέχρι και προχτές δήλωναν στην πλειοψηφία τους ότι θα καταψήφιζαν την πρόταση μομφής της «δεξιάς».

Από τη μεριά του Μετώπου της Αριστεράς, ο βουλευτής του μεταλλαγμένου ΚΚ Γαλλίας (που συμμετέχει στο «Μέτωπο») Αντρέ Σασέν επανέλαβε ότι το κόμμα θα υπερψηφίσει την πρόταση μομφής, με το επιχείρημα ότι έτσι θα παρεμποδιστεί ο νέος νόμος. «Το νομοσχέδιο είναι απάντηση στις ακατάπαυστες απαιτήσεις των Βρυξελλών», ανέφερε ο ίδιος, επιβεβαιώνοντας ότι και αυτή η πολιτική δύναμη συμμετέχει ενεργά στην αθώωση ουσιαστικά της γαλλικής κυβέρνησης, συντασσόμενη με όσους ανησυχούν για τις λειψές πρωτοβουλίες υπέρ της «γαλλικής οικονομίας» (δηλαδή του γαλλικού κεφαλαίου).


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org