Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ετσι εξηγείται...

Στη μείωση των θέσεων εργασίας κατά τουλάχιστον 5.694 εργαζομένους και στη διακοπή λειτουργίας 179 καταστημάτων θα προχωρήσουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες μέχρι το τέλος του 2017, στο πλαίσιο των νέων αναθεωρημένων σχεδίων αναδιάρθρωσης που συμφώνησαν με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, μετά τη νέα ανακεφαλαιοποίηση. Θυμίζουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε ήδη μεγάλη συρρίκνωση του αριθμού των εργαζομένων στον τραπεζικό τομέα, όπου, από τα τέλη του 2009, έχουν χαθεί πάνω από 16.000 θέσεις εργασίας. Τι δείχνουν αυτά τα στοιχεία; Οτι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που προβλήθηκε σαν επίτευγμα από την κυβέρνηση, δεν είναι το ίδιο ...ωφέλιμη για όλους και προπάντων για τους εργαζόμενους στις τράπεζες, καθώς χιλιάδες από αυτούς θα πάρουν άμεσα το δρόμο για την ανεργία. Το δεύτερο που χρειάζεται προσοχή είναι ότι ο επόμενος γύρος «εκκαθάρισης» στις τράπεζες συμπίπτει με τις συζητήσεις για την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ως ένα από τα συστατικά στοιχεία της μεταρρύθμισης στα Εργασιακά που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Πληροφορούμαστε ότι ένας από τους βασικούς λόγους που επείγει η νομοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου είναι η «διευκόλυνση» των τραπεζικών ομίλων να απαλλαγούν από μερικές χιλιάδες ακόμα εργαζόμενους.

«Διά πάσαν νόσον... »

Η επαναλειτουργία κλειστών εργοστασίων με τη συνδρομή του κράτους είναι το «φάρμακο διά πάσαν νόσο» που μοστράρει τελευταία η κυβέρνηση για να καλλιεργήσει προσδοκίες σε χιλιάδες ανέργους. Τελευταίο παράδειγμα είναι οι πρώην εργαζόμενοι στη Βιομηχανία Γάλακτος ΑΓΝΟ, με τους οποίους συναντήθηκαν ο Δημήτρης Μάρδας, υφυπουργός Εξωτερικών, άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ο αντιδήμαρχος Λαγκαδά, όπου βρίσκεται το κλειστό εργοστάσιο. Στη συνάντηση, η κυβέρνηση υποσχέθηκε γενικόλογα να στηρίξει την προσπάθεια να ενταχθούν οι εργαζόμενοι στο ταμείο ανεργίας, να τους καταβληθούν χρήματα από το ταμείο φερεγγυότητας κ.ά. Παράλληλα, δεσμεύτηκε για την «ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών και εκπόνησης οικονομοτεχνικής αξιολόγησης, ώστε να προωθηθεί η κοινή πρόταση όλων των φορέων για επαναλειτουργία του εργοστασίου ΑΓΝΟ και συνολικά της επιχείρησης, με βάση ένα βιώσιμο πλαίσιο και σχέδιο». Μάλιστα, η κυβέρνηση είπε ότι θα στηρίξει την εκποίηση της επιχείρησης ως σύνολο και όχι την τμηματική πώληση των περιουσιακών στοιχείων και του εξοπλισμού, ώστε να υπάρχει προοπτική επαναλειτουργίας του εργοστασίου, με επενδύσεις από επιχειρηματίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Θυμίζουμε ότι ανάλογες πρωτοβουλίες υπάρχουν και για άλλες επιχειρήσεις, όπως η ΕΝ.ΚΛΩ. Εκεί όπου η ανεργία χτυπάει «κόκκινο» και οι απολυμένοι έχουν ακόμα απαιτήσεις από τους πρώην εργοδότες και τις τράπεζες, η κυβέρνηση παρεμβαίνει είτε για να πουλήσει φρούδες ελπίδες, είτε για να ανοίξει το δρόμο σε επιχειρηματικά συμφέροντα που καραδοκούν να βγάλουν κέρδη, πατώντας πάνω και στη μειωμένη απαιτητικότητα των απολυμένων, που ψάχνουν πάση θυσία ένα μεροκάματο.

Ψέμα πάνω στο ψέμα

Δεν κωλώνουν πουθενά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ! Στην προσπάθειά τους να στηρίξουν την κυβέρνηση και την αντιλαϊκή της πολιτική, ασχημονούν στην πραγματικότητα και καταφεύγουν σε οφθαλμοφανή ψεύδη. Ο γραμματέας της ΚΕ του κόμματος, Π. Ρήγας, σε συνέντευξή του χτες στον ΣΚΑΪ, ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε ότι υπέγραψαν μνημόνιο επειδή τους το ζήτησε ...ο λαός! «Υπογράψαμε μια συμφωνία δύσκολη για όλους μας και πήραμε αυτή τη μεγάλη ευθύνη για να ανταποκριθούμε στη διάθεση του ελληνικού λαού που φάνηκε στις τρεις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις» είπε, φορτώνοντας τις επιλογές τους, που γίνονται για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, στην πλάτη του λαού που τον γονατίζουν. Αλλά και γι' αυτό ψέμα πάνω στο ψέμα. «Εμείς παλεύουμε για να έρθουν καλύτερες μέρες για τη χώρα μας», υποστήριξε ο Π. Ρήγας, ταυτίζοντας τη χώρα και το λαό με το κεφάλαιο και τα κέρδη του που είναι και το μόνο για το οποίο παλεύει αυτή η κυβέρνηση.

«Χάρτης»...

«Χάρτη πορείας για την ολοκλήρωση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης στην Ευρώπη έως το 2025» συζήτησε, την προηγούμενη βδομάδα, η Οικονομική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, στις Βρυξέλλες, όπου οι συμμετέχοντες κατέθεσαν τα διαπιστευτήριά τους στη συνέχιση της πολιτικής της δημοσιονομικής λιτότητας και των προγραμμάτων «ανακούφισης» σε ευάλωτες ομάδες, προς χάριν της διατήρησης της λεγόμενης κοινωνικής συνοχής, της συνέχισης δηλαδή της ανέχειας των λαϊκών στρωμάτων. Τα διαπιστευτήρια της ελληνικής Τοπικής Διοίκησης στις δρομολογούμενες πολιτικές κατέθεσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Γ. Πατούλης, που συμμετείχε στη συνεδρίαση. Ο Χάρτης, ανάμεσα σε άλλα, θα δίνει «νέα έμφαση», όπως σημειώνεται, στη «διάσταση της απασχόλησης και στην κοινωνική διάσταση, καθώς παρατηρείται ανησυχητική αύξηση των ανισοτήτων που, κατά μεγάλο μέρος, συνδέονται με τις εδαφικές ανισότητες». Θυμίζουμε ότι στις πολιτικές για την απασχόληση έχουν κατατεθεί, κατά καιρούς, απόψεις ακόμα και για τζάμπα εργασία νέων ανέργων, προς όφελος του βιογραφικού (!) τους. Ισως έτσι να ευελπιστούν και οι δικοί μας δήμαρχοι να αντιμετωπίσουν τη σοβαρή έλλειψη προσωπικού στους δήμους.

Αλλωστε, στις βασικές προτεραιότητες του νέου Χάρτη είναι «η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η δημοσιονομική πειθαρχία», που προοιωνίζονται τα χειρότερα για εργαζόμενους, ανέργους και γενικά τους λαούς. Χειρότερα, που εγγυάται και η ΚΕΔΕ, με την ευλαβική παρακολούθηση και προσήλωση στις αποφάσεις τέτοιων οργάνων, όπως αυτό της ΕΕ.Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ