Τρίτη 13 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν διστάζουν πουθενά

Δεν διστάζουν πουθενά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αν πρόκειται να κοροϊδέψουν το λαό ότι οι θέσεις και προτάσεις τους είναι προς όφελός του. Μόνο που καμιά φορά το έξυπνο πουλί απ' τη μύτη πιάνεται. Στο χτεσινό κατεβατό δηλώσεων παραγόντων της ΕΕ που καθημερινά πια αποδελτιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμώντας ότι βοηθούν την προεκλογική του εκστρατεία, συμπεριέλαβε δήλωση του Τζιάνι Πιτέλα, προέδρου των σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, σύμφωνα με την οποία «η τρόικα πρέπει να διαλυθεί. Ζητήσαμε το τέλος της τρόικα και ο Jean - Claude Juncker συμφώνησε σε αυτό το σημείο. Συνέβαλε αρνητικά στην ελληνική κατάσταση. Προκαλεί το θυμό των Ελλήνων πολιτών».

Τι λέει δηλαδή ο κύριος αυτός; Πάνω - κάτω αυτό που παραδέχεται και ο Σταθάκης στην «Καθημερινή». Οτι, δηλαδή, η τρόικα με τη μορφή που είχε έως σήμερα (οι υπάλληλοι δηλαδή των ΕΚΤ - ΕΕ - ΔΝΤ) τα έφαγε τα ψωμιά της και ήρθε η ώρα να αποσυρθεί ώστε να μην προκαλεί κιόλας το λαϊκό αίσθημα. Πόσο μάλλον που τίποτα απ' όσα προκάλεσαν τη λαϊκή οργή δεν τελείωσε. Συμφώνησε, μάλιστα, και ο πρόεδρος της Κομισιόν, και γιατί όχι; Ορισμένοι υπάλληλοι θα αλλάξουν δουλειά ενώ η ΕΚΤ, η Κομισιόν, το ΔΝΤ θα συνεχίζουν να είναι εδώ! Πρόκειται για μια αλλαγή που ενώ τίποτα δεν αλλάζει στη ζωή του λαού θα πλασαριστεί και σαν μεγάλη νίκη του ...αντιτροϊκανού αγώνα! Την ώρα που οι νέοι διαχειριστές, όποιους αναδείξει η κάλπη, θα διαπραγματεύονται στις Βρυξέλλες ή στο Παρίσι τη συνέχιση του αντιλαϊκού - αντεργατικού πλαισίου.

Το είδαμε κι αυτό...

Περιδιάβαινε λέει ο Αλ. Τσίπρας στους δρόμους του Αργους όταν «αυθορμήτως» τον σταματάει κάποιος και του λέει «και δυο να κάνεις από αυτά που υπόσχεσαι εγώ θα σε ψηφίσω», στη συνέχεια τον σταματάει άλλος επίσης «αυθορμήτως» και επίσης του λέει και «ένα να κάνεις από αυτά που υπόσχεσαι εγώ θα σε ψηφίσω». Υποθέτουμε η συνέχεια θα ήταν και κάποιος τρίτος που θα του έλεγε «τίποτα να μη κάνεις από αυτά που υπόσχεσαι εγώ θα σε ψηφίσω», ίσως και ένας τέταρτος που θα έλεγε επίσης «και τα ίδια ακριβώς να κάνεις με τους σημερινούς εγώ θα σε ψηφίσω»! Τόσο πολύ δουλεύουν (και μας δουλεύουν) τα προπαγανδιστικά επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ για να στέλνουν το μήνυμα όχι απλώς των χαμηλών αλλά των ισοπεδωμένων λαϊκών απαιτήσεων. Κατά τ' άλλα το κεφάλαιο υπαγορεύει τις απαιτήσεις του, ζητά εξηγήσεις και διευκρινίσεις γι' αυτά που δεσμεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να στηρίξει την κερδοφορία του. Το ερώτημα στους εργαζόμενους είναι απλό: «Ξανά τα ίδια με τους άλλους;».

Εξηγείται η χολή της «Αυγής»

«Δυστυχώς οι δημιουργοί της ταινίας αποφεύγουν όλα τα δύσκολα ζητήματα που βγήκαν στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια αυτού του πολύμηνου αγώνα (όπως π.χ. τις ευχαριστίες του προέδρου του σωματείου στον Κασιδιάρη και τους χρυσαυγίτες για μερικά κιβώτια γάλα που πήγαν στους απεργούς - οι εικόνες αυτές που έκαναν τον γύρο της Ελλάδας έχουν "εξαφανιστεί" από την ταινία). Ο φακός εστιάζει συστηματικά στις σημαίες του ΠΑΜΕ, ενώ παρά τη μαρξιστικού τύπου φλυαρία που επενδύει τις εικόνες είναι φανερή η απουσία οποιασδήποτε ερευνητικής προσπάθειας που θα φώτιζε στοιχειωδώς τα πολλά και κρίσιμα ζητήματα τα οποία έβγαλε στην επιφάνεια αυτός ο αγώνας». Αυτά γράφει η «Αυγή» για το ντοκιμαντέρ «Non Omnis Moriar», που καταγράφει τον 9μηνο απεργιακό αγώνα των χαλυβουργών. Δεν προκαλεί έκπληξη η χολή της εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ, που αναπαράγει ό,τι προβοκατόρικο γράφτηκε την περίοδο της απεργίας, πρώτα απ' όλα από τα παπαγαλάκια της εργοδοσίας, που ήθελαν να χτυπήσουν και να τερματίσουν τον ηρωικό αγώνα. Πάντως, αν η «Αυγή» ψάχνει για συμπεράσματα, ένα από τα βασικότερα είναι ότι οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στο κίνημα είναι από χέρι υπονομευτές των εργατικών συμφερόντων. Στην προκειμένη περίπτωση, στήριξαν την πλειοψηφία του σωματείου της Χαλυβουργίας στο Βόλο, που στράφηκε ενάντια στους απεργούς του Ασπρόπυργου, ενώ πριν από λίγες βδομάδες επιχείρησαν να βάλουν στο ψηφοδέλτιο για τις εκλογές του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής δύο από τους απεργοσπάστες της Χαλυβουργίας, που για λογαριασμό του Μάνεση μήνυσαν και κατέθεσαν ως μάρτυρες κατηγορίας στη δίκη των απεργών. Η απέχθεια του ΣΥΡΙΖΑ στους ταξικούς αγώνες εξηγεί και τη χολή της «Αυγής» για το ντοκιμαντέρ...

Πού βλέπουν το «νέο ξεκίνημα»;

Μιλώντας σε γαλλικά ΜΜΕ, με αφορμή την πορεία που έγινε στο Παρίσι κατά των πρόσφατων επιθέσεων, ο Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για νέο ξεκίνημα για την Ευρώπη και για τον κόσμο. «Είμαστε ενωμένοι μαζί με τους Γάλλους, σκεφτόμαστε το ίδιο ακριβώς πράγμα, δηλαδή την ελευθερία, τα ιδεώδη της δημοκρατίας. Επιπλέον, είμαστε μαζί σας σε αυτήν τη μάχη για την υπεράσπιση των δημοκρατικών ιδεωδών», δήλωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Ο Σαμαράς και οι όμοιοί του θέλουν οι λαοί να ξεχάσουν ότι οργανώσεις σαν κι αυτές που δολοφόνησαν τόσους αθώους στη γαλλική πρωτεύουσα, θέριεψαν στα διάφορα ιμπεριαλιστικά «θερμοκήπια» προώθησης της «ελευθερίας». Σ' αυτά που φυτεύονται και μεγαλώνουν διάφορα «φρούτα» της «δημοκρατίας» και των δικαιωμάτων, για τα οποία πασχίζουν οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα σχέδια των μονοπωλίων της κάθε χώρας.

Μόλις την προηγούμενη βδομάδα, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει την επίσημη εκπαίδευση οργανώσεων της συριακής αντιπολίτευσης, από αυτές που μέχρι πρόσφατα πάλευαν στα ίδια χαρακώματα με το «Ισλαμικό Κράτος», μέχρι που οι ηγέτες του τελευταίου σήκωσαν δικό τους μπαϊράκι. Για ποιο «νέο ξεκίνημα» μιλούν, λοιπόν;

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1822 Η γαλανόλευκη καθιερώνεται από την Α' Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου ως το επίσημο σύμβολο των επαναστατημένων Ελλήνων.

1853 Πεθαίνει ο Θεόφιλος Καΐρης, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του νεοελληνικού Διαφωτισμού.

1866 Γεννιέται ο Ελληνοαρμένιος φιλόσοφος Γκεόργκι Ιβάνοβιτς Γκουρτζίεφ.

1898 Ο Εμίλ Ζολά δημοσιεύει τη γνωστή ανοιχτή επιστολή του με τίτλο «Κατηγορώ», σχετικά με την υπόθεση Ντρέιφους στη Γαλλία.

1910 Γεννιέται ο ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης.

1919 Αρχίζουν στη Ρίγα οι εργασίες του Παλλετονικού συνεδρίου των Σοβιέτ.

1941 Πεθαίνει ο Ιρλανδός συγγραφέας και ποιητής Τζέιμς Τζόις.

1941 Οι Βιετναμέζοι στρατιώτες στο Ντολιόγκ εξεγείρονται κατά των Γάλλων ιμπεριαλιστών.

1946 Αρχίζει τις εργασίες του στο θέατρο «Απόλλων» της Αθήνας το Α' Συνέδριο της ΕΠΟΝ, στο οποίο έλαβαν μέρος 354 αντιπρόσωποι (13 - 19/1/1946). Η ημερήσια διάταξη του Συνεδρίου περιλάμβανε τα παρακάτω θέματα: 1. «Η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Νέων και η προσχώρηση της ΕΠΟΝ στην ΠΟΔΝ», 2. «Η δράση της ΕΠΟΝ και το πρόβλημα της ενότητας της νέας γενιάς», 3. «Η πνευματική και σωματική διάπλαση της νέας γενιάς», 4. «Εγκριση καταστατικού της ΕΠΟΝ» και 5. «Εκλογή νέου ΚΣ».

1948 Στο πλαίσιο της έντασης της αστικής τρομοκρατίας, η αστυνομία διενεργεί μαζικές συλλήψεις στην Αθήνα και τον Πειραιά (1.400) και στο νομό Ηλείας (650).

1949 Επειτα από πολυήμερη σκληρή μάχη, τμήματα της 10ης Μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, με Διοικητή τον Υποστράτηγο Νίκο Θεοχαρόπουλο (Σκοτίδα) και Πολιτικό Επίτροπο τον Νίκο Μπελογιάννη, υπερνικούν διπλάσιες δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού και καταλαμβάνουν τη Νάουσα. Η κατάληψη της Νάουσας έπεσε σαν κεραυνός στο αστικό στρατόπεδο, ενώ ανέδειξε, για μια ακόμη φορά, τη μαχητική και ηθικοπολιτική ανωτερότητα του Δημοκρατικού Στρατού.

1951 Η ΕΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Μ. Βρετανίας υιοθετεί το πρόγραμμα με τίτλο «Ο βρετανικός δρόμος για το σοσιαλισμό», που εξέφραζε «ευρωκομμουνιστική» αντίληψη.

1953 Ο Ι. Μπ. Τίτο εκλέγεται από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γιουγκοσλαβίας Πρόεδρος της χώρας.

1968 Στην περιοχή του Ναυαρίνου βυθίζεται αύτανδρο το ελληνικό φορτηγό «Εύελπις» με 16μελές πλήρωμα.

1993 Πεθαίνει ο ζωγράφος και συγγραφέας Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ