Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ετσι εξηγείται...

Στη μείωση των θέσεων εργασίας κατά τουλάχιστον 5.694 εργαζομένους και στη διακοπή λειτουργίας 179 καταστημάτων θα προχωρήσουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες μέχρι το τέλος του 2017, στο πλαίσιο των νέων αναθεωρημένων σχεδίων αναδιάρθρωσης που συμφώνησαν με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, μετά τη νέα ανακεφαλαιοποίηση. Θυμίζουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε ήδη μεγάλη συρρίκνωση του αριθμού των εργαζομένων στον τραπεζικό τομέα, όπου, από τα τέλη του 2009, έχουν χαθεί πάνω από 16.000 θέσεις εργασίας. Τι δείχνουν αυτά τα στοιχεία; Οτι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που προβλήθηκε σαν επίτευγμα από την κυβέρνηση, δεν είναι το ίδιο ...ωφέλιμη για όλους και προπάντων για τους εργαζόμενους στις τράπεζες, καθώς χιλιάδες από αυτούς θα πάρουν άμεσα το δρόμο για την ανεργία. Το δεύτερο που χρειάζεται προσοχή είναι ότι ο επόμενος γύρος «εκκαθάρισης» στις τράπεζες συμπίπτει με τις συζητήσεις για την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ως ένα από τα συστατικά στοιχεία της μεταρρύθμισης στα Εργασιακά που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Πληροφορούμαστε ότι ένας από τους βασικούς λόγους που επείγει η νομοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου είναι η «διευκόλυνση» των τραπεζικών ομίλων να απαλλαγούν από μερικές χιλιάδες ακόμα εργαζόμενους.

«Διά πάσαν νόσον... »

Η επαναλειτουργία κλειστών εργοστασίων με τη συνδρομή του κράτους είναι το «φάρμακο διά πάσαν νόσο» που μοστράρει τελευταία η κυβέρνηση για να καλλιεργήσει προσδοκίες σε χιλιάδες ανέργους. Τελευταίο παράδειγμα είναι οι πρώην εργαζόμενοι στη Βιομηχανία Γάλακτος ΑΓΝΟ, με τους οποίους συναντήθηκαν ο Δημήτρης Μάρδας, υφυπουργός Εξωτερικών, άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ο αντιδήμαρχος Λαγκαδά, όπου βρίσκεται το κλειστό εργοστάσιο. Στη συνάντηση, η κυβέρνηση υποσχέθηκε γενικόλογα να στηρίξει την προσπάθεια να ενταχθούν οι εργαζόμενοι στο ταμείο ανεργίας, να τους καταβληθούν χρήματα από το ταμείο φερεγγυότητας κ.ά. Παράλληλα, δεσμεύτηκε για την «ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών και εκπόνησης οικονομοτεχνικής αξιολόγησης, ώστε να προωθηθεί η κοινή πρόταση όλων των φορέων για επαναλειτουργία του εργοστασίου ΑΓΝΟ και συνολικά της επιχείρησης, με βάση ένα βιώσιμο πλαίσιο και σχέδιο». Μάλιστα, η κυβέρνηση είπε ότι θα στηρίξει την εκποίηση της επιχείρησης ως σύνολο και όχι την τμηματική πώληση των περιουσιακών στοιχείων και του εξοπλισμού, ώστε να υπάρχει προοπτική επαναλειτουργίας του εργοστασίου, με επενδύσεις από επιχειρηματίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Θυμίζουμε ότι ανάλογες πρωτοβουλίες υπάρχουν και για άλλες επιχειρήσεις, όπως η ΕΝ.ΚΛΩ. Εκεί όπου η ανεργία χτυπάει «κόκκινο» και οι απολυμένοι έχουν ακόμα απαιτήσεις από τους πρώην εργοδότες και τις τράπεζες, η κυβέρνηση παρεμβαίνει είτε για να πουλήσει φρούδες ελπίδες, είτε για να ανοίξει το δρόμο σε επιχειρηματικά συμφέροντα που καραδοκούν να βγάλουν κέρδη, πατώντας πάνω και στη μειωμένη απαιτητικότητα των απολυμένων, που ψάχνουν πάση θυσία ένα μεροκάματο.

Ψέμα πάνω στο ψέμα

Δεν κωλώνουν πουθενά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ! Στην προσπάθειά τους να στηρίξουν την κυβέρνηση και την αντιλαϊκή της πολιτική, ασχημονούν στην πραγματικότητα και καταφεύγουν σε οφθαλμοφανή ψεύδη. Ο γραμματέας της ΚΕ του κόμματος, Π. Ρήγας, σε συνέντευξή του χτες στον ΣΚΑΪ, ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε ότι υπέγραψαν μνημόνιο επειδή τους το ζήτησε ...ο λαός! «Υπογράψαμε μια συμφωνία δύσκολη για όλους μας και πήραμε αυτή τη μεγάλη ευθύνη για να ανταποκριθούμε στη διάθεση του ελληνικού λαού που φάνηκε στις τρεις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις» είπε, φορτώνοντας τις επιλογές τους, που γίνονται για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, στην πλάτη του λαού που τον γονατίζουν. Αλλά και γι' αυτό ψέμα πάνω στο ψέμα. «Εμείς παλεύουμε για να έρθουν καλύτερες μέρες για τη χώρα μας», υποστήριξε ο Π. Ρήγας, ταυτίζοντας τη χώρα και το λαό με το κεφάλαιο και τα κέρδη του που είναι και το μόνο για το οποίο παλεύει αυτή η κυβέρνηση.

«Χάρτης»...

«Χάρτη πορείας για την ολοκλήρωση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης στην Ευρώπη έως το 2025» συζήτησε, την προηγούμενη βδομάδα, η Οικονομική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, στις Βρυξέλλες, όπου οι συμμετέχοντες κατέθεσαν τα διαπιστευτήριά τους στη συνέχιση της πολιτικής της δημοσιονομικής λιτότητας και των προγραμμάτων «ανακούφισης» σε ευάλωτες ομάδες, προς χάριν της διατήρησης της λεγόμενης κοινωνικής συνοχής, της συνέχισης δηλαδή της ανέχειας των λαϊκών στρωμάτων. Τα διαπιστευτήρια της ελληνικής Τοπικής Διοίκησης στις δρομολογούμενες πολιτικές κατέθεσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Γ. Πατούλης, που συμμετείχε στη συνεδρίαση. Ο Χάρτης, ανάμεσα σε άλλα, θα δίνει «νέα έμφαση», όπως σημειώνεται, στη «διάσταση της απασχόλησης και στην κοινωνική διάσταση, καθώς παρατηρείται ανησυχητική αύξηση των ανισοτήτων που, κατά μεγάλο μέρος, συνδέονται με τις εδαφικές ανισότητες». Θυμίζουμε ότι στις πολιτικές για την απασχόληση έχουν κατατεθεί, κατά καιρούς, απόψεις ακόμα και για τζάμπα εργασία νέων ανέργων, προς όφελος του βιογραφικού (!) τους. Ισως έτσι να ευελπιστούν και οι δικοί μας δήμαρχοι να αντιμετωπίσουν τη σοβαρή έλλειψη προσωπικού στους δήμους.

Αλλωστε, στις βασικές προτεραιότητες του νέου Χάρτη είναι «η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η δημοσιονομική πειθαρχία», που προοιωνίζονται τα χειρότερα για εργαζόμενους, ανέργους και γενικά τους λαούς. Χειρότερα, που εγγυάται και η ΚΕΔΕ, με την ευλαβική παρακολούθηση και προσήλωση στις αποφάσεις τέτοιων οργάνων, όπως αυτό της ΕΕ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1819 Ιδρύεται η βραχύβια Δημοκρατία της «Μεγάλης Κολομβίας» (αποτελούμενη από τα σημερινά κράτη της Κολομβίας, της Βενεζουέλας, του Εκουαδόρ, του Παναμά, καθώς και τμημάτων του Περού, της Γουιάνας και της Βραζιλίας). Ο Σιμόν Μπολιβάρ εκλέγεται πρώτος Πρόεδρος της χώρας.

1825 Ξεκινά η τρίτη και τελευταία πολιορκία του Μεσολογγίου.

1830 Πεθαίνει ο Βενεζουελάνος στρατιωτικός και πολιτικός ηγέτης Σιμόν Μπολιβάρ, που έγινε σύμβολο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Λατινικής Αμερικής κατά των Ισπανών.

1900 Γεννιέται η ηθοποιός Κατίνα Παξινού.

1903 Οι αδελφοί Ράιτ γίνονται οι πρώτοι άνθρωποι στον κόσμο που πετούν με αεροπλάνο. Η πτήση εκτελέστηκε με τέσσερις δοκιμές, διάρκειας 12, 13, 15 και 59 δευτερολέπτων που κατά την τελευταία διανύθηκε απόσταση 260 μέτρων.

1913 Υπογράφεται το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας, με το οποίο καθορίζονταν τα σύνορα του νεοϊδρυθέντος κράτους της Αλβανίας.

1918 Η προσωρινή εργατο-αγροτική κυβέρνηση της Λετονίας ανακηρύσσει την εγκαθίδρυση της σοβιετικής εξουσίας.

1926 Η ΚΕ του ΚΚΕ με απόφασή της καταδικάζει τη στάση του τέως Γραμματέα του Κόμματος, Παντελή Πουλιόπουλου και την επιμονή του στη φραξιονιστική - λικβινταριστική δράση, θέτοντάς τον εκτός Κόμματος έως την οριστική ρύθμιση του ζητήματός του στο επερχόμενο 3ο τακτικό Συνέδριο.

1940 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Φρ. Ρούζβελτ ανακοινώνει το νόμο περί «δανεισμού και εκμίσθωσης» όπλων και εξοπλισμού σε όσους πολεμούν κατά του Αξονα.

1942 Στον Πειραιά, 7.000 εργάτες διαφόρων κλάδων κατεβαίνουν σε απεργία με αίτημα τη χορήγηση τροφίμων.

1944 Το βασικό οχυρό του ΕΛΑΣ στο εργοστάσιο του ΦΙΞ εμβολίζεται με βρετανικά άρματα μάχης. Ολοι οι υπερασπιστές του πέφτουν μαχόμενοι. Παρά το αυξανόμενο πλεονέκτημα του αντιπάλου σε άντρες και όπλα, ο ΕΛΑΣ συνεχίζει να σημειώνει νίκες, καταλαμβάνοντας την έπαυλη Θων, ανακαταλαμβάνοντας το Δημαρχείο κ.ά. Ο ΕΛΑΣ ανακατέλαβε επίσης τον Αρδηττό. Οι περιοχές που καταλαμβάνονται από τις εγχώριες αστικές και βρετανικές δυνάμεις, «εκκαθαρίζονται» με πρωτοφανή αγριότητα από την Εθνοφυλακή, με «συμμετοχή» και Βρετανών στρατιωτών.

1954 Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψηφίζει - με 50 ψήφους υπέρ (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) και 8 αποχές - την πρόταση της Νέας Ζηλανδίας για τη διακοπή κάθε συζήτησης για το Κυπριακό. Οι εργατικές οργανώσεις της Κύπρου κηρύσσουν 24ωρη απεργία διαμαρτυρόμενες γι' αυτή την απόφαση του ΟΗΕ.

1960 Ξεκινά τις εργασίες του το Γ' Πανσπουδαστικό Συνέδριο (17-23/12/1960).

1997 Ουκρανικό αεροσκάφος τύπου «Γιάκοβλεφ» με προορισμό τη Θεσσαλονίκη χάνει τον προσανατολισμό του και συντρίβεται κοντά στο χωριό Φωτεινά της Πιερίας, με αποτέλεσμα το θάνατο 72 ανθρώπων.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org