Παρασκευή 13 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Χάρτινες» διακηρύξεις εναντίον του «δράκου» της διαφθοράς...

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σε υποκριτικές διακηρύξεις και μέτρα για δήθεν «αντιμετώπιση» της διαφθοράς μεγάλων και μικρότερων εταιρειών και χωρών προέβησαν χτες ηγέτες και αξιωματούχοι από 40 χώρες και διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, συμμετέχοντας σε σχετική σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στον Οίκο Λάνκαστερ στο Γουέστ Εντ του Λονδίνου, με πρωτοβουλία του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον. Ενός πολιτικού του οποίου το όνομα φιγουράριζε προ εβδομάδων στις πρώτες λίστες των αποκαλύψεων των λεγόμενων «Αρχείων του Παναμά», σχετικά με «επενδύσεις» της οικογένειάς του σε φορολογικούς «παραδείσους» που έχουν φτιαχτεί κύρια σε υπερπόντιες κτήσεις της Βρετανίας, όπως τα Νησιά Κέιμαν...

Ο Κάμερον, λοιπόν, φορώντας τη μάσκα του «αδιάφθορου», συγκάλεσε τη σύνοδο κατά της διαφθοράς προφασιζόμενος πως τάχα είναι έτοιμος να «ξεκαθαρίσει» το τοπίο, όχι μόνο στα του οίκου του αλλά και διεθνώς. Λες και δεν είναι η διαφθορά στοιχείο του καπιταλιστικού συστήματος εκμετάλλευσης και καταλήστευσης του πλούτου της εργατικής τάξης από τα μονοπώλια.

Στην πρόσκλησή του ανταποκρίθηκαν, μεταξύ άλλων, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι και ηγέτες χωρών όπως η Νιγηρία, το Αφγανιστάν, η Κολομβία και (ως επί το πλείστον βρετανικές υπερπόντιες κτήσεις που είναι διάσημες ως φορολογικοί «παράδεισοι») όπως τα Νησιά Κέιμαν, η Νήσος Μαν, η Βερμούδα κ.ά.

Εξυπακούεται πως στη σύνοδο ακούστηκαν διάφορες μεγαλοστομίες και αποφασίστηκαν διάφορα αποσπασματικά μέτρα δήθεν «κάθαρσης», με πιο βασικό τη δημιουργία και δημοσιοποίηση μητρώων με τα «αληθινά στοιχεία» ιδιοκτησίας εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε έξι χώρες (Βρετανία, Ολλανδία, Γαλλία, Κένυα, Νιγηρία, Αφγανιστάν). Υποτίθεται ότι όσες ξένες εταιρείες δεν είναι γραμμένες σε αυτό το μητρώο, δεν θα μπορούν, στις παραπάνω έξι χώρες, να αγοράζουν νέες εταιρείες ή ακίνητα ή να κλείνουν συμβόλαια για έργα με την κεντρική κυβέρνηση...

  • Εν μέσω συνόδου για τη διαφθορά, δεν έλειψαν οι «επισημάνσεις» ενόψει βρετανικού δημοψηφίσματος. Πρώτος ήταν χτες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μισέλ Σαπέν, που ισχυρίστηκε ότι το βρετανικό δημοψήφισμα για την παραμονή ή την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα αποτελέσει σοκ για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, την ώρα που εμφανίζουν ενδείξεις ανάκαμψης. Παράλληλα, η Τράπεζα της Αγγλίας σε έκθεσή της προειδοποίησε για τους «μεγάλους κινδύνους» της βρετανικής οικονομίας, εάν στο δημοψήφισμα του Ιούνη αποφασιστεί η έξοδος της χώρας από την ΕΕ.

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org