Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 2015 - αριθ. φύλλου: 12315

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Με νέες, αποφασιστικές μάχες ο λαός μας να απαντήσει στα κυβερνητικά μέτρα που τον ματώνουν

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ χτες στη Βουλή


ΣΕΛ.  4   -   5
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Ταυτίσεις και συμπλεύσεις στην αντιλαϊκή στρατηγική κατεύθυνση

ΣΕΛ.  3

Καμιά συναίνεση - κλιμακώνουμε με νέα απεργία το Γενάρη

Διαδηλώσεις χτες από σωματεία και φορείς του κινήματος σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και δεκάδες ακόμα πόλεις

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά τις ημερομηνίες συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, χιλιάδες εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, μικρομεσαίοι αγρότες, νεολαία και γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, διαδήλωσαν χτες ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα. Τις συγκεντρώσεις οργάνωσαν συνδικαλιστικές οργανώσεις και άλλοι φορείς του κινήματος, ύστερα από κάλεσμα του ΠΑΜΕ. Οι διαδηλωτές έδωσαν ραντεβού κλιμάκωσης με νέα απεργία μέσα στο Γενάρη.


ΣΕΛ.  12   -   13

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τα χειροκροτήματα στην κυβέρνηση...

Δεν περνά μέρα που να μην καταγράφεται κι ένα ακόμα χειροκρότημα προς την κυβέρνηση από τα αστικά επιτελεία. Χτες, μόλις, σύσσωμος ο αστικός Τύπος χαρακτήρισε «μια πολύ θετική εξέλιξη, πολύ καλή είδηση» την παράδοση των αεροδρομίων σε μια κοινοπραξία με κυρίαρχο ένα γερμανικό μονοπώλιο και συμμετοχή ελληνικού επιχειρηματικού ομίλου, ενώ δε λείπουν οι αναλύσεις και οι έπαινοι από τα ΜΜΕ (ναι, αυτά που η κυβέρνηση καταγγέλλει ως συστημικά και διαπλεκόμενα...) για το «θάρρος», όπως λένε, της κυβέρνησης που νομοθετεί με ταχύτατους πλέον ρυθμούς όλα όσα καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν θα τολμούσε χωρίς να συναντήσει πολύ σοβαρές αντιδράσεις. Ενώ, βεβαίως, υπάρχουν και οι εκκλήσεις να αφήσουμε επιτέλους τον Τσίπρα να κάνει τη δουλειά του...

Στην κυβέρνηση Τσίπρα αναγνωρίζεται ότι η πολιτική της υπηρετεί με συνέπεια τη στρατηγική του κεφαλαίου, υπηρετεί το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Ο στόχος αυτός προϋποθέτει, βεβαίως, αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης, ευκαιρίες για γρήγορη κερδοφόρα αναπαραγωγή του κεφαλαίου, άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας. Αυτά υπηρετεί με την πολιτική των μνημονίων, αυτό έκαναν και οι προηγούμενες. Αυτά υπηρετούν η επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση, οι περικοπές, οι αντεργατικές αναδιαρθρώσεις, η φοροεπέλαση, οι ιδιωτικοποιήσεις.

Τα χειροκροτήματα προς την κυβέρνηση έχουν πολύ συγκεκριμένο αντικείμενο. Το προσδιόρισε ο Στ. Πιτσιόρλας, πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ: «Η ελληνική οικονομία βήμα βήμα κερδίζει την εμπιστοσύνη των αγορών και μπαίνει στο δρόμο της ανάπτυξης». Στη σημερινή κυβέρνηση αναγνωρίζεται από διάφορες πλευρές ότι μπορεί να φέρει σε πέρας μια δύσκολη δουλειά. Ο εκπρόσωπος του ESM, Νίκολα Τζιαμαρόλι, δήλωσε προχτές πως «το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση κέρδισε δύο εκλογικές αναμετρήσεις σημαίνει ότι έχει μια δυνατή πολιτική εντολή». Ανταποκρινόμενος σε μια τέτοια εκτίμηση ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε μήνυμά του προς το φόρουμ επιχειρηματιών στη Νέα Υόρκη διαβεβαίωσε ότι πράγματι η κυβέρνησή του θα κάνει τα πάντα για να ευνοήσει τους επενδυτές.

Η παράδοση των αεροδρομίων, που έδωσε λαβή για τα τελευταία χειροκροτήματα προς την κυβέρνηση από την αστική τάξη, είναι μια μόνο μικρή κορυφή του παγόβουνου. Εχει προηγηθεί η απόφαση για την παραχώρηση του ΑΔΜΗΕ στο χώρο της Ενέργειας, ενώ με την απόφαση για τα «κόκκινα» δάνεια αυξάνει την κεφαλαιακή βάση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Πριν από λίγες μέρες ο Ευ. Τσακαλώτος είχε αναγνωρίσει ότι τα μέτρα που παίρνει η σημερινή κυβέρνηση «θα μπορούσε να τα πάρει οποιοσδήποτε άλλος και να τα εφαρμόσει». Στην πραγματικότητα, η διαφορά είναι ότι η κυβέρνηση έχει καλύτερους όρους να εξαπατήσει, να αποσπάσει την εργατική - λαϊκή συναίνεση και ανοχή, να διαχειριστεί προπαγανδιστικά, να εξασφαλίσει την περίφημη «σταθερότητα». Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο ντόρος που σήκωσαν τα κυβερνητικά επιτελεία για το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου και το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα» για να συγκαλύψουν την αντιλαϊκή επίθεση.

Σε αυτόν τον τομέα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι πρωταθλήτρια.

Στο χέρι, βέβαια, του λαού είναι να χαλάσει αυτά τα σχέδια, να αποδείξει στην πράξη ότι η περίοδος της ανοχής και της εξαπάτησης έχει τελειώσει, με τη στράτευσή του στην εργατική - λαϊκή πάλη ενάντια στη στρατηγική του κεφαλαίου και την πολιτική της κυβέρνησης που την υπηρετεί.


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΣΠΟΡΤΙΓΚ
Δυναμώνουμε την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας

Με μαζική συμμετοχή και παλμό πραγματοποιήθηκε χτες η εκδήλωση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ με θέμα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της Ελλάδας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Γιάννη Ντουνιαδάκη, υποναύαρχο (ε.α.) ΠΝ, ενώ ακολούθησε η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Στην εκδήλωση μίλησαν, επίσης, ο Αμάρ Μπαγκντάς, ΓΓ του Συριακού ΚΚ, ο Βίκτορ Τιούλκιν, Α' Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας και ο Κεμάλ Οκουγιάν, Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας.


ΣΕΛ.  9   -   10
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org