Τετάρτη 23 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στο κέντρο των Βρυξελλών

  • Τουλάχιστον 34 οι νεκροί και πολλές δεκάδες οι τραυματίες, μετά από τις επιθέσεις στο διεθνές αεροδρόμιο Ζάβεντεμ και το μετρό της βελγικής πρωτεύουσας
  • Μία από τις εκρήξεις έγινε λίγα τετράγωνα από το κτίριο της ΕΕ, ενώ η πόλη είναι τους τελευταίους μήνες από τις πιο στρατοκρατούμενες στην Ευρώπη

Ο στρατός έχει αναπτυχθεί στις πόλεις του Βελγίου και άλλων χωρών
Ο στρατός έχει αναπτυχθεί στις πόλεις του Βελγίου και άλλων χωρών
Το θάνατο τουλάχιστον 34 ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών δεκάδων προκάλεσαν οι βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στις Βρυξέλλες, λίγο μετά τις 8 π.μ. χτες το πρωί, αρχικά στο διεθνές αεροδρόμιο του Ζάβεντεμ και μετά στο δίκτυο του μετρό της βελγικής πρωτεύουσας.

Το νέο μακελειό, ανεξάρτητα από το τι τελικά θα αποκαλυφτεί ως προς τις συνθήκες μέσα στις οποίες έγιναν τα γεγονότα, γίνεται αντικειμενικά «βούτυρο στο ψωμί» των αντιλαϊκών σχεδιασμών που τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία επιταχύνουν διεθνώς, σε μια σειρά πεδία, και μάλιστα σε μια περίοδο που περιπλέκονται οι ανταγωνισμοί καταρχήν όσον αφορά τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε Συρία και Λιβύη, στο όνομα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

Μόνο και μόνο το γεγονός ότι σημειώθηκαν επιθέσεις τέτοιων διαστάσεων όχι απλά στην «καρδιά» της Ευρώπης, αλλά στην ίδια την έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ,με δρακόντια μέτρα ασφαλείας, γεννά πολλά ερωτήματα για τις συνθήκες ενός τέτοιου «χτυπήματος», ελάχιστα οικοδομικά τετράγωνα μακριά από το κεντρικό κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Επιπλέον, οι επιθέσεις έγιναν ενώ οι Βρυξέλλες, μετά το Νοέμβρη του 2015, είχαν μετατραπεί σε μια από τις πιο στρατοκρατούμενες πόλεις όλης της Ευρώπης.

Να σημειωθεί, ακόμα, ότι η επίθεση γίνεται τέσσερις μέρες μετά τη σύλληψη, την περασμένη Παρασκευή, του καταζητούμενου για τις επιθέσεις στο Παρίσι, τον περασμένο Νοέμβρη, Σαλάχ Αμπντεσλάμ.

Λίγο μετά το χτύπημα στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών
Λίγο μετά το χτύπημα στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών
Οι δύο εκρήξεις που έγιναν στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης (μόλις 13 χλμ. από το κέντρο της πόλης) σημειώθηκαν στην πτέρυγα αναχωρήσεων, η μία στο γκισέ των «Αμερικανικών Αερογραμμών» και η άλλη σε κατάστημα της αλυσίδας «Στάρμπακς». Λίγη ώρα μετά, ακολούθησε ακόμα μία τρίτη έκρηξη, στο μετρό της πόλης και συγκεκριμένα κοντά στο σταθμό Μαλμπέκ, έναν από τους δύο σταθμούς πολύ κοντά στα κτίρια των υπηρεσιών της ΕΕ.

Στο ανώτατο επίπεδο ο «συναγερμός»

Οσον αφορά τον αριθμό των θυμάτων, στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ, μίλησε για «πολλούς νεκρούς, πολλούς τραυματισμένους, συχνά βαριά». Σύμφωνα με ΜΜΕ που επικαλούνταν το υπουργείο Υγείας, στο αεροδρόμιο είχαν καταγραφεί - μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές - 14 νεκροί και 106 τραυματίες, στο μετρό 20 νεκροί και πάνω από 130 τραυματίες, με πολλούς από τους τραυματίες να βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση στα νοσοκομεία, κάνοντας πιο πιθανό τα θύματα των επιθέσεων να αυξηθούν τις επόμενες ώρες. Οι βελγικές αρχές έκαναν λόγο για βόμβες που περιείχαν μεγάλη ποσότητα καρφιών, αλλά και για τρίτο εκρηκτικό μηχανισμό που βρέθηκε στο αεροδρόμιο καθώς και ένα «Καλάσνικοφ», ενώ τοπικά μέσα ενημέρωσης που αναπαράγουν τα διεθνή μέσα, έδωσαν στη δημοσιότητα τη φωτογραφία τριών ανδρών από κάμερα του αεροδρομίου, που θεωρούνται ύποπτοι να είναι οι βομβιστές.

Στις δηλώσεις του, ο Μισέλ έκανε λόγο για «τυφλές, βίαιες και δειλές» επιθέσεις, για «μαύρη μέρα» για το Βέλγιο. Ανακοίνωσε ότι η αρμόδια κυβερνητική υπηρεσία OCAM (Organe de coordinacion pour l' analyse de la menace - υπηρεσία που υπάγεται στα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης και είναι αρμόδια να προσδιορίζει το επίπεδο «συναγερμού» για την εθνική ασφάλεια) ανέβασε στο μέγιστο δυνατό επίπεδο (δηλαδή το 4) το συναγερμό σε όλη τη βελγική επικράτεια. «Πρόσθετα μέτρα ασφαλείας ελήφθησαν, περιορισμοί στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στον έλεγχο των συνόρων» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «περιμέναμε μια επίθεση και έγινε». Ακόμα, συνέστησε σε όλους να επιδείξουν ηρεμία, «να μείνουμε ενωμένοι, αλληλέγγυοι, συγκεντρωμένοι».

Ο εισαγγελέας του Βελγίου, Φρεντερίκ Βαν Λιούβ, δήλωσε αργότερα ότι η μία από τις δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο έγινε από βομβιστή αυτοκτονίας.

Εγινε εκτροπή όλων των πτήσεων προς το Ζάβεντεμ, ενώ όπως ήταν φυσικό, σταμάτησε και η λειτουργία του μετρό.

Αργότερα, σύμφωνα με ειδησιογραφικά πρακτορεία όπως το «Russia Today», το «Ρόιτερς» και άλλα έκαναν λόγο για ανάληψη της ευθύνης των επιθέσεων από το «Ισλαμικό Κράτος», όπως δημοσίευσε φιλική ιστοσελίδα των τζιχαντιστών. Το Βελγικό Πρακτορείο («Μπελγά») είχε αναφερθεί το πρωί σε μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες πριν την έκρηξη στο αεροδρόμιο σημειώθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών, ενώ ακούστηκε και ένας άνδρας να φωνάζει κάτι στα αραβικά, που πιθανολογείται ότι ήταν το «Αλλάχ ου Ακμπάρ - Ο Θεός είναι μεγάλος».

Η πείρα του Παρισιού

Από την πρώτη στιγμή (βλ. διπλανό θέμα για αντιδράσεις), φάνηκε ότι οι χτεσινές εξελίξεις θα αξιοποιηθούν για διάφορες αντιλαϊκές μεθοδεύσεις.

Ηδη, η βελγική κυβέρνηση επρόκειτο να ενισχύσει κατά 225 τους στρατιώτες που κυκλοφορούν πάνοπλοι στην πρωτεύουσα. Ακόμη, όλες οι αστικές αναλύσεις συνέδεαν τα γεγονότα με τις εξελίξεις που αναμένονται σε διάφορα μέτωπα, μεταξύ αυτών και το Προσφυγικό.

Να σημειώσουμε ότι είναι πολύ «φρέσκια» η εμπειρία που αποκόμισαν οι λαοί και από το μακελειό που έγινε στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβρη, προκαλώντας 130 θανάτους.

Μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοέμβρη, στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», σταδιακά και σχεδιασμένα, η Γαλλία πρωτοστάτησε στην κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία, ενισχύοντας καταρχήν τη δική της στρατιωτική παρουσία στη Μέση Ανατολή όπου διαρκώς δυναμώνουν οι ανταγωνισμοί. Αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, δρομολογήθηκαν μια σειρά μέτρα καταστολής (η χώρα παραμένει σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης»), σε βάρος δημοκρατικών ελευθεριών και ατομικών δικαιωμάτων, με απαγορεύσεις διαδηλώσεων, ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του στρατού κ.τ.λ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ