Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΕΣΤΙΑΣ ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Nα δυναμώσει η οργάνωση των σπουδαστών

Από τις κινητοποιήσεις του Συλλόγου Οικοτρόφων Εστίας στο ΤΕΙ Χαλκίδας
Από τις κινητοποιήσεις του Συλλόγου Οικοτρόφων Εστίας στο ΤΕΙ Χαλκίδας
Με αφορμή τον αγώνα των οικότροφων σπουδαστών στο ΤΕΙ Στερεάς, στη Χαλκίδα, ενάντια στο νέο κανονισμό λειτουργίας της Eστίας, ο «Ριζοσπάστης» φιλοξενεί σήμερα συνέντευξη του Γιώργου Κατηφόρη, οικότροφου σπουδαστή στο ΤΕΙ Στερεάς στη Χαλκίδα και Γραμματέα του Τομεακού Συμβουλίου ΤΕΙ Χαλκίδας της ΚΝΕ.

-- Ποιος ήταν ο λόγος της δίμηνης και πλέον κινητοποίησής σας;

-- Το ΤΕΙ Στερεάς συγκαταλέγεται στη μακρά λίστα των ΤΕΙ πανελλαδικά με οξυμένα προβλήματα. Οπως και αλλού, έτσι και εδώ υπάρχουν χρόνια προβλήματα που οφείλονται στην πολιτική των κυβερνήσεων, των προηγούμενων και της τωρινής, που, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, στόχο έχει τη μεγαλύτερη προσαρμογή της τεχνολογικής εκπαίδευσης στην εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Εκφραση αυτής της πολιτικής είναι η υποχρηματοδότηση του Ιδρύματος. Αποθεματικά «κουρεμένα» με το PSI του ΠΑΣΟΚ και κλεμμένα με την ΠΝΠ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Περαιτέρω περικοπή 20% στους προϋπολογισμούς από τη «δεύτερη φορά αριστερά». Αποτέλεσμα η ένταση των ταξικών φραγμών καθώς και το στρώσιμο του εδάφους, ώστε όταν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο να παρουσιαστεί ως σωτήρια λύση το «μπάσιμο» επιχειρηματιών για την ίδια τη λειτουργία του Ιδρύματος, φυσικά με το αζημίωτο.


Στον τομέα της στέγασης, η πολιτική αυτή ήρθε να εφαρμοστεί με τη θέσπιση ενός νέου εσωτερικού κανονισμού - έκτρωμα για την Εστία των Ψαχνών, τη στιγμή που, για τους πάνω από 15 χιλιάδες σπουδαστές του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, υπάρχουν Εστίες μόνο στη Χαλκίδα και αυτές μόνο για 408 σπουδαστές, σε άθλιες συνθήκες. Ο κανονισμός αυτός ουσιαστικά περιλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος σχετικά με τις «νέες» υποχρεώσεις του οικοτρόφου, αλλά και μέτρα και ποινές για όποιον δεν υπακούσει. Με απλά λόγια, μεταξύ άλλων, μας επέβαλαν εγγύηση 200 ευρώ, για να μπούμε στα δωμάτιά μας, ενώ ο κανονισμός άνοιγε το δρόμο για επιβολή ενοικίου! Αδύνατον για μια λαϊκή οικογένεια που την έχει γονατίσει η αντιλαϊκή πολιτική, απαγορευτικό, για να σπουδάσουν τα παιδιά της σε σχολές μακριά από τα σπίτια της...

Αυτοί, εν συντομία, ήταν οι λόγοι που επέβαλαν την κινητοποίησή μας, με την ακούραστη συμβολή των δυνάμεων της ΚΝΕ μέσα από τον αγωνιστικό Σύλλογο Οικοτρόφων που είναι ένας από τους 56 Συλλόγους που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.

-- Ποια ήταν τα αιτήματα που προβάλατε μέσα από τον αγώνα αυτό;

-- Μαζί με το ολοκληρωμένο πλαίσιο στόχων και αιτημάτων για το σύνολο της λειτουργίας του Ιδρύματος, επεξεργαστήκαμε αιτήματα που αφορούν τόσο τη γενικότερη λειτουργία της Εστίας, ώστε οι συνθήκες διαβίωσης να είναι ανθρώπινες, όσο και αιτήματα που αφορούσαν το νέο εσωτερικό κανονισμό - έκτρωμα. Αυτά επικεντρώνονταν στα εξής:

  • Ούτε σκέψη για εγγύηση - χαράτσι στους εστιακούς σπουδαστές.
  • Ούτε σκέψη για νοίκι. Δεν πληρώνουμε ούτε 1 ευρώ για τη στέγασή μας.
  • Κατάργηση της ρατσιστικής ποσόστωσης ανάμεσα σε Ελληνες και αλλοδαπούς σπουδαστές.
  • Απόσυρση των διατάξεων που ποινικοποιούν την πολιτική και συνδικαλιστική δράση, επαναφορά της διάταξης που έκανε ρητή αναφορά στην απαγόρευση διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών.
  • Να δοθούν δωμάτια σε όλους τους πρωτοετείς σπουδαστές που έκαναν αίτηση. Να επινοικιαστούν δωμάτια και ξενοδοχεία στην περιοχή αν ο αριθμός τους υπερβαίνει τις δυνατότητες της Εστίας.

Η προβολή των αιτημάτων αυτών, που ακουμπούν στις πραγματικές ανάγκες των σπουδαστών βοήθησε στη συσπείρωσή τους στον αγώνα. Βοήθησε στην αποκάλυψη των πραγματικών αιτιών του προβλήματος, στις ευθύνες των εκάστοτε κυβερνήσεων όπως και της διοίκησης που παίζει εκτελεστικό ρόλο στην εφαρμογή της πολιτικής τους.

Συνέβαλε, ώστε να σπάει το κλίμα των χαμηλών απαιτήσεων και να μπαίνουν στο επίκεντρο οι σύγχρονες ανάγκες για τη ζωή και τις σπουδές μας. Φούντωσε η συζήτηση, η οποία συνεχίζεται αμείωτη, για το πώς μπορούμε να κατακτήσουμε τα δικαιώματά μας, προβάλλοντας το μονόδρομο του οργανωμένου και ανυποχώρητου αγώνα, με την ενεργό συμμετοχή των σπουδαστών.

Η αποφασιστική δράση των σπουδαστών, που πάλεψαν για το δικαίωμά τους στη δωρεάν στέγαση έβαλε στην άκρη τις προσπάθειες των δυνάμεων της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, που, με κάθε τρόπο, πρόβαλλαν τη λογική του «μικρότερου κακού», προσπαθώντας στην ουσία να τορπιλίσουν τον αγώνα και την ενότητα των σπουδαστών. Η μεν ΔΑΠ έλεγε πως η σημερινή κατάσταση των Εστιών δε δικαιολογεί την καταβολή αντιτίμου από τους σπουδαστές, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα πως, αν βελτιωθεί η υποδομή, αυτό θα δικαιολογούσε να βάζουν οι οικότροφοι το χέρι στην τσέπη. Η δε ΠΑΣΠ, ενώ στα λόγια εναντιώθηκε σε ορισμένα σημεία του κανονισμού, πρόβαλε την «αγωνιστική» πρόταση να υπάρχει εγγύηση, αλλά αυτή να μην καταβάλλεται σε μία δόση!

-- Με ποιες μορφές προωθήσατε τα αιτήματα αυτά;

-- Βασική μας αρχή αποτέλεσε το γεγονός ότι εφόσον ο νέος κανονισμός πλήττει τους σπουδαστές, αυτοί πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να οργανώσουν τον αγώνα τους. Στην υπόθεση αυτή, βοήθησε σημαντικά το γεγονός ότι ο Σύλλογος Οικοτρόφων είναι ζωντανός και αγωνιστικός, με πλούσια δράση, έχει πάρει διαζύγιο με φαινόμενα εκφυλισμού και σαπίλας που επικρατούν σε άλλους σπουδαστικούς συλλόγους. Καθοριστικό ρόλο γι' αυτό έχει παίξει η παρέμβαση και δράση των δυνάμεων της ΚΝΕ, άλλων πρωτοπόρων σπουδαστών, που είναι εκλεγμένοι στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Στο επίκεντρο της δράσης μας ήταν η προσπάθεια να μαζικοποιούνται οι Γενικές Συνελεύσεις του Συλλόγου, οι οικότροφοι να παίρνουν το λόγο, να εκθέτουν προβληματισμούς και προτάσεις για την εξέλιξη του αγώνα. Καθιερώθηκαν εβδομαδιαίες Γενικές Συνελεύσεις στις οποίες γινόταν εκτίμηση της κατάστασης, αναπτυσσόταν συζήτηση και επιχειρήματα ενάντια στις συκοφαντίες και τις πιέσεις που εντείνονταν από τη διοίκηση και άλλες δυνάμεις. Αυτό βοήθησε ώστε να αναπτερώνεται το ηθικό των σπουδαστών, να διαμορφώνεται μια ανυποχώρητη δύναμη διατεθειμένη να παλέψει για το δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση.

Κρίσιμο ρόλο στην εξέλιξη της κινητοποίησης έπαιξε η προσπάθεια ώστε ο αγώνας να μην κλειστεί μέσα στους 4 τοίχους της Εστίας. Καλλιεργήσαμε κλίμα αλληλεγγύης, προβάλλαμε το σύνθημα «Ενας για όλους και όλοι για έναν». Καλέσαμε σε συντονισμό και άλλους συλλόγους του ΤΕΙ Στερεάς. Πήραμε μέρος στην κινητοποίηση Συλλόγων Εστιακών Φοιτητών και σπουδαστών στο υπουργείο Παιδείας. Εγινε κινητοποίηση στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας στο πλαίσιο της πανελλαδικής μέρας δράσης φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων στις 5/11. Αναδείχθηκε η εμπειρία από αντιπροσωπεία του Συλλόγου που συμμετείχε στην 6η Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ. Ο Σύλλογος συμμετείχε στα συλλαλητήρια και τις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, μαζί με τους εργαζόμενους γονείς μας, απευθύνοντας μέσω εκπροσώπου του χαιρετισμό, κάνοντας ευρύτερα γνωστό τον αγώνα μας. Επίσης, ο Σύλλογος Οικοτρόφων εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους μαθητές της περιοχής που κινητοποιήθηκαν μαζικά στις 2/11 και στην απεργία στις 12/11, καθώς και στο γειτονικό ΕΠΑΛ Ψαχνών, όπου οι μαθητές αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τις κτιριακές εγκαταστάσεις του σχολείου.

Με δυναμική κινητοποίηση, και ενώ η διοίκηση φαινόταν ανυποχώρητη στην επιβολή του νέου κανονισμού, με ευθύνη του Συλλόγου και επιτροπής που συγκροτήθηκε στο πλαίσιό του, έγινε δωρεάν διανομή των κλειδιών στους δικαιούχους σπουδαστές, κατοχυρώνοντας στην πράξη το δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση. Στην αντίδραση της διοίκησης να ξεκινήσει διαδικασία εισαγγελικής παρέμβασης στοχοποιώντας 4 πρωτοπόρους σπουδαστές, με συκοφαντίες και ψεύδη, σηκώθηκε κύμα αλληλεγγύης. Πρώτα και κύρια από τους σπουδαστές του ΤΕΙ, καθώς στηρίζονταν μαζικά ψήφισμα του Συλλόγου που μπήκε Τμήμα το Τμήμα, εργαστήριο - εργαστήριο. Μέσα σε λίγες μέρες, δεκάδες φορείς, εργατικά σωματεία, φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι στάθηκαν στο πλευρό μας. Οργανώθηκαν, ταυτόχρονα, παραστάσεις διαμαρτυρίας από εργατικά σωματεία στη διοίκηση του ΤΕΙ σε Λαμία και Χαλκίδα. Υπερψηφίστηκε ψήφισμα που έθεσαν οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς και στο Δημοτικό Συμβούλιο Διρφύων - Μεσσαπίων. Αναδείχτηκε το θέμα στη Βουλή με Ερώτηση του ΚΚΕ. Σημαντική συμβολή στην ανάδειξη του αγώνα μας είχε ο «Ριζοσπάστης» με συνεχή ρεπορτάζ για την εξέλιξη του αγώνα, δίνοντας κουράγιο και στήριξη.

-- Ποια ήταν η κατάληξη αυτής της κινητοποίησης; Πώς σκέφτεστε να συνεχίσετε τη δράση σας;

-- Με τον αγώνα μας αυτό θεωρούμε ότι πετύχαμε μια μικρή νίκη. Καταφέραμε να αποσυρθεί για φέτος το απαράδεκτο χαράτσι - εγγύηση και να μπουν όλοι οι σπουδαστές δωρεάν στα δωμάτια που δικαιούνται. Ακόμα, δείξαμε ότι η συλλογική δράση μπορεί να αντιμετωπίσει τους εκβιασμούς και τις απειλές, καθώς υπήρξε δέσμευση για απόσυρση της εισαγγελικής παρέμβασης. Το σπουδαιότερο, ωστόσο, είναι η μεγάλη εμπειρία που αποκομίσαμε από έναν τέτοιο αγώνα. Αναδείχτηκε πως χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δε γίνονται. Πως ο συλλογικός αγώνας, που βάζει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των αναγκών μας, μπορεί να καθυστερεί μέτρα, να αποσπά κατακτήσεις, να συσπειρώνει δυνάμεις για τη συνέχιση της πάλης για τις σπουδές και τη ζωή που μας αξίζει.

Αυτή την εμπειρία αξιοποιούμε για τις σημαντικές μάχες που έχουμε μπροστά μας. Πρώτος σταθμός ο πανελλαδικός συντονισμός των Συλλόγων των ΤΕΙ τις επόμενες μέρες στον οποίο θα συμμετάσχει ο Σύλλογος Οικοτρόφων. Ετοιμαζόμαστε για δυναμική απάντηση στις αρνητικές εξελίξεις που θα προκύψουν στο ΤΕΙ μετά το πέρας της αξιολόγησης του Ιδρύματος. Ταυτόχρονα, δυναμώνουμε την αλληλεγγύη στους εργαζόμενους του «Ζούρα» που βρίσκονται εδώ και ένα μήνα σε απεργιακές κινητοποιήσεις, απαιτώντας την καταβολή δεδουλευμένων και το δικαίωμα στη δουλειά. Κλιμακώνουμε την προετοιμασία για μαζική συμμετοχή των σπουδαστών σε νέα πανελλαδική απεργία, όταν θα ψηφίζεται το ασφαλιστικό έκτρωμα στη Βουλή. Την ίδια στιγμή, σχεδιάζουμε το ξεδίπλωμα πολύμορφης δραστηριότητας του Συλλόγου με αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Δίνουμε τη μάχη, για να αλλάξει η κατάσταση στους Συλλόγους της ΣΔΟ και της ΣΤΕΦ, να δυναμώσει η οργάνωση των σπουδαστών μέσα από τις Επιτροπές Αγώνα, που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ