Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1819 Ιδρύεται η βραχύβια Δημοκρατία της «Μεγάλης Κολομβίας» (αποτελούμενη από τα σημερινά κράτη της Κολομβίας, της Βενεζουέλας, του Εκουαδόρ, του Παναμά, καθώς και τμημάτων του Περού, της Γουιάνας και της Βραζιλίας). Ο Σιμόν Μπολιβάρ εκλέγεται πρώτος Πρόεδρος της χώρας.

1825 Ξεκινά η τρίτη και τελευταία πολιορκία του Μεσολογγίου.

1830 Πεθαίνει ο Βενεζουελάνος στρατιωτικός και πολιτικός ηγέτης Σιμόν Μπολιβάρ, που έγινε σύμβολο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Λατινικής Αμερικής κατά των Ισπανών.

1900 Γεννιέται η ηθοποιός Κατίνα Παξινού.

1903 Οι αδελφοί Ράιτ γίνονται οι πρώτοι άνθρωποι στον κόσμο που πετούν με αεροπλάνο. Η πτήση εκτελέστηκε με τέσσερις δοκιμές, διάρκειας 12, 13, 15 και 59 δευτερολέπτων που κατά την τελευταία διανύθηκε απόσταση 260 μέτρων.

1913 Υπογράφεται το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας, με το οποίο καθορίζονταν τα σύνορα του νεοϊδρυθέντος κράτους της Αλβανίας.

1918 Η προσωρινή εργατο-αγροτική κυβέρνηση της Λετονίας ανακηρύσσει την εγκαθίδρυση της σοβιετικής εξουσίας.

1926 Η ΚΕ του ΚΚΕ με απόφασή της καταδικάζει τη στάση του τέως Γραμματέα του Κόμματος, Παντελή Πουλιόπουλου και την επιμονή του στη φραξιονιστική - λικβινταριστική δράση, θέτοντάς τον εκτός Κόμματος έως την οριστική ρύθμιση του ζητήματός του στο επερχόμενο 3ο τακτικό Συνέδριο.

1940 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Φρ. Ρούζβελτ ανακοινώνει το νόμο περί «δανεισμού και εκμίσθωσης» όπλων και εξοπλισμού σε όσους πολεμούν κατά του Αξονα.

1942 Στον Πειραιά, 7.000 εργάτες διαφόρων κλάδων κατεβαίνουν σε απεργία με αίτημα τη χορήγηση τροφίμων.

1944 Το βασικό οχυρό του ΕΛΑΣ στο εργοστάσιο του ΦΙΞ εμβολίζεται με βρετανικά άρματα μάχης. Ολοι οι υπερασπιστές του πέφτουν μαχόμενοι. Παρά το αυξανόμενο πλεονέκτημα του αντιπάλου σε άντρες και όπλα, ο ΕΛΑΣ συνεχίζει να σημειώνει νίκες, καταλαμβάνοντας την έπαυλη Θων, ανακαταλαμβάνοντας το Δημαρχείο κ.ά. Ο ΕΛΑΣ ανακατέλαβε επίσης τον Αρδηττό. Οι περιοχές που καταλαμβάνονται από τις εγχώριες αστικές και βρετανικές δυνάμεις, «εκκαθαρίζονται» με πρωτοφανή αγριότητα από την Εθνοφυλακή, με «συμμετοχή» και Βρετανών στρατιωτών.

1954 Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψηφίζει - με 50 ψήφους υπέρ (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) και 8 αποχές - την πρόταση της Νέας Ζηλανδίας για τη διακοπή κάθε συζήτησης για το Κυπριακό. Οι εργατικές οργανώσεις της Κύπρου κηρύσσουν 24ωρη απεργία διαμαρτυρόμενες γι' αυτή την απόφαση του ΟΗΕ.

1960 Ξεκινά τις εργασίες του το Γ' Πανσπουδαστικό Συνέδριο (17-23/12/1960).

1997 Ουκρανικό αεροσκάφος τύπου «Γιάκοβλεφ» με προορισμό τη Θεσσαλονίκη χάνει τον προσανατολισμό του και συντρίβεται κοντά στο χωριό Φωτεινά της Πιερίας, με αποτέλεσμα το θάνατο 72 ανθρώπων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ