Σάββατο 14 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυξημένες αβεβαιότητες «βλέπει» το ΔΝΤ

Για «κίνδυνο μόνιμου εγκλωβισμού σε χαμηλή ανάπτυξη» κάνει λόγο το ΔΝΤ, σε ενημερωτικό του σημείωμα ενόψει της Συνόδου του G-20

Τις επανειλημμένες προς τα κάτω αναθεωρήσεις των προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας υπογραμμίζει το ΔΝΤ

Associated Press

Τις επανειλημμένες προς τα κάτω αναθεωρήσεις των προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας υπογραμμίζει το ΔΝΤ
«Καθώς οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας αναθεωρούνται επανειλημμένα προς τα κάτω την τελευταία 5ετία, υπάρχει απτός κίνδυνος να μείνει αυτή μόνιμα εγκλωβισμένη σε χαμηλή ανάπτυξη, με απαράδεκτα υψηλά επίπεδα φτώχειας και ανεργίας». Αυτά επισημαίνει το ΔΝΤ, σε ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε ενόψει της Συνόδου Κορυφής του G-20, που θα πραγματοποιηθεί στην Αττάλεια της Τουρκίας αύριο Κυριακή και τη Δευτέρα 16/11.

Στο σημείωμα αναφέρεται ότι στο περιβάλλον «αυξημένης αβεβαιότητας», τρεις σημαντικές μεταβάσεις επηρεάζουν τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας:

-- Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αναμένεται να ομαλοποιήσει τη νομισματική πολιτική της, ενώ άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν πιθανόν να τη χαλαρώνουν περαιτέρω.

-- Η οικονομία της Κίνας περνάει σε φάση ενός αναγκαίου «περιορισμού».«Αν και είναι καλοδεχούμενη, η νέα ισορροπία που επιδιώκει η Κίνα προκαλεί μεγάλες επιπτώσεις σε παγκόσμια κλίμακα και μπορεί, παρά τα μεγάλα περιθώρια της κινεζικής οικονομίας, να μην είναι ομαλή», τονίζεται χαρακτηριστικά.

-- Ο δεκαετής μεγάλος κύκλος των εμπορευμάτων φαίνεται να έχει τελειώσει.«Για τις χώρες που εξάγουν πρώτες ύλες, οι σταθερά χαμηλές τιμές τους θα πιέσουν τους δημοσιονομικούς τους πόρους και θα μειώσουν την ανάπτυξη», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Επιπρόσθετα, το ΔΝΤ αναφέρεται, επί της ουσίας, στα διαχειριστικά ζόρια των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το ξέσπασμα και νέου κύκλου καπιταλιστικής κρίσης. Συγκεκριμένα, στο σημείωμα του ΔΝΤ τονίζεται ότι «οι χώρες του G-20 αντιμετωπίζουν δύσκολες αποφάσεις, λόγω του περιορισμένου περιθωρίου χειρισμών που έχουν και της ανάγκης να προσαρμοστούν στις νέες πραγματικότητες». Σε αυτό το πλαίσιο, εστιάζουν «στην ανάγκη αναβάθμισης πολιτικών, που θα συνδυάζει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αύξηση της μελλοντικής ανάπτυξης με αποτελεσματικά μέτρα από την πλευρά της προσφοράς, που θα στηρίζουν τη σημερινή ανάπτυξη και θα διατηρούν τη σταθερότητα».

Ευέλικτοι εργάτες στις «κρεατομηχανές» των μονοπωλίων

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, διαβλέπει, κάτω από συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, κάποιες δυνατότητες τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας σε χώρες «υποδοχής», εξαιτίας του Προσφυγικού.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα του ΔΝΤ, η Κρ. Λαγκάρντ επισημαίνει:

  • Η μαζική εισροή προσφύγων και μεταναστών, εάν αντιμετωπιστεί με τη λήψη «κατάλληλων μέτρων», θα μπορούσε να αποδειχτεί ωφέλιμη για τις χώρες υποδοχής, αυξάνοντας τον ενεργό πληθυσμό τους και τονώνοντας την οικονομική δραστηριότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε τα κράτη υποδοχής να προχωρήσουν σε μέτρα έτσι ώστε να ενισχυθεί η δυνατότητα των αγορών εργασίας να «απορροφήσουν τους μετανάστες», να βελτιωθεί η πρόσβασή τους στην επιμόρφωση και την κατάρτιση και να γίνουν απλούστερες οι διαδικασίες αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων που έχουν αποκτηθεί στο εξωτερικό.
  • «Οι προκαταρκτικοί υπολογισμοί του ΔΝΤ καταδεικνύουν μια μέτρια αύξηση της ανάπτυξης στις χώρες της ΕΕ λόγω των μεταναστών». Κατά την Κρ. Λαγκάρντ, η μαζική μετακίνηση ενός νεαρού πληθυσμού θα συμβάλλει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού στις «πλούσιες χώρες», καθώς επίσης και στη «μείωση της πίεσης» του κόστους των συστημάτων Ασφάλισης. Είναι φανερό το γεγονός ότι ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός καλοβλέπει τους πρόσφυγες ως πρόσθετο ευέλικτο εργατικό δυναμικό και ως εργαλείο τόνωσης των μονοπωλίων και των καπιταλιστικών κερδών.
  • Από την άλλη πλευρά, οι χώρες προέλευσης των μεταναστών «θα βρεθούν αντιμέτωπες με τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει η φυγή των νεότερων και επαγγελματικά πιο καταρτισμένων πολιτών τους». Οι συγκεκριμένες οικονομίες, σύμφωνα με την Λαγκάρντ, θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις μεταφορές χρημάτων και τα εμβάσματα των μεταναστών προς τις οικογένειές τους, που ανήλθαν συνολικά σε 436 δισ. δολάρια το 2014 ή «πάνω από τρεις φορές» το ποσό που χορηγήθηκε ως αναπτυξιακή βοήθεια σε διεθνές επίπεδο, σημείωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, καλώντας παράλληλα να μειωθεί το κόστος της μεταφοράς χρημάτων.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ