Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σκληρή πραγματικότητα

Καταγγελίες εκπροσώπων της ΕΣΚ των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες

Τη σκληρή πραγματικότητα της μείωσης των κοινωνικών δαπανών, της εμπορευματοποίησης των αναγκών τους, της υποταγής των πάντων στους νόμους της δήθεν ελεύθερης αγοράς και στους μονόδρομους της ΟΝΕ, βιώνουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες και οι γονείς τους. Οπως τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου χθες στη Θεσσαλονίκη οι εκπρόσωποι της «Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες» (ΑμΕΑ), τα ειδικά σχολεία της Θεσσαλονίκης, όπως η Σχολή Τυφλών και το Εθνικό Ιδρυμα Κωφών, έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Ειδικότερα για το πρώτο σχολείο, τόνισαν ότι σ' αυτό φοιτούν 9 μαθητές, ενώ στη Β. Ελλάδα τα παιδιά με τυφλότητα υπολογίζονται πάνω από 400. Η κατάσταση είναι ακόμη πιο δραματική στα παιδιά με νοητική υστέρηση, αυτισμό και πολλαπλές αναπηρίες.

Οι εκπρόσωποι της «Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης» ΑμΕΑ Χάρης Χουρδάκης, Μάριος Καμακάρης και Στ. Καζεπίδης, που περιόδευσαν τις τελευταίες μέρες σε ειδικά σχολεία και ιδρύματα της Μακεδονίας, τόνισαν ότι διαπίστωσαν ανεπάρκεια υποδομών, έλλειψη προοπτικής και διασφάλισης για τις σχολές που υπάρχουν, ενώ μεγάλη είναι η αγωνία εργαζομένων και γονιών για το μέλλον. Πρόσθεσαν ότι τεράστιες είναι οι ελλείψεις κτιριακών υποδομών, καθώς και οι ελλείψεις σε προσωπικό.

«Δεν μπορεί να τινάζεται στον αέρα το όποιο δημόσιο σύστημα πρόνοιας, υγείας, κοινωνικής ασφάλισης, να οδηγούν οι κυβερνώντες με τις πολιτικές που ακολούθησαν και ακολουθούν σε χρεοκοπία τα ασφαλιστικά ταμεία και να μην θίγονται πρώτα απ' όλους οι ανάπηροι, τα ΑμΕΑ, κατ' επέκταση οι οικογένειές τους», υπογράμμισε ο Χ. Χουρδάκης.

Ειδικότερα για την κοινωνική ασφάλιση, τόνισε ότι πολλές από τις κατηγορίες επιδομάτων που παίρνουν οι παραπληγικοί, οι αιμορροφιλικοί, οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία κλπ. και προέρχονται από τα ασφαλιστικά ταμεία θα συρρικνωθούν δραστικά ή θα καταργηθούν, στα πλαίσια της περιοριστικής πολιτικής για τα ασφαλιστικά ταμεία. Ηδη, μια σειρά παροχές, είπε, όπως τα διάφορα είδη νοσηλείας παραπληγικών και βαριά κατάκοιτων, έχουν περικοπεί δραστικά. Ακόμα και φυσιοθεραπείες, εργοθεραπείες, λογοθεραπείες, αλλά και έξοδα μεταφοράς των χρονίως πασχόντων.

Γενικότερα, στη συνέντευξη, αναφέρθηκε ότι η κυβερνητική πολιτική στόχο έχει τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και την παράδοση της πρόνοιας στα ιδιωτικά συμφέροντα. ΕΙδικά σημειώθηκε ότι το Δημόσιο Κέντρο Αποκατάστασης που θεμελιώθηκε το 1985 παραμένει ακόμη γιαπί, ενώ ανθούν τα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης, που απαιτούν υπέρογκα ποσά για να νοσηλεύσουν άτομα που έχουν διάφορες αναπηρίες.

Τέλος, οι εκπρόσωποι της ΕΣΚ ΑμΕΑ κατηγόρησαν την ηγεσία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες ότι βάζει πλάτη για να περάσει η αντιλαϊκή και αντιαναπηρική κυβερνητική πολιτική, ενώ κατήγγειλαν τη διεύθυνση του ΕΛΕΠΑΠ, που αρνήθηκε στους εκπροσώπους της ΕΣΚ ΑμΕΑ να περιοδεύσουν στους χώρους της σχολής. Πρότειναν την οργάνωση των αναπήρων, των ΑμΕΑ και των γονιών τους με επιτροπές αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ