Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Πενήντα μέρες στο κρατητήριο

Η μετατροπή της χώρας μας σε προμαχώνα του απόρθητου φρουρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για όσους αλλοδαπούς επιζητούν καταφύγιο σε αυτήν, έρχεται συνεχώς στο φως της δημοσιότητας μέσα από περιπτώσεις λαθρομεταναστών, που, περιμένοντας την έκδοση πολιτικού ασύλου, κρατούνται - υπό απερίγραπτες συνθήκες πολλές φορές - στα κρατητήρια διαφόρων αστυνομικών τμημάτων.

Οπως δημοσίευσε η τοπική εφημερίδα της Κοζάνης «Πτολεμαίος», ο Εφρέμ Ούμπα κρατείται εδώ και 50 μέρες στα κρατητήρια της Ασφάλειας Πτολεμαΐδας, περιμένοντας να εκδοθεί η χορήγηση πολιτικού ασύλου ή να απελαθεί από τη χώρα μας. Ο Εφρέμ είναι πολιτικός πρόσφυγας από τη Σιέρα Λεόνα, η οποία μαστίζεται από πολυετή εμφύλιο πόλεμο, και ήρθε στη χώρα μας επιζητώντας πρώτα και κύρια να σώσει τη ζωή του. Στον πόλεμο έχασε τη γυναίκα του και τα τρία του παιδιά και ο ίδιος κατάφερε να σωθεί έπειτα από περιπέτειες που έχουν χαραχτεί για πάντα στη μνήμη του. Κατέληξε στη χώρα μας, παράνομα, έχοντας ως οικονομική διέξοδο το επάγγελμα του μικροπωλητή, όμως ένα τροχαίο ατύχημα που είχε έξω από την Πτολεμαΐδα τον έφερε στα κρατητήρια της Ασφάλειας, αφού διαπιστώθηκε ότι δεν είχε τα απαραίτητα έγγραφα παραμονής στη χώρα μας. Οπως λέει ο ίδιος, η συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων «είναι πολύ καλή», όμως αυτό που ζητάει είναι η ελευθερία του.

Ο Εφρέμ Ούμπα είναι απλά ένας από τους πολλούς λαθρομετανάστες - είναι αδιευκρίνιστος ο πραγματικός τους αριθμός - που κρατούνται για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα σε διάφορα κρατητήρια σε όλη τη χώρα. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που δεν έχουν περάσει ούτε τρεις μήνες από τις πρόσφατες δεσμεύσεις των υπουργών Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, για επίλυση αυτού του μείζονος σημασίας προβλήματος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ