Παρασκευή 25 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
«Αχλή» διαπλοκής σε όσα αντιλαϊκά έρχονται με «αξιολόγηση» και Προσφυγικό

...και κάλεσμα στους «επενδυτές» να αξιοποιήσουν το αντιλαϊκό πλαίσιο που διαμορφώνει η προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων

Συντηρώντας τη συζήτηση περί διαπλοκής, ενόψει και της συζήτησης στη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποπροσανατολίσει το λαό από την όξυνση των προβλημάτων στο Προσφυγικό και την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής για το κλείσιμο της πρώτης «αξιολόγησης» του τρίτου μνημονίου.

Χτες, υπήρξε νέος... χαρτοπόλεμος με άλλα αστικά κόμματα, με το Μέγαρο Μαξίμου να μιλά για «νέα συγκλονιστικά στοιχεία» που πολλαπλασιάζουν «τα αναπάντητα ερωτήματα και τις απορίες για τις ειδικές σχέσεις του παλιού πολιτικού συστήματος με οικονομικά συμφέροντα».

Αναφέρεται σε δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα», σύμφωνα με το οποίο ο πρώην υπουργός Ν. Σηφουνάκης, με επιστολή του στην Φώφη Γεννηματά, κατονομάζει τον Ευ. Βενιζέλο σαν υπαίτιο για το «κουκούλωμα» δηλώσεών του σχετικά με τη διαμάχη του με τον Α. Βγενόπουλο, ενώ του προσάπτει συναντήσεις με τον επιχειρηματία.

Το Μέγαρο Μαξίμου, υιοθετώντας πλήρως το συγκεκριμένο δημοσίευμα, υποστηρίζει ότι «όλοι καταλαβαίνουν για ποιο λόγο το σύστημα Μητσοτάκη - Σαμαρά - Βενιζέλου ενοχλήθηκε από την προσπάθεια του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να διασφαλίσει την σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης Βγενόπουλου. Καλούμε έστω και την ύστατη στιγμή τον κ. Βενιζέλο να δώσει εξηγήσεις για όσα του καταμαρτυρούν τα ίδια τα στελέχη του κόμματός του και τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από τον κ. Παπαγγελόπουλο».

Απαντώντας ο Ευ. Βενιζέλος σχολίασε δηκτικά ότι αυτός συναντά τους πάντες στο γραφείο του και όχι σε διαμερίσματα με κατοικίδια. Χαρακτήρισε θεσμικά ανατριχιαστικές τις απόψεις Σηφουνάκη, κατήγγειλε συντονισμό «του περιοδικού του κ. Λιβάνη και του Μαξίμου του κ. Τσίπρα» και πρόσθεσε ότι «το μέτωπο υποστήριξης του κ. Παπαγγελόπουλου είναι, όπως φαίνεται, περιέργως ευρύ και πολιτικά και επιχειρηματικά απροκάλυπτο».

«Τρέχουν» οι αντιλαϊκές συμφωνίες

Την ίδια ώρα, οι συμφωνίες που φέρουν φαρδιά - πλατιά την υπογραφή της κυβέρνησης, διαμορφώνουν ασφυκτική για το λαό και τους πρόσφυγες πραγματικότητα.

«Αυτήν τη στιγμή, το ζητούμενο είναι να μην υπάρξει σύνδεση του Προσφυγικού με την τρομοκρατία. (...) Οι ευρωπαϊκές συμφωνίες για τη μετεγκατάσταση έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ. Δεν πρέπει ευρωπαϊκές χώρες να βρουν ως πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας για να προχωρήσουν σε ακόμα χειρότερες λογικές περιχαράκωσης και κλειστών συνόρων» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, (ΜΕΓΚΑ), προσπερνώντας το γεγονός ότι οι συμφωνίες που η κυβέρνηση υπέγραψε και υπερασπίζεται προβλέπουν ακριβώς το μαζικό εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά την «αξιολόγηση» κι ενώ για την ολοκλήρωσή της η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα αντιλαϊκή επίθεση σε Ασφαλιστικό και Φορολογικό, τα στελέχη της όπως και του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκουν καταφύγιο στη χρεοκοπημένη ρητορική περί... σκληρής διαπραγμάτευσης, καταδεικνύοντας το ΔΝΤ σαν τον «κακό» της υπόθεσης, ενώ προβάλλουν τη γνωστή κάλπικη λογική του «μικρότερου κακού».

Στο πλαίσιο αυτό, η Ρ. Σβίγκου δηλώνει: «Είναι σαφές ότι το ΔΝΤ από την αρχή και αυτής της φάσης της διαπραγμάτευσης τηρεί μια αδιάλλακτη στάση, (...) Η συμφωνία του καλοκαιριού ήταν συγκεκριμένη ως προς αυτά τα οποία έπρεπε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση (...). Το ΔΝΤ (...) βάζει νέα προσκόμματα στην αξιολόγηση και συνεχώς ζητάει νέα μέτρα. Εμείς σε όλους τους τόνους έχουμε επισημάνει ότι δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πέρα από τη συμφωνία του καλοκαιριού».

Προσθέτει, μάλιστα, σαν το θετικό της υπόθεσης ότι «απέναντι στην αδιάλλακτη στάση του ΔΝΤ υπάρχει μια κοινή στάση της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών, οπότε το ΔΝΤ μένει μόνο του στην αντιπαράθεση», τη στιγμή που στο ανώτερο δυνατό επίπεδο η ΕΕ «υπενθυμίζει» στην κυβέρνηση τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ολοκληρώσει...

Καλούν το κεφάλαιο... να εκμεταλλευτεί τις «επιτυχίες» τους

Υπερασπιζόμενος την κυβερνητική πολιτική ενίσχυσης του κεφαλαίου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα «Project Syndicate», κάνει λόγο για «επιτυχία του ελληνικού προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» και, αφού δίνει εξηγήσεις, καταλήγει να απευθύνεται στο κεφάλαιο με την προτροπή: «Είναι η ώρα οι επενδυτές να αναγνωρίσουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης, να εκμεταλλευτούν τη χρονική συγκυρία και τις θετικές προβλέψεις και να επενδύσουν στην Ελλάδα»!

Ο Δ. Παπαδημούλης γράφει ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», δηλώνοντας μάλιστα ανοιχτά ότι «πολλά από τα μέτρα που βρίσκονται στην παρούσα συμφωνία είχαν ήδη προβλεφθεί σε προηγούμενα προγράμματα, χωρίς όμως να έχουν ποτέ εφαρμοστεί».

Εξηγεί ότι «το μεταρρυθμιστικό έργο απλώνεται σε όλο το φάσμα της οικονομίας και της κοινωνικής πολιτικής, καλύπτοντας τομείς όπως τον χρηματοοικονομικό τομέα, τη δημόσια Υγεία, το Ασφαλιστικό, τη Δικαιοσύνη, το Φορολογικό, καθώς και πολιτικές για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης που θα έρθουν στη Βουλή το επόμενο διάστημα». Προπαγανδίζει, δηλαδή, όλο το αντιλαϊκό πλαίσιο της κυβέρνησης που συνεχώς διευρύνεται...

Κομπάζει για την «ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών», που καθιστούν «τον ελληνικό τραπεζικό τομέα (...) από τους πλέον σταθερούς στην Ευρωζώνη».

Προεξοφλεί τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού, γράφοντας ότι στόχος είναι «όλοι οι εργαζόμενοι να λάβουν τη μίνιμουμ εθνική σύνταξη» και «το λειτουργικό κόστος να μειωθεί δραστικά, ώστε το ασφαλιστικό σύστημα να είναι βιώσιμο»...

Προαναγγέλλει νομοθετικές παρεμβάσεις στο «πεδίο βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας», όπως «για τη διευκόλυνση έκδοσης αδειών οικονομικής δραστηριότητας και επενδύσεων, το άνοιγμα της αγοράς Ενέργειας και του φυσικού αερίου, όπως επίσης και την απελευθέρωση της αγοράς τουριστικών ακινήτων».

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, και είναι τώρα η σειρά των θεσμών να τηρήσουν και εκείνοι με τη σειρά τους τις δεσμεύσεις τους και να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση. Αυτή η εξέλιξη θα δώσει την ευκαιρία στην κυβέρνηση να γυρίσει σελίδα και να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς στην αντιμετώπιση δύο βασικών ζητημάτων: Την καταπολέμηση της πολύ υψηλής ανεργίας και την επιστροφή της χώρας σε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης. Τομείς στους οποίους η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως η ναυτιλία, η Ενέργεια, ο τουρισμός, η αγροτική παραγωγή, η κοινωνική επιχειρηματικότητα μπορούν να επανεκκινήσουν αποτελεσματικά την εθνική μας οικονομία», καταλήγει ο Δ. Παπαδημούλης, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι η ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας θα λύσει τα προβλήματα ανέργων και εργαζομένων, όταν στην πραγματικότητα η επίτευξή της θα γίνει στα ερείπια των δικαιωμάτων τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ