Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Προσδοκίες για άρση αμερικανικών κυρώσεων

Και διεργασίες ενόψει των τοπικών εκλογών του Μάρτη

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η Αγκυρα θεωρεί ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν πιθανή άρση κυρώσεων που της επέβαλαν εξαιτίας της υπόθεσης Μπράνσον, στην οποία βέβαια αντανακλάστηκαν μέρος των διμερών αντιθέσεων και του σκληρού παζαριού που αφορά όλη την περιφέρεια.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξε ότι τις επόμενες μέρες θα ληφθούν μέτρα σχετικά με την άρση των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον Τούρκων υπουργών, προσθέτοντας ακόμα ότι η Ουάσιγκτον «ενδέχεται» να πάψει να στηρίζει την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) και να εφαρμόσει πλήρως την αμερικανο-τουρκική συμφωνία σχετικά με το Μανμπίτζ της Συρίας.

Βεβαίως, οι επιλογές των ΗΠΑ - όπως και της Τουρκίας - δεν διαμορφώνονται «ευθύγραμμα» αλλά αλληλεπιδρώντας με την εξέλιξη ευρύτερων γεωπολιτικών ανταγωνισμών, τις εξελίξεις στην κόντρα Δύσης - Ρωσίας κ.τ.λ.

Την ίδια στιγμή, στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Τουρκίας προχωρούν οι ετοιμασίες για τις τοπικές εκλογές του ερχόμενου Μάρτη, όπου θα δοκιμαστούν ενδοαστικές συμμαχίες και ισορροπίες. Ο ηγέτης του Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ), Ντεβλέτ Μπαχτσελί - μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του - προϊδέασε για διακοπή (τουλάχιστον προς το παρόν) της συνεργασίας με το ισλαμοσυντηρητικό (κυβερνών) ΑΚΡ. Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος της χώρας και του ΑΚΡ, Ρ. Τ. Ερντογάν, εξαπέλυσε επίθεση στο μεγαλύτερο κόμμα της κεμαλικής αντιπολίτευσης, το σοσιαλδημοκρατικό CHΡ, χαρακτηρίζοντας τον σημερινό του ηγέτη, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, «μπελά όχι απλά για το έθνος αλλά και για το (ίδιο το) CHP». Θυμίζουμε ότι μετά τις προεδρικές εκλογές του περασμένου καλοκαιριού, επιταχύνθηκαν διεργασίες στο CHP αλλά και ευρύτερα στο αστικό πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας. Ο Μουχαρέμ Ιντζέ, που είχε κατέβει ως υποψήφιος για την Προεδρία της χώρας με τη στήριξη του CHP (αποσπώντας τα υψηλότερα ποσοστά των τελευταίων δεκαετιών για το κόμμα), ξεκίνησε νέο γύρο διεκδίκησης της ηγεσίας του CHP, διαφωνώντας με προτεραιότητες και τακτικές στην εξωτερική πολιτική κ.λπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Την Κυριακή 31 Μάρτη οι τοπικές εκλογές(2024-03-30 00:00:00.0)
Επίθεση στον αρχηγό του CHP(2019-04-23 00:00:00.0)
Διεργασίες ενόψει τοπικών εκλογών(2019-01-24 00:00:00.0)
Προεκλογική αντιπαράθεση με πολλές παραμέτρους(2018-04-28 00:00:00.0)
Με διάφορες αφορμές συντηρείται η ένταση(2017-09-01 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις για την επέτειο από το περσινό πραξικόπημα(2017-07-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ