Τρίτη 13 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
Συναγωνισμός για τα ψίχουλα για το λαό και το παντεσπάνι στους αστούς

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε ο Αντ. Σαμαράς παρουσίασε το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματός του. Οι ομοιότητες με το αντίστοιχο του ΣΥΡΙΖΑ βγάζουν μάτι. Καταρχήν στο στόχο για μεταρρυθμίσεις, ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη αλλά και στα μέσα επίτευξής του, ακόμα και στη φρασεολογία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αντ. Σαμαράς υποστήριξε ότι θα πει αλήθειες για το σχέδιο που θα οδηγήσει την Ελλάδα στη μεταμνημονιακή περίοδο, ενώ ο Αλ. Τσίπρας απ' τη ΔΕΘ είχε δηλώσει «βρίσκομαι απέναντί σας για να πω αλήθειες (...) ορίζοντας τις βασικές συντεταγμένες της μεταμνημονιακής πορείας του τόπου»!

Και τα δύο προγράμματα ιεραρχούν ψηλά την ενίσχυση συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας, όπως ο αγροτικός, ο Τουρισμός, η Ενέργεια, η Ναυτιλία, κοροϊδεύοντας τους εργαζόμενους ότι η στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται εδώ θα έχει αντίκρισμα στην τσέπη τους, όταν η εμπειρία δείχνει ακριβώς το αντίθετο. Π.χ., η ανάπτυξη του τουρισμού δεν μεταφράστηκε σε αυξήσεις μισθών ή διεύρυνση δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους στον κλάδο. Και τα δύο προγράμματα διαβεβαιώνουν το κεφάλαιο για «αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας» ως μοχλού για τη στήριξη της κερδοφορίας του. Και τα δύο δεσμεύονται απέναντί του για φορολογική μεταρρύθμιση ευνοϊκή για τα κέρδη του. Κι ενώ ο Αντ. Σαμαράς και η ΝΔ έχουν να διαφημίσουν το έργο τους στην ισοπέδωση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, υποσχόμενοι συνέχισή του, ο Αλ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυώνται τη διατήρησή του αφού δεν λένε λέξη για την ανάκτηση των απωλειών που είχαν στα δικαιώματά τους οι εργαζόμενοι. Πέρα από παροχές στο κεφάλαιο και των δύο κομμάτων, τα δύο προγράμματα συναγωνίζονται και στα ψίχουλα που επιφυλάσσουν για εκείνο το τμήμα του λαού που βουλιάζει ανεξέλεγκτα στην εξαθλίωση. Τα αποσπάσματα και από τα δύο προγράμματα που παρουσιάζουμε είναι αποκαλυπτικά ως προς τη στρατηγική τους σύμπλευση σε όφελος του κεφαλαίου και σε βάρος των εργαζομένων, επιβεβαιώνοντας το ΚΚΕ γι' αυτή του την εκτίμηση. Ας το παρακολουθήσουμε.

***

Είπε ο Αντ. Σαμαράς, το Σάββατο: «Εμείς λέμε ότι εθνικός στόχος είναι η δημιουργία μίας νέας παραγωγικής βάσης. Οτι αυτός ο τόπος πρέπει να αρχίσει να παράγει ξανά. Και να κερδίζει αγορές. Με ανταγωνιστικά και εξωστρεφή προϊόντα... Η Ελλάδα δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από αυτές τις χώρες σε ανθρώπινο δυναμικό, σε πλουτοπαραγωγικούς πόρους ή σε γεωγραφική θέση. Καλύτεροι είμαστε εμείς».

Λέει ο ΣΥΡΙζΑ: «Σε αυτόν τον τόπο με ιστορία 3.000 χρόνων που θα μπορούσε να είναι πρότυπο αγροτικής ανάπτυξης και παραγωγής (...) Αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής με ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχουν τα τοπικά προϊόντα (...) Μπορούμε ξανασηκώσουμε την Ελλάδα, να επανεκκινήσουμε την οικονομία (...) Μπορούμε να ξαναφέρουμε στο τόπο μας την ανάπτυξη (...) με τον πατριωτισμό, το φιλότιμο, τις ικανότητες του κάθε Ελληνα πολίτη, που θα μπει μπροστά, θα πάρει στις πλάτες του την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης. Αξιοποιώντας τις ανεκτίμητες δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας και των ανθρώπων του».

***

Είπε ο Αντ. Σαμαράς: «Μια ακόμα τομή είναι ότι για το 2015 ψηφίστηκε για πρώτη φορά ισοσκελισμένος Προϋπολογισμός».

Λέει ο ΣΥΡΙΖΑ: «...Πρώτα πρέπει να ξεπεράσουμε την κρίση, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των αγορών με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό (...) Δεν είναι στόχος η επιστροφή στα ελλείμματα».

Είπε ο Αντ. Σαμαράς: «Τρίτη ανατροπή, ένα πρόγραμμα φορολογικών μειώσεων (...) σε συνθήκες ανάπτυξης, και εφόσον βγαίνουμε πια από το μνημόνιο, οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις θα είναι πολύ πιο γρήγορες και αποφασιστικές. Αλλά πάντα χωρίς να δημιουργούν ελλείμματα. Γιατί στην Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψουμε να ξανακυλήσουμε σε ελλείμματα (...) Ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών (...) Σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ (...) Μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος σε όλη την κλίμακα (...) Μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων σταδιακά... Εγγυώμαι ότι θα παραμείνει πλήρως προστατευμένη η πρώτη κατοικία».

Λέει ο ΣΥΡΙΖΑ: «Μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας που έχουν ως προτεραιότητα την άρση της φορολογικής καταστολής στην πραγματική οικονομία, τη νέα σεισάχθεια βαρών, την ενίσχυση της ρευστότητας και της ζήτησης (...) Με αυτά τα μέτρα φιλοδοξούμε (...) να ξανακινήσουμε την πραγματική οικονομία αίροντας την ασφυκτική καταστολή που της έχει επιβληθεί από φόρους και πρόστιμα (...) Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ (...) Επαναφορά αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ (...) Αποκαθιστούμε την προοδευτικότητα της φορολογικής κλίμακας φυσικών προσώπων, αυξάνοντας τον αριθμό των φορολογικών κλιμακίων (...) Θεσμοθετούμε τη "νέα σεισάχθεια" για τη ρύθμιση των λεγόμενων "κόκκινων δανείων" (...) Προστασία της πρώτης κατοικίας».

***

Είπε ο Αντ. Σαμαράς: «Και τέταρτη τομή είναι η συγκρότηση ενός αληθινά δίκαιου κοινωνικού κράτους. Που θα στηρίζει τους αδύναμους, δεν θα λεηλατεί τα Ταμεία. Θα θωρακίζει τις αποταμιεύσεις τους (...) Θα συμπληρώνει τις συντάξεις που δίνουν τα Ταμεία με προνοιακά επιδόματα από τον Προϋπολογισμό, όπου χρειάζονται (...) Με διάκριση ανάμεσα στις ανταποδοτικές εισφορές για τους ασφαλισμένους και στα προνοιακά επιδόματα για τους πιο αδύναμους και τους ανασφάλιστους (...) Και θέλω, τέλος, εδώ, μπροστά σας, να υπογραμμίσω ότι δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις σε συντάξεις και εισοδήματα. Τώρα μπαίνουμε στην ανάπτυξη και είναι ώρα για αυξήσεις. Λογικές, σταδιακές, νοικοκυρεμένες. Αλλά αυξήσεις. Και εξάλειψη αδικιών...».

Λέει ο ΣΥΡΙΖΑ: «Το πρόγραμμά μας για την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, εκτιμώμενου κόστους της τάξεως των 2 δισ. ευρώ (...) Περιλαμβάνει: Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας. Πρόγραμμα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες. Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης (...) Εξασφάλιση σε πρώτη φάση 30.000 διαμερισμάτων, με την επιδότηση του ενοικίου στα 3 ευρώ ανά τ.μ. Στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων. Ειδική κάρτα μετακίνησης με τα μαζικά μέσα μεταφοράς»...

***

Είπε ο Αντ. Σαμαράς: «Μεταρρυθμίσεις που δημιουργούν ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα και διευκολύνουν τον επιχειρηματία: Απλοποιήσαμε την αδειοδότηση νέων επενδύσεων, την έναρξη νέων επιχειρήσεων, αλλά και την έναρξη επαγγέλματος (...) Ενα χάος που επικρατούσε απέναντι στην επιχείρηση μπαίνει σε τάξη και νοικοκυρεύεται, με διαφάνεια και με ορθολογισμό. Μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και εξαλείφουν τα εμπόδια (...) Δημόσια διοίκηση, για ένα πιο μικρό, ευέλικτο και λειτουργικό κράτος. Μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς, μεταρρυθμίσεις για το χτύπημα της φοροδιαφυγής»...

Λέει ο ΣΥΡΙΖΑ: «Θα σχηματίσουμε ένα μικρό και ευέλικτο υπουργικό συμβούλιο (...) Θα βάλουμε τέλος στις στρατιές των συμβούλων που υποκαθιστούν τη δημόσια διοίκηση (...) Ο εκσυγχρονισμός και η στελέχωση των εφοριών με ειδικευμένο προσωπικό και η ενίσχυση του πληροφοριακού συστήματος για έλεγχο, διασταύρωση και διαχρονική παρακολούθηση της φορολογικής βάσης (...) αναγκαίες παρεμβάσεις στο κράτος, ώστε να λειτουργεί ως εργαλείο αναπτυξιακού σχεδιασμού και ως μοχλός ανάπτυξης (...) κράτος που θα είναι αξιόπιστος ελεγκτικός μηχανισμός και αποτελεσματικός αρωγός του πραγματικού επενδυτή, του υγιούς επιχειρηματία (...) Παρεμβάσεις για τη θεσμική και δημοκρατική ανασυγκρότηση του κράτους (...) Αναβάθμιση και ραγδαία επίσπευση των ελέγχων στις ενδοομιλικές συναλλαγές (...) Απλοποίηση αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων (...) Δημιουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων (ΚΕΕΠ) και συμβουλευτικών υπηρεσιών στις δημόσιες υπηρεσίες (...) Ρυθμίσεις για ενίσχυση ανταγωνισμού, καταπολέμηση καρτέλ και μείωση των τιμών».

Μετά απ' όλ' αυτά γίνεται φανερό ότι η αλλαγή της ΝΔ στην κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σε όφελος του λαού και το αποκαλύπτουν πλέον οι διακηρύξεις του. Αυτό πρέπει να σταθμίσουν οι εργαζόμενοι. Την επομένη των εκλογών θα είναι όλη η αντιλαϊκή πραγματικότητα στη θέση της, αλλά πιθανόν θα τη διαχειρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια ρότα με τη ΝΔ. Γι' αυτό χρειάζονται ένα πανίσχυρο ΚΚΕ, για να οργανωθεί η λαϊκή συμμαχία, για να δυναμώσει η εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση, που θα βάζει εμπόδια, θα διεκδικεί κάλυψη όλων των απωλειών στην περίοδο της κρίσης, κατάργηση όλων των αντεργατικών, αντιλαϊκών νόμων, ικανοποίηση όλων των αναγκών της εργατικής, λαϊκής οικογένειας, ο αγώνας για να ανοίξει ο δρόμος για την οριστική ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, για την εργατική, λαϊκή εξουσία. Η ψήφος στο ΚΚΕ θα έχει σημαντική συμβολή σ' αυτή τη ρότα.


Ν.

Αυτοί ψήφισαν...

Εδώ και καιρό σημειώνουμε στην εφημερίδα πως ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει εξετάσεις, ζητώντας από τους επιχειρηματικούς ομίλους, το κεφάλαιο, την ΕΕ να τον αναγνωρίσουν επίσημα ως δύναμη κυβερνητικής εναλλαγής. Για το σκοπό αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποκηρύξει μετά βδελυγμίας ακόμα και την όποια θολή συνθηματολογία που θα μπορούσε να παρεξηγηθεί ως ... ανατρεπτική. Οι ανοιχτές διαβεβαιώσεις ότι εγγυώνται τη σταθερότητα της ΕΕ και της Ευρωζώνης, πως θα διαπραγματευτούν με βάση το πλαίσιο της ΕΕ και δεν θα καταργήσουν τη δανειακή σύμβαση, πως επιδιώκουν τη στήριξη της επιχειρηματικότητας δίνουν και παίρνουν. Είναι σίγουρο, βεβαίως, πως υπάρχουν διαβεβαιώσεις που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας στους διαδρόμους του Κόμο, του Τέξας, στις συζητήσεις με τον ΣΕΒ, στο Σίτι του Λονδίνου με εκπροσώπους της ΕΕ κ.λπ. Φαίνεται, πάντως, πως οι κόποι τους πιάνουν τόπο.

Στην αρχή ήταν διάφορες δηλώσεις παραγόντων της ΕΕ στελέχη της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και ανάλογη αρθρογραφία σε ευρωπαϊκά έντυπα, δημοσιεύματα που ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποίησε κατά κόρον και μάλιστα με ολοσέλιδα αφιερώματα στην «Αυγή».

Στη συνέχεια, ήρθε η «στροφή» προς το ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποίησαν διάφορα εκδοτικά συγκροτήματα περνώντας από την κριτική στις συμβουλές για το πώς θα γίνει ακόμα πιο ρεαλιστής!

Την ίδια στιγμή, δεν πρέπει να μας φύγει από την προσοχή η στροφή που παρατηρείται και στο χώρο της ελληνικής κεντροαριστεράς με τις διαβεβαιώσεις του Ευ. Βενιζέλου πως δεν πρόκειται να συνεργαστεί ξανά με τη ΝΔ, η επιδίωξη κυβέρνησης με «προοδευτικό πρόσημο» με ρυθμιστικό ρόλο των λεγόμενων δυνάμεων της κεντροαριστεράς. Η πρόταση Χρυσοχοΐδη για συμφωνία από τώρα των κεντροαριστερών σχημάτων ότι θα στηρίξουν οπωσδήποτε την αυριανή κυβέρνηση (και με τον ΣΥΡΙΖΑ επικεφαλής). Διόλου απίθανο, δηλαδή, να ζήσουμε αύριο το γνωστό σενάριο της κεντροαριστεράς, επιδίωξη του προγόνου του ΣΥΡΙΖΑ - ΣΥΝ απλά με αλλαγμένο το συσχετισμό στο εσωτερικό της.

Είναι σίγουρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να πείσει πως αυτές οι αλλαγές στη στάση εκδοτικών ομίλων σηματοδοτεί αποδοχή του νέου συσχετισμού. Εκτός από το αυτονόητο της ταύτισης θέσεων στα στρατηγικά ζητήματα, που επιβεβαίωσαν οι πολλές διαβεβαιώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι πρωτόγνωρο στην ιστορία, το κεφάλαιο, οι πολιτικοί και ιδεολογικοί εκπρόσωποί του να στηρίζουν κάποιον που απειλεί τα συμφέροντά του γιατί απλώς αποδέχονται τους συσχετισμούς. Αντίθετα, έχει αποδειχθεί ότι δε διστάζουν να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο για να αλλάξουν τους συσχετισμούς. Αυτό που πραγματικά ισχύει είναι ότι το κεφάλαιο δεν διστάζει όταν δεν τραβάει ο βασικός πολιτικός του εκπρόσωπος (στην προκειμένη περίπτωση η ΝΔ) να στηρίζεται στον εφεδρικό (δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ). Φαίνεται, λοιπόν, πως ισχυρά τμήματα του κεφαλαίου, αλλά και ιμπεριαλιστικών κέντρων να έχουν ήδη «ψηφίσει». Το ερώτημα απευθύνεται στους εργαζόμενους. Μέχρι πότε θα ψηφίζουν ό,τι διαλέγουν τα αφεντικά τους;



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ