Τρίτη 13 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015
ΣΥΡΙΖΑ
Προαναγγέλλει συναίνεση στα προτάγματα του κεφαλαίου

Κλείσιμο του ματιού στο κεφάλαιο και το πολιτικό του προσωπικό επιχειρούν ο Αλ. Τσίπρας και ο Γ. Σταθάκης με τις συνεντεύξεις τους στον κυριακάτικο Τύπο («Real News», «Καθημερινή»). Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλλει ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης με στόχο τη διαπραγμάτευση για διευθέτηση του χρέους, συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και αξιοποίηση στελεχών του κρατικού μηχανισμού ανεξαρτήτως κομματικής και πολιτικής προέλευσης και αναφοράς. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει με νόημα ότι «φυσικά η συναίνεση είναι και στο χέρι των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων», ενώ σε ερώτηση για το αν θα δεχόταν συνεργασία με κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και το κόμμα του Γ. Παπανδρέου, απαντά ότι «δεν πρόκειται να συμπράξουμε με δυνάμεις που υποστηρίζουν τη σημερινή καταστροφική πολιτική», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της συνεργασίας στο βαθμό που οι «δυνάμεις» αυτές συνταχθούν στην επιλογή άλλου μείγματος στην αστική διαχείριση...

Μάλιστα, καλεί όσους «κόπτονται σήμερα για την συνέχεια του κράτους, να αποδείξουν ότι το εννοούν», επιβεβαιώνοντας ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ιερό κι απαραβίαστο το αντιλαϊκό πλαίσιο που διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Προς τούτο διαβεβαιώνει ότι τα ομόλογα που λήγουν το Μάρτη στο ΔΝΤ θα πληρωθούν κανονικά.

Είναι χαρακτηριστική και η απάντησή του στο αν η κατάργηση του μνημονίου θα είναι η πρώτη κίνηση της κυβέρνησής του εφόσον κερδίσει τις εκλογές: «Το μνημόνιο θα το καταργήσει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του στις 25 του Γενάρη... Η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα εξαγγείλει τις προγραμματικές δηλώσεις και θα εφαρμόσει το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, όπως το προσδιορίσαμε στη Θεσσαλονίκη», αρκείται να δηλώσει, ενταφιάζοντας οριστικά την αντιμνημονιακή ρητορική. Υπενθυμίζει ακόμα ότι το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων για την «επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας» και δευτερευόντως μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας.

Ακόμα πιο αποκαλυπτικός ο Γ. Σταθάκης επαναλαμβάνει μέσα σε δυο μέρες ότι τα ψίχουλα που τάζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «ένα πρόγραμμα (...) πλήρως κοστολογημένο και δημοσιονομικά ουδέτερο», που δεν θέτει δηλαδή σε κίνδυνο τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα και τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς της διαχείρισης Σαμαρά.

Ο Γ. Σταθάκης δηλώνει ότι «θα προσέλθουμε στη διαπραγμάτευση με σχέδιο για την απομείωση του δημόσιου χρέους, μια συγκεκριμένη δημοσιονομική και αναπτυξιακή στρατηγική για τα επόμενα χρόνια και με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που απαιτείται». Προσθέτει ακόμα πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ - που έχτισε «καριέρα» διαχειριστή, χειραγωγώντας λαϊκές δυνάμεις με κάλπικα συνθήματα και κατά της τρόικας - «θα συμμετέχει κανονικά σε όλες τις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπως και οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις (...) και θα έχουμε επίσημες επαφές με τους άλλους δανειστές μας, δηλαδή την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Θα βρεθεί λοιπόν ένας τρόπος συνεννόησης σε υψηλό πολιτικό επίπεδο». Προφανώς εξίσου κανονικά θα εφαρμόζει και τις Συνθήκες της ΕΕ, τα μνημόνια των μνημονίων, δηλαδή, που τσακίζουν τα δικαιώματα των λαών σε όλα τα κράτη - μέλη της λυκοσυμμαχίας.

Μάλιστα, παραδέχεται πως η αλλαγή στη μορφή της τρόικας έχει δρομολογηθεί απ' την απερχόμενη κυβέρνηση: «Η τρόικα έτσι κι αλλιώς αποτελεί έναν τεχνοκρατικό εποπτικό μηχανισμό υλοποίησης των μνημονίων και ας μην ξεχνάμε ότι ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση έχει συναντήσει την τρόικα εδώ και πολλούς μήνες. Εκτιμώ ότι η εποχή της τρόικας όπως τη ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια τελείωσε»...

Ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας το Σαββατοκύριακο σε Κόρινθο και Καλαμάτα έφτασε να παραλληλίσει με «δυναμικό, ριζοσπαστικό κίνημα αμφισβήτησης του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας» τις δηλώσεις ευρωενωσιακών παραγόντων υπέρ ενός άλλου μείγματος διαχείρισης, που θα διατηρεί ωστόσο αναλλοίωτη τη δόση των αντιλαϊκών μέτρων. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ καθησύχασε στελέχη του κρατικού μηχανισμού με την αναφορά του ότι «σε αντίθεση με τα αυτοδύναμα κόμματα εξουσίας του παρελθόντος, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να μοιραστεί ευθύνες. Και να μοιράσει ευθύνες. Να αξιοποιήσει στην κυβέρνηση, αλλά και στις θέσεις - κλειδιά του κράτους ανθρώπους με μόνο κριτήριο την αποτελεσματικότητα, την εντιμότητα και την ανιδιοτέλειά τους».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org