Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 2015 - αριθ. φύλλου: 12317

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Χοντρό παζάρι στην πλάτη μεταναστών και προσφύγων

Επί τάπητος και άλλα ζητήματα που ιεραρχούν τα μονοπώλια της ΕΕ


ΣΕΛ.  7
«ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ - ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ
Σφίγγει κι άλλο τη θηλιά των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία

Πέφτουν και οι τελευταίες μάσκες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ


ΣΕΛ.  3

Απάτη για το λαό το «παράλληλο πρόγραμμα»

...με άδοξο τέλος μετά την απόσυρση του σχετικού νομοσχεδίου

Αδοξα τελείωσε η διαφημιστική απάτη της κυβέρνησης με τίτλο «παράλληλο πρόγραμμα». Το νομοσχέδιο που αποσύρθηκε όχι μόνο δεν αποτελεί αντίβαρο στον ορυμαγδό των αντιλαϊκών μέτρων, ανακυκλώνοντας τα περσινά προγράμματα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας την οποία οξύνει η ίδια η κυβερνητική πολιτική, αλλά αντίθετα ενσωματώνει και νέες επικίνδυνες διατάξεις, όπως η ιδιωτικοποίηση δημόσιων δομών Υγείας.

Ο λαός να ακολουθήσει το δρόμο του αγώνα και να μην ελπίζει στα παραμύθια των «παράλληλων προγραμμάτων», που αποδεικνύονται κοροϊδία.


ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επικίνδυνα σχέδια των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών

Είναι σίγουρο ότι η ροή προσφύγων και μεταναστών προς την ΕΕ δεν πρόκειται να σταματήσει. Ο ξεριζωμός τους έχει την αιτία του στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους, που εξελίσσονται με πρωτοβουλία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και των κρατών - μελών τους. Ταυτόχρονα, άλλοι από χώρες που δεν γίνονται πόλεμοι αλλά τις μαστίζουν η μαζική φτώχεια και η εξαθλίωση αναζητούν μια καλύτερη τύχη στα ευρωπαϊκά καπιταλιστικά κράτη. Οι λόγοι, λοιπόν, είναι αντικειμενικοί και βρίσκονται στην ίδια την ουσία του καπιταλιστικού συστήματος.

Το ζήτημα της διαχείρισης της μετακίνησης των χιλιάδων ταλαίπωρων αποτελεί αντικείμενο διαπάλης ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη και τα ιμπεριαλιστικά κέντρα με πολλές παραμέτρους. Κατ' αρχάς, στον έλεγχο της ροής και αξιοποίησης εργατικού δυναμικού και στα γεωπολιτικά παιχνίδια στα οποία συμμετέχουν όσον αφορά το μοίρασμα αγορών και εδαφών κ.ά.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ αποφάσισε να ιδρύσει την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή. Ενα κατασταλτικό στρατιωτικό - αστυνομικό σώμα ελέγχου και περιορισμού της εισόδου στην ΕΕ των προσφυγικών ροών. Η διεθνής, βεβαίως, εμπειρία έχει αποδείξει ότι η καταστολή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο. Γεννιούνται, λοιπόν, πολλά ερωτήματα για τη σκοπιμότητα αυτής της απόφασης και τι ευρύτερους σκοπούς υπηρετεί.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν κάνει σαφές σε όλους τους τόνους πως όποιος δεν χαρακτηρίζεται πρόσφυγας, θύμα πολέμου, θα διώχνεται από την ΕΕ. Με τα λεγόμενα «έξυπνα» σύνορα, η ΕΕ «ανοίγει και κλείνει» τις διόδους διέλευσης, ελέγχοντας τις ροές του φτηνού εργατικού δυναμικού. Ο έλεγχος της κίνησης του εργατικού δυναμικού δεν είναι ζήτημα που αφήνεται στην τύχη του. Στο πλαίσιο της Συνοριοφυλακής θα συσταθεί Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Επιστροφών, ώστε να επιτραπεί η τοποθέτηση ευρωπαϊκών ομάδων επέμβασης για ...επιστροφές, που θα εργάζονται για το διωγμό των μεταναστών. Ενα ενιαίο ευρωπαϊκό ταξιδιωτικό έγγραφο, μάλιστα, για την «επιστροφή» θα εξασφαλίσει την ευρύτερη αποδοχή όσων διώχνονται από την ΕΕ, από τις τρίτες χώρες.

Η Συνοριοφυλακή αυτή θα επεμβαίνει χωρίς τη συγκατάθεση των κρατών - μελών. Οπως έχει ξεκαθαρίσει η Κομισιόν, θα διαθέτει δικαίωμα παρέμβασης. Σε περίπτωση που κράτος - μέλος υφίσταται σημαντική μεταναστευτική πίεση και εφόσον δεν επίκειται η λήψη μέτρων σε εθνικό επίπεδο ή εάν αυτά είναι ανεπαρκή, η Επιτροπή θα έχει τη δυνατότητα να εκδίδει εκτελεστική απόφαση, με την οποία θα ορίζεται ότι η κατάσταση σε συγκεκριμένο τμήμα των εξωτερικών συνόρων απαιτεί την ανάληψη επείγουσας δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό θα επιτρέπει στον οργανισμό της Συνοριοφυλακής να παρεμβαίνει και να αποστέλλει ευρωπαϊκές ομάδες συνοριοφυλάκων και ακτοφυλάκων, ώστε να εξασφαλίζεται ότι αναλαμβάνεται επιτόπια δράση, ακόμη και όταν ένα κράτος - μέλος δεν είναι σε θέση ή δεν επιθυμεί να λάβει τα αναγκαία μέτρα. Αυτό σημαίνει για την Ελλάδα αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, ανοίγει το δρόμο για προώθηση της συνδιαχείρισης του Αιγαίου με την Τουρκία, το οποίο έχει θέσει η ΕΕ.

Ο εγκλωβισμός χιλιάδων ανθρώπων σε μια σειρά από χώρες, και κυρίως στην Ελλάδα, είναι το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής. Πολύ περισσότερο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις που εκφράζει, συναινεί στην εφαρμογή της. Ο λαός μας να επαγρυπνεί, γιατί προμηνύονται αρνητικές εξελίξεις. Να παλέψει ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ενάντια στους διάφορους κατασταλτικούς μηχανισμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, για να καταργηθούν οι συνθήκες του Δουβλίνου, της Σένγκεν και ο Frontex, για ανθρώπινες συνθήκες ζωής για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, για την άμεση μεταφορά τους στις χώρες προορισμού τους.


Μαζικά διαδήλωσαν χτες οι συνταξιούχοι στην Αθήνα

Απαίτησαν και πέτυχαν να συναντηθούν με εκπρόσωπο της κυβέρνησης. Προηγήθηκε στάση και στο υπουργείο Εργασίας

«Κάτω τα ξερά σας απ' τις συντάξεις, ο αγώνας του λαού το δρόμο θα σας φράξει»! Με αυτό το σύνθημα και την απαίτηση «Εδώ και τώρα, δώστε μας τα "δώρα"», χιλιάδες συνταξιούχοι από την Αττική, τη Στερεά και την Πελοπόννησο διαδήλωσαν, χτες, αψηφώντας το τσουχτερό κρύο, στο κέντρο της Αθήνας.


ΣΕΛ.  10


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ «ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ» ΚΑΙ «ΓΕΩΡΟΗ ΑΕ»
Αποφασιστικά στην απεργία για τα δεδουλευμένα

ΣΕΛ.  15
ΑΓΡΟΤΕΣ
Στις 7 Γενάρη βγαίνουν τα τρακτέρ στα χωριά της Καρδίτσας

ΣΕΛ.  16
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Πρωτοβουλίες ενάντια στις μαζικές διακοπές ρεύματος

ΣΕΛ.  10


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org