Τετάρτη 23 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανησυχεί για τον αντίκτυπο των επιθέσεων στο Προσφυγικό

...στο φόντο των επικίνδυνων αποφάσεων της ΕΕ που έχει ήδη προσυπογράψει

Εκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των υπουργών Αμυνας, Π. Καμμένου και Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκα, συγκάλεσε χτες ο Αλ. Τσίπρας, αμέσως μόλις έγιναν γνωστές οι δολοφονικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, προκειμένου να εξεταστούν η κατάσταση και τα μέτρα ασφαλείας.

Κυβερνητικές πηγές ισχυρίζονταν ότι η κατάσταση δεν εμπνέει ανησυχία για ενδεχόμενο ανάλογο πλήγμα στην Ελλάδα, ωστόσο αναφέρεται ότι η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή, με διαρκείς συσκέψεις στο αρχηγείο, όπου εξετάζονται οι πληροφορίες που φτάνουν από τη βελγική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ζητηθεί να υπάρχει επιτήρηση σε πρεσβείες και επιχειρήσεις κυρίως βελγικών και γαλλικών συμφερόντων.

Εντολές για αυξημένη επιφυλακή έχουν δοθεί και στις αστυνομικές δυνάμεις που περιπολούν στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», καθώς και τους σταθμούς του Μετρό και του ΗΣΑΠ.

Ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, με ανάρτησή του στο διαδίκτυο, εκφράζει την αλληλεγγύη του στους πολίτες του Βελγίου και της ΕΕ. «Δεν θα επιτρέψουμε στο φόβο, το θρησκευτικό μίσος και το ρατσισμό να επικρατήσουν στην Ευρώπη» ανέφερε.

Το υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, καταδίκασε τις τρομοκρατικές επιθέσεις «στην καρδιά της Ενωμένης Ευρώπης», εκφράζοντας «βαθύτατη θλίψη για το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα», «στήριξη στο λαό και την κυβέρνηση του Βελγίου» και «θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων». «Η τυφλή τρομοκρατία είναι καταδικασμένη να αποτύχει» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Ανησυχεί... αλλά και προσυπογράφει τις επικίνδυνες αποφάσεις

«Η κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή αλλά και νηφαλιότητα τα γεγονότα και κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να διαφυλαχθεί η ασφάλεια στη χώρα (...) Παρακολουθούμε με προσοχή την εξέλιξη και βεβαίως ό,τι χρειαστεί να γίνει αναγκαίο για τη χώρα, για την ασφάλειά της και την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών, σαφώς και θα γίνει» δήλωσε χτες η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ενώ προηγουμένως είχε χαρακτηρίσει το χτύπημα «επίθεση ενάντια στην Ευρώπη της δημοκρατίας και της ανεκτικότητας».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος δεν έκρυψε ότι η κυβέρνηση ανησυχεί για τον αντίκτυπο των δολοφονικών επιθέσεων στο ζήτημα του Προσφυγικού, την ίδια ώρα που χιλιάδες πρόσφυγες εξακολουθούν να καταφτάνουν και να εγκλωβίζονται στην Ελλάδα εξαιτίας των αποφάσεων της ΕΕ. «Πραγματικά, όπως συνέβη και μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι, τέτοιου τύπου επιθέσεις στην καρδιά της Ευρώπης κινητοποιούν αρχικά φοβικά ανακλαστικά (...) θα χρειαστεί πραγματικά να αντισταθεί η Ευρώπη (...) είναι μία ανησυχητική κατάσταση, αλλά περιμένουμε ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει επίσης με νηφαλιότητα και με ψυχραιμία και αυτό το τραγικό γεγονός» δήλωσε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την ελπίδα να μην υπάρξει σύνδεση του Προσφυγικού με την τρομοκρατία.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, η κυβέρνηση - στο όνομα της «μάχης της τρομοκρατίας» - έχει ήδη βάλει την υπογραφή της σε επικίνδυνες αποφάσεις της ΕΕ, που ανοίγουν δρόμο για παραπέρα ένταση της καταστολής και περιορισμό των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, καθώς και στην ίδια την ενεργοποίηση της «ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής» της λυκοσυμμαχίας (βάσει του άρθρου 42.7 της Συνθήκης του Μάαστριχτ), μετά τις δολοφονικές επιθέσεις που είχαν πραγματοποιηθεί στο Παρίσι, με την οποία παρέχεται «θεσμική» ομπρέλα για την εμπλοκή όλων των κρατών - μελών της ΕΕ «με όλα τα μέσα», δηλαδή και με στρατιωτικά, στην κλιμάκωση, εμβάθυνση και γενίκευση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην ευρύτερη περιοχή...

Η Ο. Γεροβασίλη διαβεβαίωσε, εξάλλου, για τη διαθεσιμότητα των αρχών ασφαλείας της χώρας, ώστε σε συνεργασία με αυτές άλλων κρατών - μελών να ανταλλάσσονται πληροφορίες. «Η χώρα μας έχει κάνει ακριβείς καταγραφές ανθρώπων και έχουν συλληφθεί και άνθρωποι (...) και έχει δώσει και δίνει τις αντίστοιχες πληροφορίες (...) οι υπηρεσίες, όπως ξέρετε, βρίσκονται σε συνεργασία σε επίπεδο ασφάλειας, ούτως ώστε αντίστοιχες πληροφορίες να αξιοποιούνται από ελληνικές ή ευρωπαϊκές αρχές» δήλωσε.

Δεν είναι τυχαίο ότι η περιβόητη «ανταλλαγή πληροφοριών» αποτελεί κομβικό στοιχείο στα όσα προβλέπονται στην προαναφερθείσα «ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής»...

  • Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, «εξέφρασε προς το Βασιλέα Φίλιππο του Βελγίου τα βαθύτατα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των αθώων θυμάτων των σημερινών ειδεχθών τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες και τα αισθήματα αλληλεγγύης του ελληνικού λαού προς το βελγικό λαό, για τις αποτρόπαιες αυτές πράξεις, οι οποίες προσβάλλουν την Ευρώπη και τις δημοκρατικές της αξίες, καθώς και τις ευρωπαϊκές κοινωνίες στο σύνολό τους».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εξοπλίζουν τους Κούρδους(2019-09-20 00:00:00.0)
Προσηλωμένη σε συμφωνίες που πλήττουν το λαό και τους πρόσφυγες(2016-03-24 00:00:00.0)
Ενίσχυση του τουρκικού στρατού στα σύνορα(2015-07-06 00:00:00.0)
Δεν αφορούν την ευρωπαϊκή άμυνα οι ελληνοτουρκικές διαφορές(2002-07-25 00:00:00.0)
Πιέσεις με αιχμή τις απελάσεις υπόπτων τρομοκρατίας...(2001-11-28 00:00:00.0)
Νέος γύρος «τρομο-λαγνείας»(2001-10-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ