Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΟΚΑΝΑ
Εκρηκτικά τα προβλήματα με συνέπειες σε εξαρτημένους και εργαζόμενους

Συνέντευξη Τύπου του Συλλόγου Εργαζομένων στον Οργανισμό

«Αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε πολλές φορές ακόμη και αντίθετα στην επιστημονική μας δεοντολογία. Πολλές φορές παρανομούμε δουλεύοντας κάτω από αυτές τις συνθήκες. Οι μονάδες του ΟΚΑΝΑ δεν πρέπει να γίνουν αποθήκες ψυχών που θα τους παρέχουμε μόνο το υποκατάστατο».

Τα παραπάνω ειπώθηκαν, χτες το πρωί, σε συνέντευξη Τύπου του Συλλόγου Εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ, όπου κατήγγειλε τις μέχρι τώρα ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων και όλες τις διοικήσεις του Οργανισμού για την τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ιδιαίτερα τα τελευταία 5 χρόνια, οπότε λόγω της υποχρηματοδότησης συσσωρεύονται πολλά προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια όσων συμμετέχουν στα προγράμματα υποκατάστασης αλλά και όσων εργάζονται στον Οργανισμό.

Οσον αφορά την αύξηση του προϋπολογισμού από 21 εκατομμύρια ευρώ που ήταν τα τελευταία έτη σε 26 εκατομμύρια ευρώ για το 2016, οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι δεν αρκούν ούτε για την υποτυπώδη λειτουργία του Οργανισμού, καθώς στο τέλος του 2015 τα χρέη των προηγούμενων ετών θα αγγίζουν πλέον τα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Ανέφεραν ότι στις μονάδες οι ουροληψίες (εξετάσεις απαραίτητες για να διαπιστωθεί αν ο συμμετέχων στο πρόγραμμα κάνει παράλληλη χρήση άλλων ουσιών, ώστε να τροποποιηθεί ανάλογα η δόση υποκατάστατου) αντί να γίνονται μια φορά τη βδομάδα, γίνονται 1 - 2 φορές το χρόνο! Δεν γίνονται οι απαραίτητοι εμβολιασμοί, ούτε καν αυτοί έναντι της ηπατίτιδας Β. Eδώ και 18 μήνες δεν γίνονται ιολογικοί έλεγχοι, με αποτέλεσμα να μην εξετάζονται για τους ιούς της ηπατίτιδας Β και C και του ΕΪΤΖ, ούτε καν οι νεοεισερχόμενοι στα προγράμματα, όπως προβλέπουν οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες. Να σημειωθεί ότι τα παραπάνω είναι άκρως απαραίτητα, καθώς το προφίλ των εξαρτημένων των προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ είναι: 70% πάσχει από χρόνια ηπατίτιδα C, 20% είναι φορείς του ΕΪΤΖ, 10 - 15% είναι άστεγοι, πάνω από το 50% δε σιτίζεται επαρκώς, πάνω από το 95% είναι άνεργοι.

«Η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών πέφτει διαρκώς. Φτάνουμε στο σημείο να μην έχουμε ούτε γάντια, γάζες, παυσίπονα. Το θέμα δεν είναι αν αυτοί οι άνθρωποι θα παίρνουν ένα υποκατάστατο και θα φεύγουν, αλλά να έχουν πρόσβαση σε ολοκληρωμένα προγράμματα δημόσια και δωρεάν», είπαν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι του Συλλόγου. Παράλληλα, αναφέρθηκαν στο επιχειρούμενο κλείσιμο μονάδων χορήγησης μεθαδόνης τα Σαββατοκύριακα (για το θέμα το ΚΚΕ κατέθεσε πρόσφατα Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή) θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία πολλών εξαρτημένων και του οικογενειακού περίγυρού τους.

Εξαιτίας αυτών των προβλημάτων, περίπου το 15% των εργαζομένων έχει αποχωρήσει τα τελευταία χρόνια από την εργασία του στον Οργανισμό, ενώ οι περίπου 600 εργαζόμενοι έχουν να υπογράψουν ΣΣΕ εδώ και τρία χρόνια. Για όλα αυτά ο Σύλλογος Εργαζομένων ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ