Τετάρτη 23 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ασφυκτική η κατάσταση στα κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών

Ένταση στην Ειδομένη από χτες το απόγευμα, αφού συνεργεία ΜΚΟ έφυγαν, ενώ οι πρόσφυγες έδιωχναν όποιον βρισκόταν εκεί και δεν δέχονταν φαγητό και νερό

Πρόσφυγες με τα παιδιά τους μπλοκάρουν τη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη απαιτώντας να ανοίξουν τα σύνορα για να φύγουν από την Ελλάδα
Πρόσφυγες με τα παιδιά τους μπλοκάρουν τη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη απαιτώντας να ανοίξουν τα σύνορα για να φύγουν από την Ελλάδα
Ασφυκτική είναι η κατάσταση σε όλους τους χώρους όπου διαμένουν πρόσφυγες και μετανάστες σε όλη τη χώρα. Συνολικά, ο αριθμός έχει φτάσει τις 52.207 εκ των οποίων οι 5.775 βρίσκονται στα νησιά. Στην Αττική, φιλοξενούνται 13.701, από τους οποίους οι 4.840 βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά. Οι πρόσφυγες στην κεντρική Ελλάδα ανέρχονται σε 2.985. Στη Βόρεια Ελλάδα διαμένουν 29.746 άτομα, από τους οποίους οι 13.250 στην Ειδομένη και οι 1.250 στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου. Για πρώτη φορά, μεταφέρθηκαν 95 πρόσφυγες στο κάμπινγκ Νηρέας της Πιερίας, 229 πρόσφυγες σε κλειστό γυμναστήριο των Ιωαννίνων και 850 στο χώρο φιλοξενίας που δημιουργήθηκε στα Γιαννιτσά.

Στο μεταξύ, οι εικόνες με τους 145 μετανάστες, κυρίως από το Πακιστάν, να είναι δεμένοι με χειροπέδες και να κατεβαίνουν από το «Blue Star 1» στο λιμάνι του Πειραιά προερχόμενοι από τη Λέσβο δείχνει πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εντείνει την καταστολή και προετοιμάζει το έδαφος για τέτοιες ενέργειες το επόμενο διάστημα, μιας και αναμένεται η υλοποίηση των σχεδίων εκκένωσης της Ειδομένης, αλλά και των νησιών. Οι αλλοδαποί μεταφέρθηκαν από το καράβι στο κέντρο κράτησης Κορίνθου με οχήματα της Αστυνομίας. Νωρίς το πρωί χτες ένας από τους μετανάστες μίλησε στο «Mega» και κατήγγειλε ότι όλοι ήταν δεμένοι και μέσα στο καράβι. Ανέφερε ότι πέρασαν από την Τουρκία στην Ελλάδα πριν από μερικές μέρες και πως δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα.

Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου Γ. Κυρίτσης διέψευσε, πάντως, ότι οι αλλοδαποί ήταν δεμένοι με πλαστικές χειροπέδες μιας χρήσης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Οπως τόνισε, αυτό είναι κάτι που απαγορεύεται. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι χειροπέδες μπήκαν για τη μεταφορά τους στις «κλούβες» με τις οποίες θα μεταφέρονταν σε κέντρα κράτησης. Σημείωσε, δε, ότι μέσα στο καράβι βρίσκονταν περιορισμένοι σε χώρο που φυλασσόταν.

Επιπλέον, στο νοσοκομείο του Κιλκίς και στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης νοσηλεύονται οι δύο πρόσφυγες που χθες το πρωί προσπάθησαν να αυτοπυρποληθούν στον καταυλισμό της Ειδομένης. Περιέλουσαν τα ρούχα τους με βενζίνη και έβαλαν φωτιά, όμως σώθηκαν από την άμεση παρέμβαση άλλων προσφύγων. Οι κινητοποιήσεις των προσφύγων συνεχίζονται με αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής και με αίτημα να ανοίξουν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, για να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Μερικές δεκάδες προσφύγων και μεταναστών διαφόρων εθνικοτήτων και ηλικιών δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν να μπλοκάρουν τη σιδηροδρομική γραμμή μέχρι να ανοίξουν τα σύνορα.

Μετά από 17 ολόκληρες ώρες, στις 4 χτες τα ξημερώματα, οι 210 πρόσφυγες που είχαν ξεκινήσει στις 11 προχτές το πρωί από την Ελευσίνα με προορισμό το κέντρο φιλοξενίας στα Δολιανά βρήκαν καταφύγιο σε ένα κλειστό γυμναστήριο στα Ιωάννινα για να περάσουν τη νύχτα, καθώς κάτοικοι του χωριού δεν τους δέχονταν και έστησαν μπλόκο στην είσοδο για να μην περάσουν τα λεωφορεία. Από τις 9 προχτές το βράδυ και για πέντε ώρες, τα λεωφορεία με τους εξαντλημένους ανθρώπους παρέμεναν έξω από το Πολεμικό Μουσείο στο Καλπάκι, αναμένοντας τις εξελίξεις. Προκειμένου να μην υπάρχουν καθυστερήσεις, η Ελληνική Αστυνομία ξεκίνησε την... καταγραφή μέσα στα λεωφορεία. Ενα παιδάκι με την οικογένειά του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ενώ κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού πρόσφερε βοήθεια σε όσους είχαν ανάγκη.

Ενταση στην Ειδομένη

Ενταση επικράτησε χτες στο καταυλισμό των προσφύγων στην Ειδομένη. Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις όπως και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, αποχωρούσαν με επίσημη αιτιολογία τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής ΕΕ- Τουρκίας. Χτες, το μεσημέρι, μία ομάδα προσφύγων επιτέθηκαν με πέτρες σε μέλη της ΜΚΟ που επιχείρησαν να τους δώσουν τις καθιερωμένες μερίδες με το φαγητό, φωνάζοντας το σύνθημα «No food, no water» (σ.σ. ούτε φαγητό ούτε νερό), ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα. Οι πρόσφυγες δεν προμηθεύτηκαν με γεύματα, ενώ θα υπάρξει πρόβλημα και με την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, λόγω της έλλειψης ιατρικού προσωπικού.

Στο μεταξύ, την αναστολή ορισμένων από τις δραστηριότητες της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά αλλά και την Ειδομένη, επειδή αντιτίθεται στη νέα συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και συγκεκριμένα στη μετατροπή των «hot spots» σε κλειστές δομές, επιβεβαίωσε χτες από τη Γενεύη η εκπρόσωπος Τύπου του οργανισμού, Μελίσα Φλέμινγκ. Οπως επισήμανε σε σχετική συνέντευξη Τύπου, με τη νέα συμφωνία τα «hot spots» στα νησιά μετατρέπονται σε δομές κράτησης.

Τα παραπάνω δημιουργούν πολλά ερωτήματα για το τι πρόκειται να γίνει στην περιοχή τις επόμενες μέρες και ώρες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ