Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ο αόρατος ληστής

Τώρα που οι «φούσκες» του Χρηματιστηρίου έσκασαν σαν βόμβες ουρανίου, και τα δηλητηριώδη αέριά τους κάλυψαν όλη την Ελλάδα, οι υπεύθυνοι της μεγαλύτερης ληστείας που έγινε ποτέ σε βάρος του ελληνικού λαού «νίπτουν τας χείρας τους». Μερικοί, μάλιστα, απ' αυτούς - οι πιο θρασείς - από του βήματος της Βουλής «ζητούν και τα ρέστα».

Σαν τα δυστυχισμένα κοτόπουλα, που οι ανελέητοι «ορνιθοφονιάδες» της Σοφοκλέους τα μάδησαν ζωντανά, οι απελπισμένοι μικροεπενδυτές, συγκεντρωμένοι κάθε πρωί μπροστά στην πύλη του «ναού του χρήματος», κλαίνε και οδύρονται, για το κακό που τους βρήκε.

Με τα μικρόφωνα στα χέρια οι «δαιμόνιοι» ρεπόρτερς των μεγάλων καναλιών, τους υποβάλουν τις πιο απίθανες ερωτήσεις, για να εισπράξουν και να μεταδώσουν στο κοινό, «ζωντανά», την αγωνία και την απόγνωσή τους: «Πούλησα μισό ταξί που είχα, να διπλασιάσω - όπως μου έλεγαν - τα χρήματα, για να πάρω ένα ολόκληρο, και τώρα δεν έχω τίποτα...». «Ξεπούλησα ό,τι είχα και δεν είχα, σπίτι, αυτοκίνητο, την προίκα της κόρης μου, τα έριξα όλα στο Χρηματιστήριο, και τώρα είμαστε, όλη η οικογένεια, νηστικοί και άστεγοι». «Τα έχασα όλα. Δε μου μένει πια, παρά να δέσω δέκα χειροβομβίδες στη μέση μου και να μπω εδώ μέσα, να τους τινάξω όλους στον αέρα, κι ας πάω κι εγώ μαζί τους».

Αλλά, ποιον να βρεις να τινάξεις και ποιον να πάρεις μαζί σου στον «άλλο κόσμο», φτωχέ και απελπισμένε βιοπαλαιστή; Εκεί μέσα στο «Ναό του χρήματος» που σκοπεύεις να μπεις, για να πάρεις εκδίκηση, θα βρεις μονάχα ψυχρά μηχανήματα και πίνακες ακαταλαβίστικους, όπου αναβοσβήνουν χιλιάδες πολύχρωμα φωτάκια, καταπίνοντας τον ιδρώτα σου και ροκανίζοντας τους κόπους και τις ελπίδες ολόκληρης της ζωής σου. Αυτή η πολυκέφαλη «Λερναία Υδρα», που σε έφερε στο χείλος του γκρεμού, είναι ωστόσο απρόσωπη και αόρατη. Οι αδίστακτοι ληστές του ΣΕΒ, άλλαξαν ακόμα και το όνομα του «Συνδέσμου» τους, (από «Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων» τον έκαναν «Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών»), για να είναι έτσι ανώνυμοι, άρα και ανεύθυνοι, και «αθώοι του αίματος» του εργάτη, που το ρουφάνε αχόρταγα, γενιές ολόκληρες. Αυτό το ληστρικό τραπεζικό σύστημα, που σου δίνει ένα εκατομμύριο δάνειο, και σε λίγα χρόνια σου ζητάει να δώσεις πίσω 40 εκατομμύρια, για να ξεχρεωθείς, είναι, επίσης, ανώνυμο και... ανεύθυνο. Οι επώνυμοι πολιτικοί «φωστήρες» μας, που κυβερνούν αυτή τη δύσμοιρη χώρα, αν και οι κύριοι υπεύθυνοι γι' αυτό το στυγερό έγκλημα, παριστάνουν τον Πόντιο Πιλάτο, και λένε: «Ας πρόσεχαν». Ο «δυναμικός» πρωθυπουργός «μας», μέγας καθηγητής της... παιδιατρικής, βεβαιώνει τους μικροεπενδυτές, ότι δε συμβαίνει τίποτε (!!!). Απλώς, λέει, το Χρηματιστήριο περνάει μια «παιδική αρρώστια», και σύντομα θα ανακάμψει, ώστε να ξαναπάρουν πίσω τα χρήματά τους, διπλάσια και τριπλάσια...

Η λύση, λοιπόν, εξαπατημένε και απελπισμένε μικροαποταμιευτή, δεν είναι να δέσεις στη μέση σου μερικές χειροβομβίδες και να τις πυροδοτήσεις μέσα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Χρηματιστηρίου, παίρνοντας μαζί σου πέντε δέκα ασήμαντους χειριστές των κομπιούτερς. Τους «αόρατους ληστές» του μόχθου και του ιδρώτα σου, δε θα μπορέσεις ποτέ να τους πλησιάσεις, γιατί είναι καλά οχυρωμένοι μέσα στο «θεσμικό» και απροσπέλαστο κάστρο τους. Γι' αυτό, έλα να ενώσεις την αγανάκτησή σου με τη δική μας, και να παλέψουμε μαζί. Οχι με δέκα χειροβομβίδες, αλλά με εκατομμύρια μαύρα και «δαγκωτά» σφαιρίδια - τις ψήφους των Ελλήνων εργαζομένων -, να χτυπήσουμε κατακέφαλα, όλοι μαζί, αυτόν τον αχόρταγο κεφαλαιοκρατικό Γαργαντούα, που μας πίνει το αίμα, και να απαλλαγούμε μια για πάντα από την τυραννία του. Το ΚΚΕ, με το παράδειγμά του και με το Μέτωπο αντίστασης και πάλης, που μας καλεί να συγκροτήσουμε, μας στέλνει το μήνυμα του αγώνα και μας δείχνει το δρόμο.


Βασίλης ΦΥΤΣΙΛΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενα δάκρυ καυτό και σφαίρες!(2008-09-14 00:00:00.0)
Τελευταίες ώρες(2006-07-30 00:00:00.0)
Μπροστά στην κάλπη(2002-10-12 00:00:00.0)
Το τρύπιο παντελόνι(2001-12-18 00:00:00.0)
"Αίσιον τέλος"!(1999-07-18 00:00:00.0)
Το παντελόνι(1998-01-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ