Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Βεβαιότητες για την εφαρμογή του μνημονίου, ανεξάρτητα από κυβέρνηση

«Αποκαλύψεις» Γιούνκερ: Η ανταγωνιστικότητα των Ελλήνων εφοπλιστών και των άλλων τμημάτων του κεφαλαίου, στην πρώτη γραμμή της 7μηνης διαπραγμάτευσης...

«Εάν αυτήν τη φορά, οι κοινοί κανόνες δεν γίνουν σεβαστοί, τότε η αντίδραση της ΕΕ και της Ευρωζώνης θα είναι διαφορετική. Πρέπει να γίνει αυτό που συμφωνήθηκε». Αυτό ξεκαθάρισε, στο πλαίσιο της χτεσινής ομιλίας του στο Ευρωκοινοβούλιο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ, σχετικά με την πλήρη εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων του τρίτου μνημονίου.

Παράλληλα, στη δευτερολογία του, επανέφερε πτυχές της αντιλαϊκής διαπραγμάτευσης που διενήργησε, από την πρώτη στιγμή για λογαριασμό του κεφαλαίου, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Πρόκειται για μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με τους σκληρούς ανταγωνισμούς ανάμεσα στα τμήματα του ευρωενωσιακού κεφαλαίου, όπως είναι η περίπτωση της φορολόγησης των Ελλήνων εφοπλιστών, ζήτημα που θέτει πάγια π.χ. το αντίστοιχο γερμανικό εφοπλιστικό κεφάλαιο. «Υπάρχει το θέμα της δίκαιης φορολόγησης των πλοιοκτητών. Δεν το είχε προτείνει η ελληνική κυβέρνηση. Εγώ ο Χριστιανοδημοκράτης συντηρητικός, εξεπλάγην γιατί άκουγα επί ώρες μια επιχειρηματολογία από τον πρωθυπουργό κατά της δίκαιης φορολόγησης των πλουσιότερων στην Ελλάδα σε βάρος των φτωχότερων», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιούνκερ.

Επιπλέον, σημείωσε ότι ο ίδιος «ανέλαβε κάτι λογικό: Να περικόψει τον αμυντικό προϋπολογισμό. Αυτό θα έπρεπε να το κάνει η ίδια η κυβέρνηση της Ελλάδας»... Να θυμίσουμε ότι και σε αυτό το ζήτημα οι ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί είχαν αποτυπωθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τη σχετική παρέμβαση (εναντίον των περικοπών) από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ.

Τα παραπάνω αποκαλύπτουν ανάγλυφα το είδος της «σκληρής διαπραγμάτευσης» από την «πρώτη φορά αριστερά» και βέβαια με τη συμμετοχή και των υπουργών που πέρασαν στη Λαϊκή Ενότητα - ΣΥΡΙΖΑ 2.

Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις, από την πλευρά του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM), Kλ. Ρέγκλιννκ. Αναφερόμενος στις επικείμενες ελληνικές εκλογές, σημειώνει ότι δεν έχει μεγάλη σημασία ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, αφού περισσότεροι από το 80% των βουλευτών της προηγούμενης Βουλής υποστήριξαν το πρόγραμμα. Αυτό που έχει σημασία, συνεχίζει, είναι να υπάρχει λειτουργική κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό, έτσι ώστε να συνεχιστεί μετεκλογικά η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που είχε διακοπεί στο πρώτο μισό της χρονιάς. Σχετικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη απαντά πως «δεν είναι ένα σενάριο πάνω στο οποίο δουλεύουμε αυτή τη στιγμή, αν και, θεωρητικά, είναι πάντα πιθανό».

Την ίδια ώρα, ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, «εκτιμά» ότι σχηματισμός της μετεκλογικής κυβέρνησης στην Ελλάδα, δεν θα καθυστερήσει ιδιαίτερα, επισημαίνοντας ότι μέσα στον Οκτώβρη θα ξεκινήσει η διαδικασία για την πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος. Επίσης, ο εν λόγω παράγοντας, δήλωσε «απόλυτα πεπεισμένος» πως όποια και αν είναι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα «τιμήσει τη συμφωνία», προσθέτοντας πως οι όροι του μνημονίου βρίσκονται υπό συνεχή διαπραγμάτευση.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο, έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα που δίνει την ευκαιρία στην ελληνική οικονομία να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, στη βάση της αρχής «αλληλεγγύη έναντι ίδιας ευθύνης». Αυτό σημαίνει την «οικειοποίηση» των αντιλαϊκών μέτρων από την επόμενη κυβέρνηση και το αστικό πολιτικό προσωπικό, όπως άλλωστε ζητά και το εγχώριο κεφάλαιο, με αντάλλαγμα την «αλληλεγγύη» των δανειστών.

Εγχώριο κεφάλαιο: Η προεκλογική παρέμβαση... της ημέρας

Την ίδια ώρα, σε μία ακόμα εκλογικού χαρακτήρα παρέμβαση προχώρησε χτες φορέας του εγχώριου κεφαλαίου, αυτή τη φορά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ).

Σε σχετική ανακοίνωση και στο ίδιο μήκος κύματος με τις προηγούμενες παρεμβάσεις του ΣΕΒ, του ΣΒΒΕ κ.ά., ο ΣΕΒΤ επισημαίνει πως «η ταχεία αποκατάσταση του οικονομικού κλίματος, ως αποτέλεσμα της πολιτικής σταθερότητας μετά την εκλογική αναμέτρηση της 20ής Σεπτέμβρη, αποτελεί επιτακτική ανάγκη».

Δείχνοντας στην κατεύθυνση της άμεσης ψήφισης και της εφαρμογής της επόμενης δέσμης με τα προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα, σημειώνει: «Η επιτυχής αξιολόγηση της εκτέλεσης του νέου ελληνικού προγράμματος τον Οκτώβρη συνιστά την ικανή και αναγκαία συνθήκη για την ανάταξη της οικονομίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ