Σάββατο 14 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΕΠ
Πτώση 0,4% στο γ' τρίμηνο

Σε τροχιά πτώσης με ρυθμό 0,4%, επανήλθε στο Γ' τρίμηνο του 2015, το παραγόμενο ΑΕΠ στην Ελλάδα (σε σχέση με το γ' τρίμηνο του 2014), έναντι ρυθμών οριακής ανάκαμψης μόλις με 0,4% και 1,1% στο Α' και και το Β' τρίμηνο αντίστοιχα, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της στατιστικής υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ).

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη, τα στοιχεία της Γιούροστατ για το Γ' τρίμηνο του 2015 καταγράφουν ανάκαμψη 1,6% και συνολικά στην ΕΕ 1,9%, σε σχέση με το γ' τρίμηνο του 2014. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τις «Φθινοπωρινές Οικονομικές Προβλέψεις» της Κομισιόν, στο 12μηνο του 2015, το ΑΕΠ στην ελληνική οικονομία θα καταγράψει πτώση 1,4%, έναντι ανάκαμψης ύψους 1,6% στην Ευρωζώνη.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη Γιούροστατ, ο όγκος της βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε με ρυθμό 1,7% το Σεπτέμβρη του 2015 σε σχέση με το Σεπτέμβρη του 2014. Να σημειωθεί ότι στη Γερμανία καταγράφηκε αμελητέα ενίσχυση μόλις 0,2% από 3% τον Αύγουστο και 1% τον Ιούλη.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μ. Ντράγκι, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, υπογράμμισε ότι τα δεδομένα επιβεβαιώνουν πως η ανάκαμψη της Ευρωζώνης, προχωρά με «μέτριο βαθμό», και ακόμη ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αναλάβει δράση, με την αξιοποίηση όλων των εργαλείων που διαθέτει. Το παραπάνω αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης των μέτρων της νομισματικής χαλάρωσης το επόμενο διάστημα (πιθανά το Δεκέμβρη) και σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ