Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ
Συντονιστική Επιτροπή για τη διάσωσή τους

Την ανάγκη να διασωθούν και να αναβαθμιστούν τα προσφυγικά σπίτια που υπάρχουν σε γειτονιές της Αθήνας, τόνισαν εκπρόσωποι κατοίκων, στη διάρκεια συνάντησης που είχαν προχτές το βράδυ στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Ταυτόχρονα, οι κάτοικοι των προσφυγικών της Καισαριανής, της Λ. Αλεξάνδρας, της Δραπετσώνας, της Φιλαδέλφειας και της Πανόρμου αποφάσισαν να προχωρήσουν στην ίδρυση Συντονιστικής Επιτροπής για την Αναβάθμιση και τη Διάσωση των Προσφυγικών, αποφασίζοντας νέα συνάντηση στις 27 Φλεβάρη. Σημειώνεται ότι η προχτεσινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων και Κινήσεων για τη διάσωση των ελεύθερων χώρων και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.

Εκ μέρους των κατοίκων των προσφυγικών της Λ. Αλεξάνδρας μίλησε ο Δ. Φραξιόπουλος, αρχιτέκτων και αντιπρόεδρος του συλλόγου της γειτονιάς, όπου τα προσφυγικά απειλούνται με κατεδάφιση. Σημειώνεται ότι όλη η περιοχή είναι 14,5 στρέμματα, από τα οποία τα 10 είναι ελεύθερος αναξιοποίητος χώρος. Σύμφωνα με έρευνα του Πολυτεχνείου, αν ανακαινιστούν τα κτίρια και τα υπόλοιπα 10 στρέμματα γίνουν πράσινο, τότε το κόστος αγγίζει το 1 δισ. δραχμές. Αντιθέτως, αν τα κτίρια αγοραστούν, γκρεμιστούν για να αξιοποιηθεί αλλιώς ο χώρος, τότε το κόστος φτάνει τα 5 δισ. δραχμές.

Στη συνοικία της Ν. Φιλαδέλφειας, η Αλ. Βαρούτσου, κάτοικος της περιοχής, είπε ότι μετά τους σεισμούς του 1981 και του 1999, ορισμένα από τα προσφυγικά σπίτια χαρακτηρίστηκαν κόκκινα και η δημοτική αρχή, υποσχόμενη στους κατοίκους ότι θα τους δώσει καινούρια σπίτια, γκρέμισε 400 από τα 1.700 προσφυγικά. Φυσικά, κανείς από τους κατοίκους δεν πήρε σπίτι και πολλοί το έχουν μετανιώσει.

Πρόβλημα υπάρχει σύμφωνα με την αρχιτέκτονα Αλ. Γάσπαρη και στην Καισαριανή, σε σχέση με το «φιλέτο γης», στο «τρίγωνο του Αγ. Νικολάου».

Στην Δραπετσώνα, τέλος, μετά το σεισμό του 1999, το ΥΠΕΧΩΔΕ είχε βγάλει τα προσφυγικά επικινδύνως ακατάλληλα, κάτι που όπως είπε η Α. Βρυχέα, αρχιτέκτων και καθηγήτρια ΕΜΠ, δεν ισχύει, εφόσον σε έκθεση που έκαναν ειδικοί στατικοί πολεοδόμοι του Πολυτεχνείου φαίνεται ότι τα κτίρια δεν είναι επικινδύνως ακατάλληλα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πέθανε ο Χ. Μπούρας(29/7/2016)
Πικιώνης και εικαστικοί όροι(20/11/2009)
Σοβαρές οι ζημιές, ανεπαρκή τα μέτρα αποκατάστασης(20/9/2001)
Ημερίδα για τις πολεοδομικές παρεμβάσεις στην Αθήνα(18/10/2000)
Εμπρακτη υπεράσπιση της μνήμης(26/5/2000)
Καταστροφές και στους δήμους του Πειραιά(9/9/1999)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org