Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΑΜΟΣ - ΛΕΣΒΟΣ
Πρόσφυγες και μετανάστες στο έλεος της κακοκαιρίας

Παρέμβαση από την ΤΕ Σάμου και την ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ, με την οποία ζητούν να κλείσουν τα hot spots και να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στην ηπειρωτική χώρα. Κάλεσμα σε αλληλεγγύη από το Εργατικό Κέντρο Σάμου

INTIME NEWS

Μέσα σε τραγικές συνθήκες ζουν εδώ και πολλές μέρες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του Αιγαίου, εξαιτίας των δύσκολων καιρικών συνθηκών που επικρατούν. Στη Σάμο, στη Λέσβο και αλλού, άνθρωποι με τα παιδιά τους μένουν εγκλωβισμένοι μέσα σε σκηνές στις λάσπες, κάτω από τη βροχή και το κρύο. Η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο προστασίας αυτών των ανθρώπων.

Το χειμωνιάτικο σκηνικό του καιρού, με τις βροχές των τελευταίων ημερών, προκάλεσε «βροχή» από προβλήματα στο ΚΥΤ της Σάμου. Στη δομή αυτή ζουν 3.706 ξεριζωμένοι (η χωρητικότητά του είναι μόλις για 648 άτομα). Στην πλειοψηφία τους μένουν σε σκηνές που βρίσκονται σκορπισμένες μέσα σε χωράφια. Μάλιστα, 450 - 500 από αυτούς, ενώ έχουν πάρει άσυλο, δεν μπορούν να μετακινηθούν στην ηπειρωτική χώρα επειδή δεν υπάρχουν θέσεις για να φιλοξενηθούν. Το περασμένο Σάββατο έγινε διαμαρτυρία μεταναστών και προσφύγων. Φωνάζοντας μεταξύ άλλων συνθήματα όπως «We want to go» (Θέλουμε να φύγουμε), περίπου 100 μετανάστες και πρόσφυγες διαδήλωσαν για λίγη ώρα στον παραλιακό δρόμο στο Βαθύ, υπό το βλέμμα της Αστυνομίας και του Λιμενικού.

«Να κλείσουν άμεσα τα hot spots»

Με αφορμή αυτή την κατάσταση, η Τομεακή Επιτροπή Σάμου και η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ με παρέμβασή τους ζητούν άμεσα να κλείσουν τα hot spots και να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στην ηπειρωτική χώρα.

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΕΚ Σάμου
Από παλιότερη κινητοποίηση του ΕΚ Σάμου
Η ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ επισημαίνει: «Η εικόνα χιλιάδων εγκλωβισμένων ανθρώπων στο νησί, μωρών, εγκύων, ηλικιωμένων και ΑμεΑ να "ζουν" μέσα στο κρύο, τη βροχή και τις λάσπες, δεν μπορεί να είναι ανεκτή από το λαό του νησιού. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες. Υποστηρίζει και υλοποιεί την απάνθρωπη πολιτική της ΕΕ, που εγκλωβίζει χιλιάδες ανθρώπους - θύματα του πολέμου και της εκμετάλλευσης στο νησί και τη χώρα μας. Η κυβέρνηση να μην παίζει με ανθρώπινες ζωές. Απαιτούμε: Να μεταφερθούν τώρα σε δομές της ηπειρωτικής χώρας οι ευάλωτες ομάδες. Να κλείσει άμεσα το hot spot. Να απεγκλωβιστούν πρόσφυγες και μετανάστες από το νησί και τη χώρα. Να μεταφέρονται στην ηπειρωτική χώρα, όπως και οι υπηρεσίες ασύλου. Εκεί να διατυπώνουν τα αιτήματα ασύλου κ.λπ., και σε σύντομο χρόνο να μεταβαίνουν στις χώρες προορισμού τους. Καμιά καθυστέρηση, κανένας εφησυχασμός. Κανείς να μη μείνει αδιάφορος. Να δυναμώσει τώρα η πάλη για κλείσιμο των hot spots - απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη».

Ενώ η ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ αναφέρει: «Απαιτούμε ΤΩΡΑ, ΣΗΜΕΡΑ, να κινητοποιηθούν η κυβέρνηση, ο δήμος και η Περιφέρεια, όλοι οι συναρμόδιοι φορείς, ώστε: Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να κλείσει το hot spot της Μόριας, να απεγκλωβιστούν όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες και να μεταφερθούν στην ενδοχώρα. Εκεί να πραγματοποιούνται και όλες οι υπηρεσίες αιτήσεων και εξέτασης ασύλου που σήμερα διενεργούνται στο νησί μας και στη συνέχεια να μεταφέρονται με ασφάλεια στις χώρες που επιθυμούν. Η ευθύνη των παραπάνω συναρμόδιων αρχών θα είναι απόλυτη για όσες τραγικές συνέπειες συμβούν σε αυτούς τους ανθρώπους, που διαβιούν μέσα στο χώμα, από την επιδείνωση του καιρού».

Κάλεσμα για αλληλεγγύη

Αμεσα μέτρα προστασίας μεταναστών και προσφύγων για το χειμώνα απαιτεί με χτεσινή ανακοίνωσή του και το Εργατικό Κέντρο Σάμου. Παράλληλα, σε ένδειξη αλληλεγγύης, απευθύνει έκκληση για χειμερινά ρούχα, κουβέρτες και παπούτσια. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει: «Καλούμε το σαμιακό λαό, τα σωματεία και τους φορείς να εκφράσουν αλληλεγγύη με κάθε τρόπο σε αυτούς τους ανθρώπους και να ανταποκριθούν στην έκκληση για χειμερινά ρούχα, κουβέρτες και παπούτσια, που κάνουμε μαζί με την Επιτροπή Ειρήνης.

Τα συγκεντρώνουμε στο Εργατικό Κέντρο κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, τις ώρες: 10 π.μ.- 1 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ.

Καλούμε το σαμιακό λαό, τα σωματεία, τους φορείς και τους συλλόγους να παλέψουν για όλα τα παραπάνω, βάζοντας στο στόχαστρο την πολιτική της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων που τη στηρίζουν, για τα κέρδη των λίγων και η οποία δημιουργεί πολέμους, φτώχεια και εξαθλίωση σε Ελληνες και ξένους. Η πολιτική που μας παίρνει το ψωμί από το τραπέζι και μας αφήνει χωρίς δουλειά είναι η ίδια που δημιουργεί πολέμους και προσφυγιά. Ενάντια σε αυτήν πρέπει να στρέψουμε τα βέλη μας και όχι ενάντια στους συνανθρώπους μας. Στηρίζουμε τα θύματα του πολέμου, τα θύματα της πολιτικής από την εκμετάλλευση του πλούτου των χωρών τους, τα θύματα της φτώχειας. Θέλουμε οι λαοί να ζουν ειρηνικά».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ