Παρασκευή 13 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΟΥΣΙΑ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ
Απόφαση παραπομπής της Ρουσέφ σε δίκη

Η Ρουσέφ περιστοιχισμένη από υπουργούς της λίγο μετά την απόφαση της Γερουσίας

Copyright 2016 The Associated

Η Ρουσέφ περιστοιχισμένη από υπουργούς της λίγο μετά την απόφαση της Γερουσίας
ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Με 55 ψήφους υπέρ, 22 κατά και 2 αποχές η Γερουσία της Βραζιλίας (81 μέλη) αποφάσισε χτες, μετά από 20ωρη συνεδρίαση, να κινήσει τη διαδικασία μομφής κατά της Προέδρου της χώρας, Ντίλμα Ρουσέφ, για παράβαση του Συντάγματος, με την κατηγορία του «εγκλήματος ευθύνης» (νόμος 1079/1950) για παραποίηση των στοιχείων του προϋπολογισμού με στόχο εκλογικά οφέλη, ότι έπαιρνε χρήματα για κυβερνητικά προγράμματα από κρατικές τράπεζες. Η συγκεκριμένη διαδικασία χαρακτηρίζεται από το έως τώρα κυβερνητικό Κόμμα Εργατών και τους ελάχιστους συμμάχους που απέμειναν (ΚΚ της Βραζιλίας και 2 ακόμα κεντρώα κόμματα) πραξικόπημα, το οποίο προκλήθηκε από το πρώην σύμμαχο Κόμμα Δημοκρατικού Κινήματος Βραζιλίας και τις αντιδραστικές δυνάμεις, που ανέτρεψαν με αυτόν τον τρόπο μια εκλεγμένη Πρόεδρο. Το σίγουρο είναι ότι η αστική τάξη, τμήμα της οποίας εξυπηρέτησε και η σοσιαλδημοκρατική διαχείριση από το 2001, των Λούλα και Ρουσέφ, παρά τα ψίχουλα στο λαό, φαίνεται πως θέλει να αλλάξει για την ώρα διαχειριστή, κάτι που θα βοηθήσει τη δεδομένη στιγμή την προσπάθεια ξεπεράσματος της κρίσης (ήδη σημειώνεται υποχώρηση γύρω στο 4% του ΑΕΠ), ρίχνοντας βεβαίως και πάλι τα βάρη στον εργαζόμενο λαό.

Με την έναρξη της διαδικασίας αποπομπής, η Ρουσέφ απομακρύνεται προσωρινά από το προεδρικό αξίωμα, για διάστημα 180 ημερών, ωσότου διεξαχθεί σε αυτό το διάστημα η δίκη. Εφόσον επικυρωθεί από τη Γερουσία η ενδεχόμενη καταδίκη της με τα 3/4 των μελών (δηλαδή, τουλάχιστον 54 γερουσιαστές), η Πρόεδρος αποπέμπεται οριστικά. Στο διάστημα αυτό αναλαμβάνει καθήκοντα Προέδρου ο έως τώρα αντιπρόεδρος και ηγέτης του Κόμματος Δημοκρατικού Κινήματος, φιλελεύθερος πολιτικός, Μισέλ Τεμέρ, που η Ρουσέφ χαρακτηρίζει «προδότη». Επίσης, δήλωσε ότι «η πάλη για την αποκατάσταση της δημοκρατίας θα συνεχιστεί».

Πάντως, όπως ανακοινώθηκε, η Ρουσέφ δεν αντιμετωπίζει ποινικό αδίκημα αλλά «νομικό και διοικητικό», διατηρεί κάποια από τα προεδρικά προνόμια, όπως μισθό, δικαίωμα διαμονής στο προεδρικό μέγαρο και διάθεση προσωπικού για την υπεράσπισή της.

Ο πρόεδρος της Γερουσίας, Ρενάν Καλέιρος, που ο ίδιος προτίμησε να απόσχει, αμέσως μετά την απόφαση κάλεσε «σε ηρεμία στις δημόσιες εκδηλώσεις σε μια ιστορική στιγμή που θα πρέπει να είναι πάνω από κομματικά πάθη».

Από την άλλη, ο γενικός εισαγγελέας της χώρας, Χοσέ Εντουάρντο Καρντόζο, που υπερασπίζεται την Ρουσέφ, μίλησε για πολιτική δίκη, όπου «δεν στοιχειοθετούνται κατηγορίες αλλά δικάζεται μια αθώα πολιτικός» και η όλη διαδικασία «συνιστά πλήγμα που αμαυρώνει την Ιστορία της χώρας».

Το τελευταίο διήμερο τόσο στην πρωτεύουσα Μπραζίλια όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις έγιναν μαζικές κινητοποιήσεις υπέρ και κατά της Ρουσέφ, καταγράφοντας το διχασμό της κοινής γνώμης. Ωστόσο, αυτό που είναι κρίσιμο για το επόμενο διάστημα είναι η ανάγκη να δυναμώσει η οργάνωση και η πάλη του λαού σε ταξική κατεύθυνση, ενάντια συνολικά στη στρατηγική του κεφαλαίου, που είναι σίγουρο ότι θα εντείνει την επίθεσή του στα λαϊκά στρώματα ειδικά μετά το μεγάλο φαγοπότι των μονοπωλίων, τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο το φετινό καλοκαίρι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ