Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΤΡΑ
Σε οριακή λειτουργία το νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας»

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Π. Κοσιώνη και Ορ. Κολοζώφ

Την κατάσταση διάλυσης, στην οποία εξωθείται το νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» της Πάτρας, στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής υποχρηματοδότησης και υποβάθμισης της δημόσιας υγείας που ακολουθεί η κυβέρνηση, υπογραμμίζουν σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης και Ορέστης Κολοζώφ προς τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Αλ. Παπαδόπουλο.

«Η κυβέρνηση, εναρμονιζόμενη με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εμπορευματοποιεί την υγεία, τη μετατρέπει από βασικό ανθρώπινο κοινωνικό αγαθό σε χώρο επιχειρηματικής δραστηριότητας. Το πρόβλημα αναμένεται να οξυνθεί παραπέρα με την εφαρμογή του νέου νομοσχεδίου για την Υγεία, με το οποίο οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία γίνονται "λάστιχο", ο ασθενής μετατρέπεται σε πελάτη και η υγεία θα κοστίζει πλέον πολύ ακριβά στη λαϊκή οικογένεια», επισημαίνουν οι κομμουνιστές βουλευτές.

Ειδικότερα για το νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας», τονίζουν ότι η κατάσταση κρίνεται από το ίδιο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό οριακή:

  • Η Παθολογική Κλινική με το σημερινό προσωπικό λειτουργούσε με 42 κρεβάτια, τα οποία στην πορεία έγιναν 82 και τώρα πάλι, με το ίδιο προσωπικό, ετοιμάζεται η επέκτασή της σε 110 κρεβάτια.
  • Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) υπάρχουν δέκα ενεργά κρεβάτια, από τα οποία λειτουργούν τα τέσσερα μόνο. Τα υπόλοιπα έξι δε λειτουργούν, λόγω έλλειψης προσωπικού - χρειάζονται άλλοι 15 νοσηλευτές και τρεις γιατροί.
  • Στον φαρμακευτικό τομέα με έξι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις έχουν τοποθετηθεί μόνο δυο φαρμακοποιοί, ενώ λείπουν και δυο βοηθοί. Ειδικά ο συγκεκριμένος τομέας που έχει να καλύψει σε τροφοδοσία φαρμάκων τον ίδιο τον «Αγιο Ανδρέα», το 409 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, όλα τα Κέντρα Υγείας, τα προνοιακά ιδρύματα, τα άσυλα της περιοχής, τις φυλακές, τους άπορους, είναι αδύνατο να συνεχίσει τη λειτουργία με το υπάρχον προσωπικό. Και χωρίς να φτάνουν αυτά, γίνονται προσπάθειες να μεταβιβαστούν οι όποιες διαχειριστικές ευθύνες κυβέρνησης και διοίκησης του νοσοκομείου προς τους εργαζόμενους, τους οποίους προσπαθούν να τρομοκρατήσουν με συνεχείς Ενορκες Διοικητικές Εξετάσεις και ανακρίσεις.
  • Στο Ακτινολογικό, στο τμήμα Αξονικού Τομογράφου που μόλις τοποθετήθηκε το καινούριο μηχάνημα, δεν μπορεί να λειτουργήσει στοιχειωδώς, γιατί λείπουν τουλάχιστον οκτώ εργαζόμενοι ειδικευμένοι στο χειρισμό του.
  • Οι εφημερίες «ψαλιδίζονται». Η λογική της περικοπής των κοινωνικών δαπανών, της συμπίεσης των κονδυλίων για τις εφημερίες, οδηγεί στην έκδοση προγραμμάτων εφημεριών, που από τους ίδιους τους γιατρούς χαρακτηρίζονται επικίνδυνες για τους ασθενείς που προσέρχονται στο νοσοκομείο. Σε μια κατάσταση απόγνωσης πλέον, οι γιατροί του «Αγίου Ανδρέα» ζήτησαν την παρέμβαση του εισαγγελέα πριν είναι αργά για τη ζωή των ασθενών.

«Το νοσοκομείο λειτουργεί χάρη στο φιλότιμο και την υπερπροσπάθεια των εργαζομένων, οι οποίοι, στην κυριολεξία, "τρέχουν και δε φτάνουν"», τονίζουν οι κομμουνιστές βουλευτές.

«Ο "Αγιος Ανδρέας", υπογραμμίζουν στη συνέχεια, έχει τις δυνατότητες, το κατάλληλο επιστημονικό και εργατικό δυναμικό για να προσφέρει ένα ιδιαίτερα ικανοποιητικό επίπεδο υγείας - περίθαλψης στους ασθενείς. Βέβαια, αυτό προϋποθέτει να μπει τέρμα στην ανθυγιεινή, αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Προϋποθέτει να στηριχτούν οι προσπάθειες των εργαζομένων».

«Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, υπάρχει η ανάγκη για ένα σύγχρονο δημόσιο σύστημα υγείας, που θα παρέχει δωρεάν και υψηλού επιπέδου υγεία - περίθαλψη για όλους», τονίζουν, τέλος, οι βουλευτές του ΚΚΕ και ερωτούν τον υπουργό Υγείας:

  • Εάν προτίθεται η κυβέρνηση να καλύψει τα τρομακτικά κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με μόνιμους διορισμούς, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια ικανοποιητική λειτουργία του νοσοκομείου και να μειωθεί η υπερεντατικοποίηση, υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων.
  • Αν προτίθεται η κυβέρνηση να συμβάλει στην κατάρτιση ενός πλήρους και ασφαλούς προγράμματος εφημεριών με την αναγκαία και απαραίτητη διάθεση των κονδυλίων.
  • Ειδικά για τον φαρμακευτικό τομέα, πώς και πότε θα καλύψει η κυβέρνηση τα τέσσερα οργανικά κενά των φαρμακοποιών που επείγουν.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ