Τετάρτη 23 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εντείνονται τα «αντιτρομοκρατικά» αντιλαϊκά μέτρα

Οπως ήταν αναμενόμενο, τα τυφλά τρομοκρατικά χτυπήματα στο Βέλγιο αξιοποιήθηκαν για την περαιτέρω εμπέδωση του κλίματος τρομολαγνείας, που θα οδηγήσει σε νέα αντιλαϊκά μέτρα ιδιαίτερα στη δεδομένη στιγμή που υπάρχουν δυσκολίες στην καπιταλιστική ανάκαμψη στην ΕΕ και οι χιλιάδες ξεριζωμένοι, τα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, πρόσφυγες και μετανάστες προσπαθούν να βρουν μια διέξοδο για μια καλύτερη ζωή.

Κοινή δήλωση των αρχηγών κρατών της ΕΕ

Ως μια «επίθεση στην ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία μας», χαρακτηρίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα τρομοκρατικά χτυπήματα οι αρχηγοί κρατών - μελών και των θεσμών της ΕΕ. Σε αυτήν, σημειώνουν «θα σταθούν αλληλέγγυοι με κάθε μέσο με το Βέλγιο, που φιλοξενεί όλους τους θεσμούς της ΕΕ» και προσθέτουν: «Η τελευταία επίθεση μόνο δυναμώνει τη θέλησή μας να υπερασπιστούμε τις ευρωπαϊκές αρχές και την ανεκτικότητα από τις επιθέσεις αυτών που δεν τις ανέχονται. Θα είμαστε ενωμένοι και σταθεροί στην πάλη ενάντια στην εχθρότητα, τον βίαιο εξτρεμισμό και την τρομοκρατία». Οι αξίες βεβαίως που υπερασπίζονται οι ηγέτες της ΕΕ και ο Ελληνας πρωθυπουργός είναι αυτές του κεφαλαίου, που αιματοκυλούν λαούς, διαλύουν χώρες, κατασκευάζουν για τα δικά τους συμφέροντα εγκληματίες τζιχαντιστές.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, αυτού του οπλισμένου χεριού των κεφαλαιοκρατών για πολέμους κατά των λαών που η έδρα του βρίσκεται επίσης στις Βρυξέλλες μίλησε για «τραγικό φόρο αίματος» και για «άνανδρη επίθεση η οποία πλήττει τις αξίες και τις ανοιχτές κοινωνίες», ενώ πρόσθεσε ότι «η τρομοκρατία δεν θα νικήσει τη δημοκρατία». «Βρισκόμαστε σε πόλεμο και απέναντι σε αυτόν τον πόλεμο, χρειάζεται μια κινητοποίηση όλων των αρχών, δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, έπειτα από έκτακτη σύνοδο της ομάδας διαχείρισης κρίσεων που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος επίσης μίλησε για «παγκόσμια απειλή» και ανάγκη «έντασης του πολέμου κατά της τρομοκρατίας».

Αυξημένα μέτρα

Μετά την κήρυξη σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού στο Βέλγιο (που εκκένωσε και τον πυρηνικό σταθμό του Τιχάνζ), και άλλες χώρες της Ευρώπης και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως λαμβάνουν αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα εντείνει τα μέτρα ασφαλείας. Οι γερμανικές αρχές ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Γερμανίας, όπως και τους ελέγχους στα σύνορα με το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο.

Από την πλευρά του, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε συνέστησε σήμερα στους Ολλανδούς πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Βέλγιο μετά τις σημερινές βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

Η αστυνομία της Δανίας ανέφερε πως έχει αυξήσει τις περιπολίες στο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης και άλλα κύρια σημεία της πόλης έπειτα από τις φονικές εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και σε ένα σταθμό του μετρό στην πόλη.

Ενστολοι αξιωματικοί ξεκίνησαν περιπολίες στα αεροδρόμια των ΗΠΑ, ενώ αεροπορικές εταιρείες όπως οι «Delta», «United» και «American» ακύρωσαν πτήσεις τους προς τις Βρυξέλλες ή άλλαξαν τον τελικό προορισμό τους. Ο κυβερνήτης στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο, δήλωσε ότι «μολονότι δεν υπάρχει κάποια γνωστή, αξιόπιστη απειλή (...) αυτή τη στιγμή, εντείνουμε τα μέτρα ασφαλείας σε τοποθεσίες - κλειδιά». Επίσης, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, από την Κούβα όπου βρίσκεται καταδίκασε το χτύπημα και υπερθεμάτισε υπέρ της «μάχης κατά της τρομοκρατίας». Ο υποψήφιος για τους Ρεπουμπλικάνους Ντ. Τραμπ, γνωστός για τις ρατσιστικές του θέσεις βρήκε την ευκαιρία να δηλώσει ότι «πρέπει να κλείσουν τα σύνορα και να απαγορεύεται η είσοδος στους μουσουλμάνους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ