Τετάρτη 23 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ» - RACVIAC
Πλήρες μέλος η Ελλάδα σε ένα ακόμα προπύργιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Βαλκάνια

Καταψήφισε την κύρωση της συμφωνίας το ΚΚΕ

Μετά τη συμφωνία τους για τη ΝΑΤΟική εμπλοκή στο Αιγαίο, κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα υπερψήφισαν μαζί την ένταξη σε έναν ακόμα ιμπεριαλιστικό μηχανισμό
Μετά τη συμφωνία τους για τη ΝΑΤΟική εμπλοκή στο Αιγαίο, κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα υπερψήφισαν μαζί την ένταξη σε έναν ακόμα ιμπεριαλιστικό μηχανισμό
Επικυρώθηκε χτες από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το οποίο προβλέπει τη συμμετοχή της Ελλάδας ως πλήρους μέλους - έως τώρα ήταν «παρατηρητής» - στο «Κέντρο Συνεργασίας για την Ασφάλεια» - RACVIAC. Πρόκειται για περιφερειακό ιμπεριαλιστικό μηχανισμό του οποίου αποστολή είναι να προάγει τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Βαλκάνια, όπως είναι η αύξηση των εξοπλισμών με βάση τους σχεδιασμούς των «φονιάδων των λαών», προδιαγράφοντας την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας, για τα συμφέροντα της εγχώριας αστικής τάξης, στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και επεμβάσεις που «τρέχουν» στην ευρύτερη περιοχή, για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους.

Το RACVIAC έχει έδρα στην Κροατία και πρωτοεμφανίστηκε αμέσως μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας με σκοπό, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «να προάγει το διάλογο και τη συνεργασία σε θέματα ασφαλείας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μέσω μιας εταιρικής σχέσης μεταξύ των μελών και των διεθνών εταίρων τους», βλέπε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Παρά τη σημασία του, το νομοσχέδιο επικυρώθηκε από την Ολομέλεια μέσα σε λιγότερο από 15 λεπτά. Με ευθύνη της κυβέρνησης χαρακτηρίστηκε μία απλή διακρατική συμφωνία, με αποτέλεσμα στην Ολομέλεια να τοποθετηθούν μόνο τα κόμματα που διαφώνησαν κατά τη συζήτησή του στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή. Υπέρ ψήφισαν, εκτός από τα δύο κυβερνητικά κόμματα, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώων.

Οι «διαφωνίες» που εξέφρασε η Χρυσή Αυγή ήταν, όπως ανέφερε και χτες ο ειδικός της αγορητής, Χρ. Παππάς, ότι πρόκειται «για συμφωνία προσχηματική και ανειλικρινή», καθώς το RACVIAC «είναι κάτι που δεν έχει καμία απολύτως χρησιμότητα στην πράξη»!

Μηχανισμός εξυπηρέτησης των λυκοσυμμαχιών ΝΑΤΟ - ΕΕ ενάντια στους λαούς

Το χαρακτήρα και τι ακριβώς επιδιώκεται με το RACVIAC ανέδειξε στην Ολομέλεια μόνο ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, ο οποίος δήλωσε την κατηγορηματική καταδίκη και την αρνητική ψήφο για το νομοσχέδιο.

Οπως επισήμανε, ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ που βομβάρδισαν και διέλυσαν τη Γιουγκοσλαβία, χρηματοδοτώντας ταυτόχρονα «αντικαθεστωτικές ομάδες όπως κάνουν και τώρα στη Συρία», για να προωθήσουν τα σχέδιά τους, «τώρα ξανάρχονται στην περιοχή για να φροντίσουν - λένε - την ασφάλεια της περιοχής, να οικοδομήσουν μέτρα εμπιστοσύνης και να ελέγξουν τους εξοπλισμούς που οι ίδιοι μοίρασαν»!

Κάνοντας ειδική αναφορά στο άρθρο 3, στο οποίο περιέχονται οι σκοποί του RACVIAC και σημειώνεται ευθέως ότι «προτεραιότητα» είναι «ο έλεγχος των εξοπλισμών», ο Σ. Βαρδαλής επισήμανε ότι εξυπηρετείται ουσιαστικά «το ΝΑΤΟ που επιδιώκει πρώτα από όλα την αύξηση των κονδυλίων για τους εξοπλισμούς, την τυποποίηση των εξοπλισμών, την ανανέωση των υλικών, με στόχο να είναι πιο προσανατολισμένοι στις απαιτήσεις του, για τους πολέμους που αυτό διεξάγει για τις ανάγκες υπεράσπισης των δικών του επιχειρηματικών ομίλων, του κεφαλαίου και των πολυεθνικών επιχειρήσεων».

Πρόκειται, όπως σημείωσε, για συμφωνία που «σε καμία περίπτωση δεν θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα και τις ανάγκες της δικής μας χώρας ή και κάθε χώρας που συμμετέχει σε αυτό το Κέντρο, αλλά το αντίθετο. Εξυπηρετεί τα συμφέροντα και τις ανάγκες των επιθετικών ιμπεριαλιστικών οργανισμών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ενάντια στους λαούς της περιοχής».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ