Παρασκευή 25 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παρουσίασε το πλάνο του μαζικού εγκλωβισμού χιλιάδων ανθρώπων

Συνεδρίασε χτες το αρμόδιο Κυβερνητικό Συμβούλιο

Το πλάνο του μαζικού εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών - κρατουμένων στα νησιά του Αιγαίου παρουσίασε χτες η κυβέρνηση. Οπως προκύπτει από τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης, σχετικά με τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι πρόσφυγες που έρχονται στην Ελλάδα θα κρατούνται στα hot spots των νησιών, ενώ μέχρι χτες δεν είχε εγκατασταθεί κανείς από το προσωπικό που έχει αποφασιστεί.

Ανακοινώνοντας τα κυβερνητικά μέτρα, ο Γ. Κυρίτσης είπε ότι η κυβέρνηση έχει κινητοποιηθεί για την υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας. Την ερχόμενη Τετάρτη θα υπάρξει σχέδιο νόμου για τη διευθέτηση ζητημάτων που σχετίζονται με την εφαρμογή της συμφωνίας και απαιτούν νομικές διευθετήσεις. Προχωρά η σύσταση οργάνου με εποπτικό ρόλο, το οποίο θα συντονίζει τα ήδη υπάρχοντα, το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων Μετανάστευσης και Ασύλου και το Κεντρικό Συντονιστικό Οργανο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης και όλες τις υπόλοιπες επιμέρους δομές. Υπεύθυνος για τον επιτελικό συντονισμό αναλαμβάνει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αμυνας, Γιάννης Ταφύλης. Επίσης, προχωρά στην ενίσχυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε πρώτη φάση με την αναβάθμιση της υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής σε Γενική Γραμματεία. Συζητήθηκε, επίσης, το σχέδιο για πρόσληψη εποχικού προσωπικού που θα στελεχώσει την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής. Σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία, είναι ήδη έτοιμα τα σχέδια για τη διαδικασία επανεισδοχής (σ.σ. το διώξιμο των ξεριζωμένων) και το σχέδιο εφαρμογής που αφορά την ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου.

Αναλυτικότερα, για τον άτυπο καταυλισμό των προσφύγων στην Ειδομένη, ο Γ. Κυρίτσης είπε πως σε δύο μέρες θα υπάρξει δυνατότητα μεταφοράς αυτών των ανθρώπων σε δομές φιλοξενίας. Από τη Δευτέρα, δε, θα εντατικοποιηθεί αυτή η προσπάθεια. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υποστήριξε ότι έχουν εξοικονομηθεί 2.000 θέσεις στις υπάρχουσες δομές (σ.σ. οι οποίες είναι ήδη υπερπλήρεις), ενώ από τη Δευτέρα αυτές θα διπλασιαστούν. Σε ερώτηση ποια είναι η πρόβλεψη για την Υπηρεσία Ασύλου η οποία καλείται να διαχειριστεί το 80% περίπου των αιτημάτων ασύλου της Ευρώπης πια, δήλωσε ότι υπάρχουν σκέψεις για την αναβάθμιση της Υπηρεσίας Ασύλου αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμα οριστική απόφαση.

Ακόμα, δήλωσε πως μέχρι τις 28 Μάρτη θα έχουν έρθει για εγκατάσταση οι 2.300 ειδικοί εμπειρογνώμονες. Με τις καθυστερήσεις στη χορήγηση ασύλου και στην τοποθέτηση του ανάλογου προσωπικού, αναμένεται μαζικός εγκλωβισμός ανθρώπων. Ο Γ. Κυρίτσης πρόσθεσε δε ότι έχουν οριοθετηθεί τα επόμενα σημεία φιλοξενίας στη χώρα και ότι πρόκειται για 30.000 θέσεις που θα παραδοθούν το επόμενο 20ήμερο.

Σε άλλη ερώτηση για το αν οι πρόσφυγες θα κρατούνται στα hot spots, είπε ότι «δεν υφίστανται κέντρα κράτησης έτσι όπως τα λέτε στην ηπειρωτική Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά τα νησιά, τα θεωρούμε κλειστές δομές, υπό την έννοια ότι οι πρόσφυγες πρέπει να είναι υπό κάποιους περιορισμούς και να είναι στη διάθεση των ελληνικών αρχών. Η αντίληψη δεν είναι αντίληψη να φυλακίσουμε τους ανθρώπους». Στην πραγματικότητα, οι πρόσφυγες θα στερούνται την ελευθερία τους για αρκετές μέρες έως ότου αποφασιστεί η τύχη της αίτησής τους για χορήγηση ασύλου.

Σε ερώτηση αν παρατηρείται κωλυσιεργία από τις επιτροπές ασύλου αφού πρόσφυγες που μπήκαν στη χώρα στις 2/3 καταγράφηκαν στις 23/3, είπε ότι αυτοί εντάσσονται στο καθεστώς της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και αρκετοί από αυτούς δεν είχαν υποβάλει αίτημα ασύλου, γι' αυτό πρέπει να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους (σ.σ. στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ