Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μετρό μέχρι το ΟΑΚΑ σε βάρος της δυτικής Αθήνας!

Την επέκταση του μετρό μέχρι το ΟΑΚΑ (μια γραμμή, δηλαδή, που θα εξυπηρετεί, ουσιαστικά, αποκλειστικά και μόνο τους Ολυμπιακούς Αγώνες!), αλλά και την επίσπευση των διαδικασιών για την κατασκευή των έργων και κυρίως του κωπηλατοδρομίου στο Σχοινιά Μαραθώνα, ζήτησε ο Ζ. Ρογκ, στη συνάντηση που είχε χτες το απόγευμα με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Λαλιώτη.

Οσον αφορά το μετρό, στον Ρογκ παρουσιάστηκαν τρεις εναλλακτικές λύσεις σύνδεσης του ΟΑΚΑ: Υπέργεια γραμμή από την Πανόρμου μέσω Κηφισίας, σήραγγα 7 χιλιομέτρων και κόστους 150 δισ. δρχ. από την Πανόρμου και σήραγγα 5,5 χιλιομέτρων από το Νομισματοκοπείο (σταθμός της επέκτασης Πεντάγωνο - Σταυρός) μέσω Χαλανδρίου και κόστους 100 δισ. δρχ. Οπως είπε ο υπουργός, η πρώτη λύση έχει απορριφθεί, ενώ οι δύο άλλες έχουν παραπεμφθεί στην κυβερνητική επιτροπή, γιατί, παρότι τεχνικά είναι εφικτές και κάτω από προϋποθέσεις θα μπορούσαν να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνη του 2004, υπάρχει πρόβλημα με την εξασφάλιση των πόρων. Το όλο θέμα αναμένεται να ξεκαθαριστεί μέσα στις επόμενες μέρες, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι, αν προχωρήσει η μία από τις επεκτάσεις αυτές, τότε θα περικοπούν αντίστοιχα κονδύλια από άλλα έργα και προ πάντων από την επέκταση του μετρό στη Δυτική Αθήνα.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ παρουσίασε στον εκπρόσωπο της ΔΟΕ την πορεία εκτέλεσης των έργων, επισημαίνοντας ότι - πλην εξαιρέσεων - όλα βρίσκονται μέσα στο αρχικό χρονοδιάγραμμα. Η ΔΟΕ και η Διεθνής Ομοσπονδία Κωπηλασίας ζητούν οι εγκαταστάσεις του κωπηλατοδρομίου στο Σχοινιά να είναι έτοιμες τον Αύγουστο του 2003 (αντί το Γενάρη του 2004), προκειμένου να πραγματοποιήσουν εκεί Διεθνείς Αγώνες. «Δεν έχουμε αντίρρηση - δήλωσε ο Κ. Λαλιώτης - αρκεί η Διεθνής Ομοσπονδία να μας δηλώσει ποιες από τις εγκαταστάσεις θέλει να είναι έτοιμες και να υπογραφεί κοινό μνημόνιο με τη ΔΟΕ και τον Αθήνα 2004». Δεν αποκλείεται, πάντως, αυτό να είναι τρικ, προκειμένου να ξεπεραστούν ακόμη και οι διεθνείς αντιδράσεις, που γιγαντώνονται για την προστασία του οικολογικού και ιστορικού χαρακτήρα του Μαραθώνα...


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org