Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Μάη 2016 - αριθ. φύλλου: 12426

ΕΕΔΥΕ
Την Κυριακή η 36η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Εκκίνηση από τον Τύμβο του Μαραθώνα στις 8 π.μ. - Τερματισμός και υποδοχή στο υπουργείο Αμυνας στις 6.30 μ.μ.


ΣΕΛ.  8

Κυβερνητική επιχείρηση εξαπάτησης του λαού

...με στόχο να συναινέσει στην αντιλαϊκή επίθεση

Το μαύρο άσπρο κάνει, για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση, προσπαθώντας να καλλιεργήσει αισιοδοξία στους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και το ΔΝΤ για το κλείσιμο της «αξιολόγησης».

Προσπαθεί να καθησυχάσει το λαό ότι θα έρθει η ανάκαμψη και θα τελειώσει η λιτότητα, ότι δεν θα παρθούν νέα αντιλαϊκά μέτρα κ.ά.

Τα κυβερνητικά προπαγανδιστικά επιτελεία επιχειρούν να συσκοτίσουν συστηματικά το αντιλαϊκό περιεχόμενο των μέτρων που περιλαμβάνονται στο νέο υπερ-νομοσχέδιο, που όπως όλα δείχνουν θα φέρει η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες και θα περιλαμβάνει: Νέα φοροληστεία, το συμπληρωματικό μνημόνιο - «κόφτη» δαπανών, την παράδοση των «κόκκινων» δανείων στα funds, καθώς και άλλα μέτρα.


ΣΕΛ.  3,    5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η καθημερινότητα

Αντιπερισπασμό στα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που ψήφισε την περασμένη βδομάδα και στα άλλα που σχεδιάζει να ψηφίσει μέχρι τις 24 Μάη, επιχειρεί η κυβέρνηση, προπαγανδίζοντας ότι μετά τη συμφωνία στο πρόσφατο Γιούρογκρουπ, «ξεκινά ο πραγματικός μαραθώνιος της κυβέρνησης» και «η μάχη του εσωτερικού μετώπου».

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η «μάχη» αυτή αφορά στην «καθημερινότητα που βιώνουν οι πολίτες μετά από έξι χρόνια βίαιης υποβάθμισης της ζωής τους» και τώρα η κυβέρνηση καλείται να «αναμετρηθεί με το αριστερό της όραμα, που δεν εξαντλείται στην επούλωση των πληγών της ελληνικής κοινωνίας, αλλά κυρίως επεκτείνεται στο να τροχοδρομήσει τη χώρα σε μια νέα σελίδα», όπως γράφει η χτεσινή «Αυγή».

«Τα δύσκολα τελείωσαν», έλεγε χτες σε ραδιοφωνική της συνέντευξη και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, δίνοντας και αυτή το στίγμα της κυβερνητικής προπαγάνδας, ότι «μετά από αυτά τα δύσκολα βήματα, θα μπορέσει η ελληνική κοινωνία σιγά σιγά να ανακάμψει».

Ο στόχος τους είναι διπλός: Από τη μια να αποσπάσουν την ανοχή, αν όχι την επιδοκιμασία του λαού, στα αντιλαϊκά μέτρα που ψήφισαν και στα άλλα που ετοιμάζονται να ψηφίσουν, με το επιχείρημα ότι ήταν αναγκαία για να βγουν η οικονομία και η κοινωνία στο ξέφωτο.

Καλλιεργούν την εντύπωση ότι αυτά τα μέτρα είναι τα τελευταία, όταν την ίδια στιγμή νομοθετούν το λεγόμενο «κόφτη», που προαναγγέλλει μνημόνια και μέτρα διαρκείας, άμεσα συνδεδεμένα με την πορεία των δημοσιονομικών στόχων. Κοροϊδεύουν ωμά το λαό ότι οι θυσίες για την ανάκαμψη τελείωσαν, όταν έχουν μπροστά τους τα Εργασιακά, τις ομαδικές απολύσεις, το συνδικαλιστικό νόμο, τις ιδιωτικοποιήσεις.

Από την άλλη, η κυβέρνηση λέει ότι τώρα προσανατολίζεται στη βελτίωση της καθημερινότητας του λαού και ότι αυτό υπηρετεί το «αριστερό της όραμα». Δεν ξέρει κανείς αν πρέπει να κλάψει ή να γελάσει.

Η «καθημερινότητα» της εργατικής - λαϊκής οικογένειας διαμορφώνεται πρωτίστως από τα αντιλαϊκά μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ που νομοθετεί η σημερινή κυβέρνηση και τα άλλα που πήραν οι προηγούμενες, χωρίς κανένα από αυτά να καταργηθεί ή να ανασταλεί από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Για παράδειγμα, η καθημερινότητα του χαμηλοσυνταξιούχου θα γίνει ακόμα χειρότερη, τώρα που θα μειωθεί και άλλο η σύνταξή του με το νέο Ασφαλιστικό και το ίδιο ισχύει για το δημόσιο υπάλληλο, που θα δει το μισθό του μειωμένο εξαιτίας του νέου μισθολογίου.

Η αύξηση των εισφορών, που επίσης προβλέπεται στο νέο νομοσχέδιο, θα εξαϋλώσει το εισόδημα της μικρομεσαίας αγροτιάς, χαντακώνοντας την καθημερινότητα κυρίως στην ύπαιθρο, ενώ η αύξηση της έμμεσης φορολογίας θα πλήξει συνολικά το λαό.

Επομένως, μάταιος ο κόπος της κυβέρνησης να πείσει ότι «από εδώ τα μέτρα κι από εκεί η καθημερινότητα του λαού». Τα βάρβαρα μέτρα για την ανάταξη της οικονομίας και την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου είναι αυτά που διαμορφώνουν την καθημερινότητα του λαού και οι δυσκολίες που πολλαπλασιάζονται, δεν μπορούν να αναιρεθούν από τα μέτρα - «ασπιρίνες» που προωθεί η κυβέρνηση, για να διαχειριστεί την ακραία φτώχεια που μεγαλώνει εξαιτίας και της δικιάς της πολιτικής.

Τέτοια μέτρα είναι, για παράδειγμα, τα μέτρα του λεγόμενου «παράλληλου προγράμματος», τα οποία η κυβέρνηση σερβίρει «ξαναζεσταμένα» ως μέτρα υπέρ των λαϊκών στρωμάτων! Κοροϊδεύουν ωμά το λαό και αυτή η κοροϊδία δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη. Βελτίωση της καθημερινότητας σημαίνει οργάνωση της πάλης για την ανάκτηση των απωλειών και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών, αντιπαράθεση με την πολιτική που υπηρετεί την ανάκαμψη του κεφαλαίου.


ΤΑΞΙΚΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Αποτιμούν και σχεδιάζουν τη δράση τους μετά την απεργία

Τα νέα μέτρα που έρχονται, τα οξυμένα προβλήματα στους χώρους δουλειάς και η επιθετικότητα κεφαλαίου - κυβέρνησης δεν αφήνουν περιθώρια για ανάπαυλα

Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με συνδικαλιστές από σωματεία της Αττικής και Ομοσπονδίες για την απεργία των προηγούμενων ημερών και τη συνέχεια που δίνουν στη δράση τους.


ΣΕΛ.  11   -   12

Προσφορά

Στη μνήμη του ΑΧΙΛΛΕΑ ΜΠΛΑΝΑ ο Χ. Τ. προσφέρει 1.000 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Νέας Σμύρνης.ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Ούτε τα ελάχιστα για την ανακούφιση των εργαζομένων

Αποκαλυπτικές οι απαντήσεις υπουργών σε Ερωτήσεις του ΚΚΕ για οξυμένα προβλήματα στους χώρους δουλειάς


ΣΕΛ.  13
ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αξιος και πιστός υπερασπιστής του κεφαλαίου

ΚΚΕ: Τα αντιλαϊκά μέτρα αποτελούν στρατηγική της ΕΕ


ΣΕΛ.  19


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org