Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΤΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΕΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Διήμερο φεστιβάλ για τον κομμουνιστή - επαναστάτη Τσε Γκεβάρα

Με αφορμή τη συμπλήρωση 48 χρόνων από τη δολοφονία του Τσε Γκεβάρα, η ΤΟ Υγείας ΑΕΙ της ΚΝΕ πραγματοποίησε στις 7 και 8 Δεκέμβρη ένα διήμερο φεστιβάλ αφιερωμένο στο μεγάλο κομμουνιστή - επαναστάτη και τα σύγχρονα διδάγματα που προκύπτουν από την ηρωική του πορεία και διαδρομή, που εμπνέει έως σήμερα. Τη δεύτερη μέρα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με βασικό ομιλητή τον Γ. Σιδέρη, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Ο Γ. Σιδέρης, ξεκινώντας την ομιλία του, αναφέρθηκε στην προσπάθεια των καπιταλιστών, που σήμερα που το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα δρα σε συνθήκες προσωρινής ήττας και πισωγυρίσματος, «προσπαθούν να ενσωματώσουν πρωτοπόρες, ηρωικές μορφές του κομμουνιστικού κινήματος, να τις αφυδατώσουν από κάθε ίχνος κομμουνιστικής αντίληψης».

Αναφερόμενος αναλυτικά και με στοιχεία στην προσφορά του Τσε ως επαναστάτη όπως και στην εποχή που έδρασε, από την οποία χρειάζεται να βγουν και συμπεράσματα, είπε ανάμεσα σε άλλα: «Ο Τσε, λοιπόν, πρώτα και κύρια ήταν κομμουνιστής, κατ' επέκταση προλεταριακός διεθνιστής (...) ήταν υπερασπιστής του σοσιαλισμού, της Σοβιετικής Ενωσης. Πολυάριθμες είναι οι αναφορές του, τα ταξίδια του στην ΕΣΣΔ και τις υπόλοιπες σοσιαλιστικές χώρες. (...) Εχει τεράστιο ενδιαφέρον η μελέτη γύρω από την ενασχόληση και τη θέση του στη διαπάλη για τα ζητήματα της σοσιαλιστικής οικονομίας. Αλλο τόσο ενδιαφέρον έχει η αδιάκοπη προσπάθειά του για συμβολή, παρά τα λάθη, τις αδυναμίες και τις ελλείψεις του, στην επαναστατική στρατηγική του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. (...) Η εποχή του όπως και η δική μας παραμένει εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό.

Η εποχή του Τσε ήταν εποχή ανόδου των σοσιαλιστικών ιδανικών. Οι λαοί αναγνώριζαν το τεράστιο έργο πού επιτελούταν στη Σοβιετική Ενωση, εμπνέονταν από τα ιδανικά της κοινωνικής απελευθέρωσης, (...) που οικοδομούσε μια κοινωνία με πρωτόγνωρες ακόμα και για την εποχή μας κατακτήσεις για την εργατική τάξη, την αγροτιά, τη νεολαία. (...) όλα τα λαϊκά, αντάρτικα κινήματα που αντιπάλεψαν τον ιμπεριαλισμό εκείνη την περίοδο, τα ενώνει ένα νήμα. Και το νήμα αυτό είναι η συνειδητή δράση των κομμουνιστών, του εργατικού - λαϊκού κινήματος (...) Αυτές οι αρχές και οι ιδέες επηρεάζουν αποφασιστικά την πορεία του νεαρού Γκεβάρα, που αποφάσισε να μπει ενεργά στον αγώνα, στην ταξική πάλη. Βάδισε συνειδητά στο δρόμο που ανθρωπεύει τον άνθρωπο, υπηρετώντας την υπόθεση της επανάστασης και του σοσιαλισμού, από όποιο πόστο κι αν ανέλαβε».

Αναφερόμενος στην ανάγκη να βγαίνουν διδάγματα από τη συνολική πορεία του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος, από τις νίκες αλλά και τις ήττες του, ο ομιλητής είπε πως «σήμερα τα διδάγματα που βγάζουμε για τον Τσε και την εποχή του είναι ακόμη πιο επίκαιρα, γιατί το κουβάρι τον ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων περιπλέκεται με ταχύτατους ρυθμούς (...) Το ΚΚΕ, εξοπλισμένο με την πολύτιμη ανάλυση των αιτιών που γεννούν τους πολέμους, συνδέει την καθημερινή αντιμονοπωλιακή, αντικαπιταλιστική πάλη με το στόχο της ανατροπής της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. (...) Ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την κάθε είδους εμπλοκή της χώρας μας επιβάλλεται να δυναμώσει και να συνδυαστεί με τον αγώνα κατά της συνολικής αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ώστε να αναπτυχθεί ένα ισχυρό, ταξικά προσανατολισμένο εργατικό κίνημα, να δυναμώσει η λαϊκή συμμαχία που θα συμβάλλει στην παραπέρα ανάπτυξη της ταξικής πάλης, κοιτάζοντας μπροστά, στην εξάλειψη των αιτιών που γεννούν την εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στην ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. (...) Εμείς αναμοχλεύουμε το παρελθόν με το βλέμμα στραμμένο στο "αύριο". Θέλουμε να πάρουμε την πείρα, να μελετήσουμε το έργο και τη ζωή τους, να διδαχτούμε από τα λάθη και τις επιτυχίες τους, γιατί ξέρουμε πως (...) θα χρειαστεί η ολόπλευρη προετοιμασία της πρωτοπορίας για να κάνουμε πράξη αυτά που σήμερα φαίνονται αδύνατα.

Και για να γίνουν πράξη τέτοια καθήκοντα, εκτός από τη δουλειά της, η εργατική τάξη θα χρειαστεί στο πλάι της επιστήμονες, ανθρώπους που θα βάζουν τις γνώσεις τους στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου. (...) Σκοποί που παραμένουν σε ισχύ, καθήκοντα μικρότερα και μεγαλύτερα, επιδιώξεις που στοχεύουν στην πλέρια ικανοποίηση των αναγκών των παραγωγών του πλούτου. Αυτές ήταν και οι επιδιώξεις του Τσε, αυτές είναι γραμμένες στις σημαίες και τα λάβαρα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org