Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2015
Παλεύουμε για ένα άλλο κράτος, με το λαό στην εξουσία

ΜΑΡΑ ΖΑΧΑΡΕΑ: Από το '74 και μετά το κόμμα σας, αλλά και συνδικάτα της αριστεράς, ασκούν μεγάλες πιέσεις για την αύξηση του δημόσιου τομέα. Εχετε αναλογιστεί ποτέ ποια είναι η ευθύνη του ΚΚΕ για τη διόγκωση του Δημοσίου που έφερε μεγάλα ελλείμματα και συχνά αναποτελεσματικότητα στις καθημερινές συναλλαγές του πολίτη με το κράτος;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Εχουμε μάθει τόσα χρόνια και έχουμε ζήσει, ο ελληνικός λαός και όλοι μας, και κυρίως απ' το '74 και δώθε να ζούμε σε ένα δημόσιο τομέα, σε έναν καπιταλιστικό τομέα, δημόσιο, κρατικό, ο οποίος έχει και διαφθαρεί και σαπίσει όχι μόνο λόγω του μεγέθους του, αλλά και λόγω της πολιτικής που ασκείται απ' τις εκάστοτε κυβερνήσεις, εξαιτίας του ότι άμεσα είναι συνυφασμένος με μια εξουσία παράπλευρη, που είναι η πραγματική εξουσία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα, δηλαδή πολλές φορές βλέπουμε ένα δημόσιο τομέα, κρατικό τομέα, διεφθαρμένο, διογκωμένο και δεν βλέπουμε τον διαφθορέα που είναι το μονοπώλιο, που είναι το κεφάλαιο που συμβάλλει σε αυτό.

Απ' αυτήν την άποψη, λοιπόν, εμείς δε μιλάμε για έναν τέτοιο δημόσιο τομέα, για έναν κρατικό τομέα. Το ΚΚΕ παλεύει για μια κοινωνικοποιημένη οικονομία, για έναν τομέα ο οποίος βεβαίως θα ανήκει στο κράτος, αλλά όχι στο κράτος το καπιταλιστικό, στο κράτος το σημερινό, αλλά σε ένα άλλο κράτος όπου η εργατική τάξη, ο λαός μας θα είναι στην εξουσία, θα μπορεί να ελέγχει αυτόν τον κρατικό τομέα, μέσα απ' την παραγωγική μονάδα, μέσα απ' τη συνέλευση του χώρου δουλειάς, μέσα απ' το συνεταιρισμό των αγροτών, μέσα από διάφορες μορφές πραγματικής λαϊκής εξουσίας με εργατικό έλεγχο και κοινωνικό λαϊκό έλεγχο.

ΜΑΡΑ ΖΑΧΑΡΕΑ: Ωστόσο το Κόμμα σας και τα συνδικάτα της αριστεράς, ο αριστερός συνδικαλισμός στο υπάρχον σύστημα και στο υπάρχον δημόσιο τομέα, ασκούσε εντονότατες πιέσεις να αυξάνεται συνεχώς. Και επιμένω στην ερώτησή μου, διότι δύο πυλώνες της ιδεολογίας του κόμματός σας, ο Λένιν στο «Κράτος και επανάσταση» και ο Μαρξ στη «18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη» τάσσονται εναντίον της δημοσιοϋπαλληλίας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Πολύ Λένιν και Μαρξ πέφτει το τελευταίο διάστημα, αλλά δεν θα ήθελα να το σχολιάσω.

Κοιτάξτε να δείτε, αν κοιτάξουμε σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία, είναι τεράστιες οι ελλείψεις. Στη Σύρο που πήγα, στην Καβάλα, στη Δράμα, στην Κομοτηνή, εδώ στην Αθήνα, στην περιφέρεια Αττικής λείπουν νοσηλευτές, λείπουν γιατροί και πεθαίνει ο κόσμος.

Να πάμε στους εκπαιδευτικούς, στο δημόσιο, που είναι τα παιδιά μας, που είναι στα σχολειά τους. Πόσοι λείπουν; Δημόσιοι υπάλληλοι είναι αυτοί. Χρειάζεται να αναπτυχθούν αυτές οι θέσεις; Υπάρχουν τεράστια κενά και ήδη μεθαύριο έχουν αγιασμό τα σχολεία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ