Τετάρτη 23 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μπαμ ηκούσθη στον αέρα...

...«και τα βόλια πήγαν πέρα», λέει το τραγουδάκι για το λαγό. Κάπως έτσι και με τους διάφορους «λαγούς», δημοσιολογούντες, «ειδικούς» αναλυτές και λοιπούς, που λαχάνιαζαν χτες όλη μέρα για να μας πείσουν για τις «πραγματικές» και «βαθιές» αιτίες των δολοφονικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες. Σαν έτοιμοι από καιρό - τα ίδια έλεγαν άλλωστε και το Νοέμβρη για τις αντίστοιχες επιθέσεις στο Παρίσι - έβγαλαν από τα συρταράκια τους τις ψυχολογικο-κοινωνικές αναλύσεις στα όρια της αστειότητας, για να μιλήσουν με ύφος δέκα καρδιναλίων επί παντός επιστητού, εκτός από τους πραγματικούς ενόχους των εγκλημάτων, αλλά και τα σοβαρά ερωτήματα που γεννάνε τέτοιες επιθέσεις με μόνιμα θύματα τους λαούς. Κρύβοντας το ποιοι οπλίζουν το χέρι κάθε λογής μηχανισμών που διεξάγουν τέτοιου είδους δολοφονικές επιθέσεις. Μιλώντας με άψογη ευρωενωσιακή γλώσσα για «ριζοσπαστικοποίηση», τσουβαλιάζοντας μέσα σε αυτή την «έννοια» την εργατική - λαϊκή πάλη με τη δράση μηχανισμών που βγαίνουν από τα σπλάχνα του συστήματος, των καπιταλιστικών κρατών και ανταγωνισμών. Και φυσικά, αποσιωπώντας αυτό που αποδείχτηκε και όλο το προηγούμενο διάστημα, ότι δηλαδή τέτοιου είδους επιθέσεις αποτελούν «βούτυρο στο ψωμί» του κεφαλαίου και των καπιταλιστικών κρατών για ένταση της καταστολής και δικαιολόγηση στις συνειδήσεις κάθε λογής σχεδίων, ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων κ.τ.λ. Τα «βόλια» του λαού, όμως, δεν πρέπει να «πάνε πέρα». Πρέπει να στοχεύσουν το σύστημα της εκμετάλλευσης, που μαζί με την κρίση, τη φτώχεια, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, γεννάει και κάθε λογής τέρατα και μηχανισμούς που τα στρέφει ενάντια στους λαούς.

Ξεπέρασε τις προσδοκίες τους...

Ποιον άραγε ξάφνιασε το «μπράβο» που εισέπραξε ο Αλ. Τσίπρας απ' τους Β. Σόιμπλε και Μ. Σαπέν; Σίγουρα κανέναν απ' όσους παρακολουθούν την αφοσίωση με την οποία ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του υλοποιούν τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για να ανακάμψει η κερδοφορία του.

Οι δύο υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας, σε κοινή συνέντευξή τους, ρωτήθηκαν: «Εμπιστεύεστε σήμερα τον Αλέξη Τσίπρα;». «Εγώ τον εμπιστεύομαι» δήλωσε ο Μ. Σαπέν. «Φυσικά και εγώ», απάντησε ο Β. Σόιμπλε. «Πώς έτσι; Είναι γιατί μιλάει φέτος λιγότερο ελληνικά και περισσότερο τη γαλλογερμανική γλώσσα και τη γλώσσα των Βρυξελλών;» επέμεινε ο δημοσιογράφος. «Οχι, δεν είναι έτσι» απάντησε ο Β. Σόιμπλε και πρόσθεσε: «Κάνουμε τα πάντα ώστε οι αποφάσεις στις οποίες με δυσκολία καταλήξαμε το περασμένο καλοκαίρι, να μπορέσουν να υλοποιηθούν. Δεν είναι εύκολο για τους Ελληνες να υλοποιήσουν όλα αυτά, εργάζονται όμως».

Ο Μ. Σαπέν πρόσθεσε ότι «πριν από την τωρινή κυβέρνηση υπήρξαν άλλες κυβερνήσεις που δεν έκαναν τις απαραίτητες προσπάθειες, ενώ έχουμε μια κυβέρνηση σήμερα που προσπαθεί. Θα πρέπει να προχωρήσει μέχρι τέλους». Μάλιστα, για να μην επαναπαυτεί η κυβέρνηση στις «δάφνες» που της απένειμαν για το έργο της, επισήμαναν ότι δεν πρέπει να «χαλαρώσει», αλλά «να προχωρήσει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Το σωστό να λέγεται. Δικαίως εισπράττει τους επαίνους Σόιμπλε και Σαπέν η κυβέρνηση. Μόνο που την κυβέρνηση που εμπιστεύονται ο Σόιμπλε, ο Σαπέν και οι λοιποί της συνομοταξίας, δεν πρέπει να την εμπιστεύεται ο λαός. Για τους λόγους που αυτοί τη χειροκροτούν, ο λαός πρέπει να την αντιπαλέψει.

Σε ποιον δίνει εξετάσεις;

Ξεσάλωσε καταθέτοντας τα αντικομμουνιστικά διαπιστευτήριά του ο γνωστός «λαγός» του συστήματος Β. Λεβέντης, την Κυριακή, στον τηλεοπτικό σταθμό «Ε».

Η χολή που ξέρασε για το ΚΚΕ θα μπορούσε και να τον δηλητηριάσει. Είπε μεταξύ άλλων ότι το ΚΚΕ ταυτίζεται με τη Χρυσή Αυγή, αφού έχουν «ανώμαλες θέσεις», ότι «το ΚΚΕ σκότωνε κι αυτό, αλλά στον Εμφύλιο και μετά μπήκε σε πολιτικούς τρόπους δράσης, μπορεί και η ακροδεξιά να μπει αργότερα (...) Υπάρχει αντίλογος ότι η αριστερά έκανε δολοφονίες στον Εμφύλιο;»...

Λίγο αργότερα επανήλθε, για να βεβαιωθεί ότι οι τηλεθεατές εμπέδωσαν τις βρωμιές του, ισχυριζόμενος ότι «το ΚΚΕ έκανε εγκλήματα στο παρελθόν, μην τα ξεχνάμε, η Χρυσή Αυγή τα κάνει τώρα, αυτό είναι μια αισθητή διαφορά (...) αλλά από πλευράς πολιτικής νομίζω ότι ταυτίζονται (...) ο πολιτικός λόγος ταυτίζεται, ο τρόπος δράσης όχι, γιατί το ΚΚΕ έχει περάσει σε πολιτικούς τρόπους σκέψης, κάνει αγοραπωλησίες...».

Δεν μας ξαφνιάζει. Το σύστημα που υπηρετεί, μόνο σαπίλα και δυσωδία έχει να προσφέρει. Αυτά διακινεί και ο ίδιος ως μέρος του προσωπικού του. Του συνιστούμε, όμως, τώρα που «ξαναζωντανεύουν» τον Καρατζαφέρη, να προσέξει μην ξεμείνει άεργος...

Μπίζνες στα ερείπια

Με έκδηλη την πρεμούρα της κυβέρνησης να εξυπηρετήσει τους στόχους «εξωστρέφειας» των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, το υπουργείο Εξωτερικών παραπέμπει τους «ενδιαφερόμενους» σε μια σειρά ιστοσελίδων για δημόσιους διαγωνισμούς στο Ιράκ. Π.χ. την ιστοσελίδα της Δημόσιας Υπηρεσίας Οδών και Γεφυρών, της Δημόσιας Εταιρείας Εξόρυξης Υδρογονανθράκων, της Δημόσιας Επιχείρησης Σιδηροδρόμων ή την ιστοσελίδα του υπουργείου Ηλεκτρισμού του Ιράκ, όπου δημοσιεύονται σε τακτά χρονικά διαστήματα διεθνείς διαγωνισμοί για προμήθειες εξοπλισμού και υλικών. Ολα μπίζνες σε μια χώρα που διέλυσαν τα ιμπεριαλιστικά κέντρα και τα εγχώρια ανδρείκελά τους για να βάλουν κατόπιν χέρι στις πλουτοπαραγωγικές πηγές της, να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας πάνω στην «ανοικοδόμηση» επί των ερειπίων που οι ίδιοι έκαναν. Σχέδια όπου μετείχαν και μετέχουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, όποια προβιά κι αν φοράνε, πιστές όντας στις ανάγκες κερδοφορίας των ντόπιων κεφαλαίων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ