Παρασκευή 25 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Εκθεση υλικού από το Αρχείο της ΚΕ

Από τα ταμπλό της έκθεσης
Από τα ταμπλό της έκθεσης
«Καθώς τραβάμε εμπρός, εμπρός φέρνουμε τις μεγάλες μέρες, το ξεσήκωμα των γυναικών είναι ξεσήκωμα όλης της ανθρωπότητας»...

Αυτός ήταν ο τίτλος της έκθεσης υλικού από το ιστορικό Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ που καλωσόριζε τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση της ΤΕ Πειραιά. Ντοκουμέντα από τον «Ριζοσπάστη» και την εφημερίδα «Ελεύθερα Συνδικάτα», φωτογραφίες, καλέσματα σε γενικές συνελεύσεις, διέτρεχαν τους αγώνες από την απεργία του 1892 μέχρι το Μεσοπόλεμο, έπειτα στην οργάνωση της πάλης στα εργοστάσια κατά την Κατοχή, αλλά και τις δεκαετίες που ακολούθησαν.

Χαρακτηριστικοί είναι μερικοί από τους τίτλους του «Ριζοσπάστη» του Μεσοπολέμου, που εκτέθηκαν στην εκδήλωση: «ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΡΕΛΛΑ - ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ - ΑΥΡΙΟ ΠΑΝΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ» (29/2/36), «ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΣΚΛΑΒΟΥΣ ΤΩΝ ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΕΙΩΝ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΥΡΑΝΝΙΚΗ ΚΙ ΑΠΟΛΑΥΕΣ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΕΣ - ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΑ ΚΙ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΙ» (7/1/1934).

Η προσπάθεια των κομμουνιστών για δημιουργία πυρήνων στους χώρους δουλειάς δεν σταμάτησε ούτε την περίοδο της Κατοχής. Είναι χαρακτηριστική η πρώτη απεργία σε επιταγμένο εργοστάσιο από τους Γερμανούς στον Πειραιά.

Το ντοκουμέντο αναφέρει: «Το εργοστάσιο έδινε ένα μικρό μέρος της παραγωγής του στους Γερμανούς και το θεωρούσαν επιταγμένο και συνεπώς απαγορευόταν και η απεργία.

Παρ' όλα αυτά, αποφασίσαμε να γίνει λευκή απεργία. Πρέπει να ήταν η πρώτη απεργία σε επιταγμένο εργοστάσιο του Πειραιά. Εγινε λευκή απεργία, εγκατάλειψη της δουλειάς και συγκέντρωση στην αίθουσα φαγητού. Νομίζω κράτησε 2-3 μέρες, είχαμε και επέμβαση του Γερμανικού Φρουραρχείου και αστυνομικού τμήματος, συλλήψεις κ.λπ.».

«Στου Παπαστράτου πρέπει να ήταν καλοκαίρι '43, στις μεγάλες κινητοποιήσεις, για να σπάσουν το ηθικό των εργαζομένων πιάσαν ένα από τα ηγετικά στελέχη του ΕΕΑΜ, τον Γιούρτα και τον εκτέλεσαν επί τόπου στην πόρτα του εργοστασίου. Η ίδρυση της ΕΠΟΝ μας βρήκε στις πρώτες μεγάλες κινητοποιήσεις για την επιβίωση, επιστράτευση κ.λπ. Με τους πιο δραστήριους αγωνιστές και αγωνίστριες από τις κινητοποιήσεις για την περίφημη κούτα, αρχίσαμε να φτιάχνουμε τις πρώτες δεκαρχίες της ΕΠΟΝ. Φθάσαμε στο σημείο στις καπνοβιομηχανίες να μην υπάρχει νέος ή νέα έξω από τις Δεκαρχίες της ΕΠΟΝ ή να μην επηρεάζεται από μια κινητοποίηση και να γίνεται απεργοσπάστης.

Το κεντρικό συμβούλιο της ΕΠΟΝ βοήθησε τον Πειραιά στέλνοντας αμέσως με την ίδρυσή της πολλά από τα πιο δραστήρια στελέχη της Αθήνας, όπως η Φώφη Λαζάρου, που ανέλαβε υπεύθυνη στον Τρίτο Εργατικό Τομέα που ανήκαν οι καπνοβιομηχανίες Κεράνη, Παπαστράτου. Η Φώφη είχε τότε το ψευδώνυμο Μαριώ, έτσι την ξέραν οι καπνεργάτες.

Με τη σωστή δουλειά και ζωντάνια κατάφερε να φουντώσουν οι δεκαρχίες της ΕΠΟΝ και να δημιουργηθούν πολλά στελέχη (...)».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ