Τετάρτη 23 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τελευταίο «αντίο» στον σ. Γιάννη Αραζό

Ο σ. Γ. Αραζός
Ο σ. Γ. Αραζός
Συνοδεία πλήθους συντρόφων, συγγενών και φίλων, σκεπασμένος με την κόκκινη σημαία του ΚΚΕ, του Κόμματος που τίμησε σε όλη του τη ζωή, και με τον αγαπημένο του «Ριζοσπάστη» να τον συντροφεύει, πορεύτηκε χτες στο τελευταίο του «ταξίδι», στο Νεκροταφείο Χαλανδρίου, ο βετεράνος κομμουνιστής αγωνιστής και ένας εκ των τελευταίων επιζώντων Ελλήνων κρατουμένων του ναζιστικού κολαστηρίου του Νταχάου, σ. Γιάννης Αραζός.

Στην πολιτική κηδεία του σ. Γ. Αραζού, ο οποίος «έφυγε» σε ηλικία 95 χρόνων, το τελευταίο «αντίο» εκ μέρους της ΤΕ Α' Αθήνας - Γαλατσίου της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, αλλά και της ΚΟΒ Εξαρχείων της οποίας ήταν μέλος, απηύθυνε ο Κώστας Γιαζιτζής.

Το στερνό αποχαιρετισμό στον σ. Γ. Αραζό απηύθυναν επίσης ο Γιάννης Ζαγγανάς, αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, καθώς και εκπρόσωποι της Τομεακής Οργάνωσης της ΚΝΕ, του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας και του παραρτήματος Εξαρχείων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ενώ στεφάνι κατέθεσε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων Αναπήρων - Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης (ΠΟΣΑΘΕΑ).

Στην κηδεία, επίσης, παραβρέθηκε η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ.

«Αξίζουν όλα μπροστά στα υψηλά ιδανικά μας!»

«Αποχαιρετώντας» τον σ. Γ Αραζό, ο Κ. Γιαζιτζής, αναφέρθηκε εκτενώς στην πολυκύμαντη ζωή του, σημαντικοί σταθμοί στην οποία ήταν η οργάνωσή του στην ΟΚΝΕ και μετέπειτα στο ΚΚΕ, η δράση του στο ΕΑΜ, στον ΕΛΑΣ Εξαρχείων και την ΟΠΛΑ.

Ο Γ. Αραζός συνελήφθη το 1943, βασανίστηκε, φυλακίστηκε και αργότερα στάλθηκε στο Νταχάου. Από εκεί τον Απρίλη του 1944 μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπιρκενάου. Στην Αθήνα επέστρεψε τον Σεπτέμβρη του 1945 ζυγίζοντας 20 κιλά. Εξορίστηκε το 1946 στην Ικαρία και τη Μακρόνησο όπου έμεινε μέχρι το 1950. Τα χρόνια της στρατιωτικής Δικτατορίας παίρνει πάλι το δρόμο της παρανομίας.

Υπόσχεση συνέχειας στον ίδιο δρόμο έδωσαν όσοι αποχαιρέτησαν τον σ. Γ. Αραζό
Υπόσχεση συνέχειας στον ίδιο δρόμο έδωσαν όσοι αποχαιρέτησαν τον σ. Γ. Αραζό
«Σε όλη τη διάρκεια της ζωής του δεν σταμάτησε η δράση του. Την τελευταία φορά που πέρασε την πύλη αστυνομικού τμήματος ήταν τον Απρίλη του 2000 σε ηλικία 79 ετών με την κατηγορία της "παράνομης αφισοκόλλησης"», σημείωσε ο Κ. Γιαζιτζής, τονίζοντας:

«Ο Γιάννης ήταν το παράδειγμα αυτού του ανθρώπου που μόνο ένα επαναστατικό κόμμα σαν το ΚΚΕ μπορεί να γεννήσει. Ηταν σεμνός, ακούραστος αγωνιστής και πάλευε καθημερινά με βαθιά πίστη στις αρχές και στην πολιτική του Κομμουνιστικού Κόμματος, στις αρχές της σοσιαλιστικής επανάστασης, στο δίκιο της εργατικής τάξης, του λαού μας, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την προσωπική του ζωή. Εδωσε το αγωνιστικό του "παρών" στις δύσκολες στιγμές που πέρασε το Κόμμα μας τόσο το 1968 όσο και το 1991 (...) Διέθεσε τις δυνάμεις του για την ανασυγκρότηση του ΚΚΕ τα δύσκολα εκείνα χρόνια, σε όλη την πορεία μέχρι σήμερα.

Ο ίδιος σε συνέντευξή του για τη ζωή και τη δράση του απαντώντας στην ερώτηση αν θα ξαναέκανε τα ίδια, γνωρίζοντας τι θα περνούσε, απάντησε: "Ανεπιφύλακτα! Αν κάτι μας κράτησε στη ζωή και αντέξαμε και στις φυλακές των Γερμανών και τις άλλες διώξεις, ήταν τα υψηλά ιδανικά. Τα ιδανικά μιας κοινωνίας χωρίς ναρκωτικά, χωρίς πείνα, χωρίς ανέργους. Αυτά τα ιδανικά μάς κρατούσαν και μας κρατάνε ακόμα στη ζωή. Και συνεχίζουμε να παλεύουμε γι' αυτά. Για την ειρήνη και την αλλαγή της κοινωνίας. Αξίζει ο κόπος. Αξίζει το κρεματόριο. Αξίζει η μάντρα της Καισαριανής. Αξίζουν μπροστά σ' όλα αυτά τα ιδανικά".

Για μας τους νεότερους, ο σύντροφος Γιάννης ανήκει σε εκείνη τη γενιά των κομμουνιστών, των αλύγιστων της ταξικής πάλης, που πάντα θα μας εμπνέουν με τη ζωή τους, τη δράση τους και γενικότερα το παράδειγμά τους.

Σύντροφε Γιάννη, σε αποχαιρετούμε παίρνοντας τη σκυτάλη του αγώνα και σου υποσχόμαστε να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο που χάραξες μέχρι την τελική νίκη. Τον κομμουνισμό. Αντίο ακριβέ μας σύντροφε Γιάννη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ