Αμερικανικοί κολοσσοί «ακονίζουν τα νύχια τους»
ΑΝΟΪ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Μεγάλες στρατιωτικές βιομηχανίες συμμετέχουν σε ένα «συμπόσιο άμυνας» που, σύμφωνα με χτεσινό αποκλειστικό δημοσίευμα του αμερικανικού πρακτορείου «Ρόιτερς», πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Βιετνάμ. Το πρακτορείο συνδέει τη διοργάνωση με τη συζήτηση που δυναμώνει στις ΗΠΑ για την πιθανότητα πλήρους άρσης του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στη συγκεκριμένη ασιατική χώρα και αναφέρει ότι σε αυτήν συμμετέχουν κολοσσοί όπως η «Μπόινγκ» και η «Λόκχιντ Μάρτιν».
Σύμφωνα με το πρακτορείο, απαντώντας σε δικές του ερωτήσεις, το υπουργείο Εξωτερικών του Βιετνάμ σημείωσε ότι «καλωσορίζουμε την επίσπευση της πλήρους άρσης του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ στο Βιετνάμ... (Αυτό) συμφωνεί με την ανάπτυξη της συνολικής εταιρικής σχέσης (μεταξύ των δύο πλευρών)... Επιδεικνύει εμπιστοσύνη ανάμεσά τους». Επίσης, πρόσθεσε πως το Βιετνάμ δεν έχει πρόθεση να διαμορφώσει στρατιωτικές συμμαχίες «ενάντια σε άλλες χώρες» και ακολουθεί πολιτική αυτοάμυνας. «Η απόκτηση αμυντικού εξοπλισμού από χώρες - εταίρους είναι (κάτι) εντελώς φυσιολογικό, σύμφωνο με μια πολιτική άμυνας που στηρίζει την ειρήνη».
Στο ίδιο δημοσίευμα, το αμερικανικό «Ρόιτερς» υπενθυμίζει ότι στο διάστημα 2011 - 2015, οι εισαγωγές όπλων στο Βιετνάμ αυξήθηκαν κατά 699% (!) σε σχέση με την πενταετία 2006 - 2010. Επιπλέον, συνδέει το «συμπόσιο άμυνας» και με την επίσημη επίσκεψη που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, θα ξεκινήσει στο Βιετνάμ την επόμενη Κυριακή.
Εκπρόσωποι της «Μπόινγκ» αλλά και της «Λόκχιντ Μάρτιν» επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή των εταιρειών στη συνάντηση. Η «Μπόινγκ» διευκρίνισε μάλιστα ότι θεωρεί πως θα μπορούσε να συνεισφέρει ειδικά στις ανάγκες μέσων επιτήρησης και αναγνώρισης που έχει το Βιετνάμ. Οπως είναι φυσικό, η ενίσχυση της δράσης αμερικανικών μονοπωλίων στην περιοχή δεν θα περάσει απαρατήρητη από ανταγωνιστές τους όπως π.χ. τις ρωσικές εταιρείες, που ούτως ή άλλως έχουν μακρόχρονη παρουσία στη «γειτονιά». Επιπλέον, οι εξελίξεις έχουν φυσικά και γεωπολιτικές διαστάσεις, καθώς η Ουάσιγκτον δυναμώνει τη διείσδυσή της στην περιφέρεια, κινήσεις που παρακολουθούν στενά η Κίνα και η Ρωσία.