Τρίτη 13 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015
Παζάρια για το χρέος, με φόντο τις αναδιαρθρώσεις

Η διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους, σε συνδυασμό με την κλιμάκωση των αντιλαϊκών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, βρίσκεται στην «ατζέντα» των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και του κεφαλαίου.

«Γνωρίζουμε ότι αντιπολιτευόμενα κόμματα λένε ένα πράγμα στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά όταν έρχονται στην εξουσία μετριάζουν αυτές τις θέσεις», σημείωσε σχετικά με το ενδεχόμενο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλ. Ρέγκλιγκ. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε σημείωσε ότι οι «εκλογές δεν αλλάζουν σε τίποτα τις συμφωνίες με την ελληνική κυβέρνηση», ενώ και η «κάθε κυβέρνηση πρέπει να σέβεται τις συμφωνίες της προηγούμενης». «Κούρεμα» του ελληνικού χρέους σε συνδυασμό με την κλιμάκωση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, προτείνει ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου για την Οικονομική Ερευνα (DIW), Μ. Φράτσερ. Σε δηλώσεις του, κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να είναι «ανοιχτή σε διάλογο με τη νέα ελληνική κυβέρνηση», ζητώντας και την «εποικοδομητική στάση όλων των Ευρωπαίων».

«Είναι δύσκολο να προωθήσει κανείς την ιδέα νέας απομείωσης του χρέους για τους Ελλάδα, ενώ η Ισπανία και η Πορτογαλία θα έχουν επίσης εκλογές εντός του έτους», σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της γαλλικής τράπεζας Paribas Π. Κίζερ, σύμφωνα με τον οποίο ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες της «ευρωπαϊκής περιφέρειας» απομακρύνθηκε. Σε αυτό το πλαίσιο, ως «λύση» προτείνει την επιμήκυνση του χρέους και τη μείωση των επιτοκίων.

Σε ό,τι αφορά, τις γενικότερες εξελίξεις στις οικονομίες της Ευρωζώνης, οι στατιστικές υπηρεσίες της Γαλλίας και της Ιταλίας, καθώς και το γερμανικό ινστιτούτο ΙFO, σε κοινή ανακοίνωσή τους, συνεχίζουν να διαβλέπουν εξαιρετικά ισχνούς ρυθμούς ανάκαμψης, μόλις 0,3% στο Α' και Β' τρίμηνο του 2015. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν, η ανάκαμψη θα υποστηριχτεί από το «χαμηλό» επίπεδο των τιμών του πετρελαίου, το οποίο αναμένουν να τονώσει την εσωτερική ζήτηση. Σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του επίσημου πληθωρισμού εκτιμούν ότι θα υποχωρήσει σε ένα κατώτατο όριο μέσα στο Α' τρίμηνο του 2015, για να αυξηθεί οριακά την άνοιξη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ