Παρασκευή 25 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ετοιμάζονται νέα κατασταλτικά μέτρα στο όνομα του «αντιτρομοκρατικού πολέμου»

Οι 28 υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ συνεδρίασαν χτες σε έκτακτη συνάντηση στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τις επιπτώσεις από τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έπληξαν την Τρίτη τη βελγική πρωτεύουσα και έδρα των λυκοσυμμαχιών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, προετοιμάζοντας νέα κατασταλτικά αντιλαϊκά μέτρα. Σε αυτό αξιοποιούνται και αντεγκλήσεις των αστικών κυβερνήσεων για «κενά στα μέτρα ασφαλείας».

Περί ανάγκης «υπεράσπισης της ελευθερία μας, του τρόπου ζωής μας και «αγώνα κατά της τρομοκρατίας», μίλησε προσερχόμενος στη συνάντηση ο προεδρεύων Ολλανδός υπουργός Εσωτερικών, Ρόναλντ Πλάστερκ.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φραντς Τίμερμανς, δήλωσε ότι στη σημερινή συνεδρίαση εκπροσωπείται και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έτσι ώστε να τεθεί επί τάπητος η επίσπευση της έγκρισης μιας σειράς προτάσεων της Επιτροπής για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής, που αφορούν τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, τον εντοπισμό των όπλων». «Είναι η ώρα να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις. Δεν μπορούμε να περιμένουμε», δήλωσε από την πλευρά του ο αρμόδιος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, καλώντας τα κράτη - μέλη να «εφαρμόσουν» την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια που υιοθετήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, αναφερόμενος στην «οδηγία για την τρομοκρατία και τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αρχείου καταγραφής δεδομένων των επιβατών στις αεροπορικές μεταφορές (PNR)», τα οποία εκκρεμούν.

Προσερχόμενος ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, σημείωσε: «Ερχόμαστε σήμερα καταρχήν για να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας στο βελγικό λαό και τις οικογένειες των θυμάτων. Ερχόμαστε για να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα απέναντι στην τρομοκρατία. Νομίζω ότι είναι καιρός να επανασχεδιαστεί η όλη προσπάθεια αντιμετώπισης της τρομοκρατίας».

Επίσης, ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών - μελών, ενώ προβληματισμός υπάρχει και για τη Ζώνη Σένγκεν, που υπάρχει σύγκλιση για την ανάγκη να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα.

Επίσης, έγινε γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα φιλοξενήσει μια σύνοδο ειδικών στην ασφάλεια των αερομεταφορών και από τα 28 κράτη - μέλη στις 31 Μάρτη και άλλη μια εμπειρογνωμόνων για την ασφάλεια των χερσαίων μεταφορών στις 11 Απρίλη. Την ίδια ώρα, δηλώνεται ότι «η ασφάλεια είναι αρμοδιότητα των κρατών και όχι της Επιτροπής», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν νέα μέτρα ασφαλείας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ